Top cinci cele mai joase depresiuni din lume

Depresiuni: forme de relief situate la un nivel mai jos decat regiunile inconjuratoare, potrivit DEX. In Romania avem o serie de depresiuni mari, mici, cea mai intinsa fiind Depresiunea Transilvaniei, dar care or fi cele mai adanci din lume? Am alcatuit un top cinci al celor mai joase depresiuni, din seria curiozitati geografice.

1. Marea Moarta, Israel

cele mai joase depresiuni-timetv

Marea Moarta, denumita si Marea Sarii, este de fapt un lac sarat ce margineste Israelul la vest si Iordanul la est. Suprafata sa, cu tot cu maluri, are 422 metri sub nivelul marii, cel mai adanc punct de pe Pamantul uscat. Marea Moarta are o adancime de 378 m, cel mai adanc lac sarat din lume si are o salinitate de 33,7%, de 8,6 ori mai mare decat a oceanului. Acest fapt face ca Marea Moarta sa fie si cel mai sarat lac din lume si nepopulat, de aici si numele. Are o lungime de 67 de kilometri si o latime de 18 kilometri.

2. Lacul Assal, Dijbouti

cele mai joase depresiuni-timetv

Lacul assal este format intr-un crater, in centrul Dijbouti. S-a format la 155 m sub nivelul marii in depresiunea Afar, iar malurile sale cuprind cel mai adanc punct de pe uscat, in Africa si al doilea in lume, dupa Marea Moarta. suprafata sa are 54 de kilometri patrati si are o lungime de 19 km si o latime de 7 km. Adancimea maxima e de 40 m.

3. Depresiunea Turpan, China

cele mai joase depresiuni-timetv

Depresiunea Turpan se afla la sud de orasul-oaza Turpan, vestul Chinei. Este o depresiune desertica, complet sub nivelul marii, formata in urma secarii lacului Ayding. Adancimea maxima este de 154m si este pe locul trei la nivel mondial, dupa Lacul Assal si Marea Moarta. Totodata, este cel mai cald si uscat loc din China.

4. Depresiunea Qattara, Egipt

cele mai joase depresiuni-timetv

Depresiunea Qattara este un bazin in Desertul Libian, in Egiptul nord-vestic. Depresiunea are 133m sub nivelul marii si e al doilea cel mai adanc loc de pe uscat din Africa. Depresiunea acopera o suprafata de 19.500 de kilometri patrati, iar fundul acesteia e acoperit cu sare.

5. Karagiye, Kazakhstan

cele mai joase depresiuni-timetv

Karagiye este cel mai adanc punct din Kazakhstan, situat la 132 de metri sub nivelul marii. Zona este numita si Depresiunea Karagiye si marca si cel mai adanc punct de pe uscat, in fosta URSS.

Citeste pe TimeTV si:

 

Sapte scari cu poveste – FOTO

Tuneluri superbe de copaci – FOTO

Cinci tuneluri inedite din jurul lumii – FOTO

Top 5 zgaraie-nori cu teluri inalte – FOTO

Social

Arhiva stiri