Teleportarea ESTE posibila!

Teleportarea ESTE posibila!

Cu ani in urma, imaginea usilor care se deschideau singure in serialul Star Trek parea ceva care va ramane doar in domeniul SF. Acum, asemenea usi automate exista la aproape orice magazin.

teleportarea-realitate-exista-descoperita

Si teleportarea este posibila, sustin cativa oameni de stiinta.

Doua experimente diferite demonstreaza acest lucru, cel putin atunci cand vorbim de teleportarea particulelor cuantice.

Fizicianul Andreas Wallraff, de la Quantum Device Lab al Institutului Federal de Tehnologie din Zurich, Elvetia, spune ca echipa lui de cercetatori a reusit asta.

O alta echipa, de la Univeritatea din Tokyo, a avut o performanta similara, care confirma ca teleportarea este posibila.

Rezultatele acestor experimente au fost publicate pe 15 august in revista Nature, scrie Science News.

Este vorba de primele teste din domeniu considerate “de incredere” de catre lumea stiintifica.

Desigur, experimentele facute de cele doua echipe sunt departe de a face posibila celebra scena din Star Trek, in care oamenii erau teleportati de pe o planeta pe alta.

Iata cum explica Andreas acest procedeu de teleportare cuantica. Trebuie sa facem putin abstactie de fizica clasica si sa intelegem ce inseamna fizica cuantica.

Echipa lui a folosit un chip cu circuite foarte mici, care se comporta asemeni unui atom. Circuitele sunt conectate prin linii de transmisie cu o lungime de cativa milimetri.

Prin ele, informatia cuantica de la circuitul A ajunge la circuitul B. Aici, cercetatorii analizeaza semnalul modificat al circuitului A, pentru a determina proprietatile sale initiale.

Prin aceasta metoda, informatia a fost teleportata de 10.000 de ori intr-o singura secunda.

Un alt experiment, realizat de fizicianul Akira Furusawa, de la Universitatea din Tokyo, a vizat teleportarea informatiei intre fotoni.

Spre deosebire de teleportarea din filmele SF, unde oamenii dispar dintr-un loc si apar in altul, teleportarea cuantica este ceva diferit.

Particulele nu dispar fizic, dispare numai informatia pe care o contin. Informatia este cea care dispare dintr-un loc si apare in altul.

Informatia unei particule pleaca din locul A si ajunge in locul B, desi particula in sine nu se deplaseaza, spune Wallraff, care recunoaste ca acesta este un domeniu care nu greu poate fi inteles deocamdata.

Aceasta tehnologie poate fi foarte utila in cazul calculatoarelor de ultima generatie si a companiilor care realizeaza carduri de credit.
Mai puteti citi pe TimeTv.ro si:

Social

Arhiva stiri