5 cratere de meteoriti, semne adanci pe suprafata Terrei – FOTO

Pe Pamant cad zilnic sute de meteoriti, mici, inobservabili. In trecut totusi, meteoritii nu erau cat un sambure de pruna, ci ceva mai mari. De fapt atat de mari incat au lasat adevarate cicatrice pe suprafata Terrei, semne eterne ramase ca marturie a puterii unui astfel de impact.  Acestea sunt cateva astfel de cratere lasate drept ”suvenir”.

1. Craterul Meteorit, SUA

cratere meteoriti-timetv

Un meteorit a cazut aici la 69 de km de Flagstaff, in desertul Arizonei de Nord, SUA. Are 1200 m in diametru si o adancime de 170 m. Una dintre cele mai interesante trasaturi ale acestui crater e conturul patratos, forma la care se crede ca au contribuit crapaturi naturale in pamant. Craterul e propietate privata a familiei Barringer, prin Compania Barringer Crater, ce pretinde ca acesta este cel mai bine pastrat crater de meteorit de pe Pamant.

cratere meteoriti-timetv

2. Craterul Pingualuit, Canada

cratere meteoriti-timetv

Acest crater al carui nume inseamna in limba inuita ”unde pamantul se ridica” se afla in Peninsula Ungava, Quebec, Canada. Are 3,44 km in diametru, se ridica la o inaltime de 160 m deasupra tundrei inconjuratoare si are o adancime de 400 m. Un lac umple aceasta depresiune si este considerat a fi unul dintre cele mai adanci din America de Nord. Tot in acest lac se gasesc unele dintre cele mai pure specii de pesti de apa dulce din lume. Apa se acumuleaza in urma ploilor si a topirii zapezii si se pierde doar prin evaporare. Lacul Pingualuit este unul dintre cele mai transparente din lume cu o vizibilitate de peste 35 m.

cratere meteoriti-timetv

3. Craterul Tswaing, Africa de Sud

cratere meteoriti-timetv

Tswaing este un crater format de un impact al unui meteorit in Africa de Sud. Are un diametru de 1,13 km si o adancime de 100 m. Se crede ca meteoritul avea un diametru de 30-50 m. Numle inseamna ”Locul cu sare” in Tswana. Apa adunata in crater provine din izvoare de suprafata, apa din pamant si apa de ploaie si e bogata in carbonati dizolvati si clorura de sodiu. Bastinasii aduna sare de aici inca din anul 1200. Tswaing este deocamdata pe lista locurilor luate in considerare pentru a deveni Patrimoniu Mondial.

cratere meteoriti-timetv

4. Craterul Wolfe Creek, Australia

cratere meteoriti-timetv

Craterul se afla in vestul Australiei, are un diametru de 875 m si 60 m adancime. Se estimeaza ca meteoritul care a cazut aici avea 50.000 de tone. Bucati din acest corp ceresc mai mici si mai mari au fost gasite in jurul acestui crater. A fost descoperit in 1947 de un pilot ce survola zona si a fost facut public in 1949.

cratere meteoriti-timetv

5. Craterul Gosses Bluff, Australia

crater meteoriti-timetv

Se crede ca acest crater este o ramasita erodata a unui vechi impact a unui meteorit. Se afla aproape de centrul Australiei, in partea de sud. A fost numit dupa fratele exploratorului australian William Gosse, membru a expeditiei. Craterul avea initial 22 km in diamteru, dar a fost erodat. Acum are un diametru de 5 km, si o adancime de 180 m. In 1960 s-a hotarat ca este intr-adevar un crater format in urma unui impact cu un meteorit. In trecut a fost folosit pentru extragerea de petrol.

cratere meteoriti-timetv

Citeste pe TimeTV si:

Cele mai frumoase golfuri, pe care trebuie sa le vizitezi – FOTO

Sapte ziduri de legenda din lume – FOTO

Insulele Maldive, petice de Rai in ocean – FOTO

Cele mai frumoase cinci gropi naturale din lume – FOTO

Social

Arhiva stiri