Destino, filmul de animație al lui Salvador Dali

destino-salvador-dalc3ad-walter-disney

În 1945, Salvador Dali şi Walt Disney au iniţiat un proiect experimental, Destino. Cei doi artiști încercau să creeze o nouă tehnică de animaţie, inspirată de lucrările lui Freud despre subconștient și modul în care este influențat acesta prin intermediul imaginilor cu dublu sens.

Descris de către Dali drept “o expunere magică a problematicii vieții în labirintul timpului” și de către Disney ca “o poveste de dragoste simplă despre o fată aflată în căutarea iubirii adevărate”, Destino, spune tragica poveste de dragoste a lui Chronos – personificare a timpului – și a dragostei pe care o nutrește față de o muritoare, pe fundalul peisajelor suprarealiste ale picturii lui Dalí.

O animaţie plină de o nerostită poezie care se bucura de o coloană sonoră semnată de compozitorul mexican Armando Dominguez și interpretată de către Dora Luz.

 Dali ai artistul Disney, John Hench au început să lucreze  la storyboard de la sfârșitul lui 1945 până în 1946, timp de 8 luni. Nu au reușit să termine producția din cauza problemelor financiare de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Hench a reușit să realizeze doar 17 secunde din film. În 1999, nepotul lui Disney, Roy E. Disney a găsit proiectul și împreună cu 25 de artiști a terminat filmul folosind scenariul initial si notitele din jurnalul lui Dali. În 2003 avea să fie nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj de animație.

sursa: webcultura.ro

 

Citește și:

Scott Blake și arta din codurile de bare

Buncăr secret transformat în galerie de artă contemporană

Oamenii care merg pe apă, portrete fără Photoshop

“Visul” de Picasso vândut pentru o sumă record – VIDEO

 

Social

Arhiva stiri