Primul festival Woodstock, prin ochii unui reporter prezent la festival – FOTO

woodstock

Planul inițial era să fie un festival de rock în aer liber, „trei zile de pace și muzică”, în satul Catskill, Woodstock. Ceea ce tinerii promotori au obținut a fost ferma de lapte Max Yasgur, în apropiere de orașul White Lake, și o mare de oameni devenind practic al 3-lea cel mai populat loc din statul New York, cu o populație de 400.000 de oameni (cel puțin).

Așa începea descrierea din revista LIFE, apărută pe 29 august 1969, la ceea ce a ajuns să fie unul dintre evenimentele definitorii ale anilor ’60. Patruzeci și patru de ani mai târziu, LIFE.com prezintă o galerie de fotografii – care nu au apărut în revistă – de la acele zile și nopți, de ploi și noroaie și distracție de la Woodstock.

Atrași de muzică și de o magie ciudată… „Woodstock? Nu trăiește Bob Dylan în Woodstock?”…, tinerii din toate colțurile Americii au venit pe domeniul închiriat al fermei de 600 de acri.

Ferma de 600 de acri s-a transformat într-un adevarat oraș, cu viață, moarte, copii (doi copii chiar s-au născut în timpul festivalului) și toate problemele urbane de la alimentarea cu apă, alimente, salubritate și cabinete medicale. Atât de mulți din cei ce au fost la Woodstock se drogau, încât drogurile nu aveau cum să lipsească. Bazându-se pe doar 50.000 de clienți pe zi, organizatorul a înființat un sistem fragil, lipsit de autoritate pentru a avea de a face cu ei. Depășit din toate punctele de vedere, întins la maxim, sistemul într-un fel, uimitor, a funționat pentru toți participanții. Timp de trei zile, aproape o jumătate de milion de oameni trăiau unul lângă altul, umăr la umăr, în cel mai expus loc, cu siguranță în cel mai aglomerat loc, cu ploi, noroaie, un fel de comunitate care trăia în disconfort și cu toate acestea a fost un loc aproape total lipsit de scandaluri și bătăi.

Pentru cei care au fost prezenți și au trăit acele senzații, Woodstock a fost mai puțin un festival de muzică și mai mult o experiență totală, un fenomen, o întâmplare, o mare aventură, aproape un dezastru și în același timp o luptă pentru supraviețuire. Amintind de ziua de deschidere și mulțimea imensă prezentă vineri după-amiază, prima zi a festivalului, un oficial a anunțat:

„Suntem ai dracului de mulți oameni aici! Dacă vreți ca festivalul să reușească, ar fi bine să vă amintiți că persoana de lângă voi este fratele/sora voastră.”
Toți cei prezenți au ținut minte acest lucru. Woodstock a reușit!

La rândul său, unul dintre fotografii revistei LIFE prezenți pe toată durata festivalului, John Dominis, își descrie propriile amintiri din Woodstock, după mai bine de 10 ani așa:

M-am simțit extraordinar. Eram cu mult mai în vârstă decât acei copii, dar m-am simțit ca și cum eram de vârsta lor. Ei îmi zâmbeau, îmi ofereau marijuana… Nu te-ai fi așteptat să vezi atât de mulți copii, purtându-se atât de frumos; ai fi putut crede că ar fi neprimitori cu o persoană mai în vârstă. Dar nu – s-au comportat extraordinar!„.

Am lucrat pentru revista LIFE, 25 de ani, și am lucrat/călătorit peste tot și am văzut totul, iar după Woodstock am spus tuturor oamenilor că a fost unul dintre cele mai mari evenimente la care am fost prezent.„, a declarat reporterul revistei LIFE, John Dominis.

Pentru a putea accesa toată GALERIA FOTO nepublicată la momentul respectiv de revista LIFE vă recomand să accesați linkul de mai jos. MERITĂ!

Peace, Love, Music and Mud: LIFE at Woodstock

 

Citește pe Time TV și:

Fotografii de poveste la 14 ani

Portretul din cutie sau arta reciclării – video

Arta din caffe latte

Curiozități despre parfumuri

Cele mai scumpe cărți din lume s-au vândut cu milioane de euro

Un tablou… pe pâine la micul dejun!

Social

Arhiva stiri