Tot ce trebuie să știi despre iepurele de Angora. Sfaturile medicului veterinar

Cunoscut pentru blana lui frumoasă, cu fir lung, iepurele de Angora este şi un excelent companion.

Iepurele-de-Angora

Iniţial originar din Turcia, în prezent se cunosc patru rase – Angora englezesc, cel mai mic dintre acestea (cu o greutate medie de 2,5 kg), cu blana albă, neagră, castanie sau cafeniu deschis; Angora franţuzesc, cu o greutate cuprinsă între 3,5 şi 5 kg şi cu blana de aceleaşi culori. Lor li se adaugă iepurii de Angora uriaşi, care au o greutate de 4,5-5,5 kg şi cei din rasa Angora satinat care au firul de păr mai subţire decât al celorlalţi, în aceleaşi culori.

Deşi frumuseţea se datorează în mare parte blănii bogate, aceasta le poate fi şi un duşman iepurilor de Angora. Dacă nu sunt îngrijiţi cum trebuie, pot face blocaje respiratorii sau intestinale din cauza părului inhalat sau îngurgitat. Ei trebuie pieptănaţi zilnic (cu o perie sau cu o mănuşă specială), pentru a elimina firele care stau să cadă şi pe care le-ar putea înghiţi. Periajul este foarte important, pentru că se evită astfel şi eventualele dermatoze sau apariţia unor paraziţi, cum ar fi căpuşele.

Iepurii de Angora mănâncă fructe (mere, pere) şi legume (varză, morcovi, sfeclă) proaspete, verdeţuri şi diverse cereale (porumb). Nu trebuie să le lipsească apa care trebuie să fie mereu proaspătă. Dacă îl lăsaţi liber prin casă, trebuie să protejaţi toate cablurile electrice sau să le ascundeţi, pentru că le place foarte mult să roadă orice lucru. Nu trebuie să fiţi surprinşi dacă veţi găsi câteva piese de mobilier ronţăite.

Un iepure de Angora trăieşte, în medie, 5-6 ani.

Diana Gălăţanu, medic veterinar

Citește pe TimeTV și alte articole trimise de Diana Gălăţanu, la rubrica SCRIE ȘI TU! :

Social

Arhiva stiri