Sapte scari cu poveste – FOTO

Scari:  acele constructii care ne faciliteaza pe de o parte un traseu la inaltime, dar care ne scot si ultima suflare pana in varf. Scarile inseamna ascensiune, au o simbolistica puternica in toate culturile si o utilitate la fel de puternica, pentru toti. Mai jos am alcatuit, dupa cum v-am obisnuit, o lista cu cele mai interesante scari din lume.

1. Muntele Bueren, Belgia

scari cu poveste-timetv

Bueren nu e tocmai un munte, ci un deal pe care se insira 374 de trepte, in Liege. Scarile au fost construite in 1881 pentru a facilita soldatilor urcarea pana in varful dealului, ca sa ajunga mai usor in centru,  ocolind astfel alei periculoase. Dupa atata urcus, peisajul care te asteapta in varf, merita efortul.

scari cu poveste-timetv

2. Scari desupra marii, Spania

scari cu poveste-timetv

Aceste superbe scari se afla pe insula Gaztelugatxe, Spania, o insulita pe coasta Biscay, ce apartine de Bermeo, Tara Bascilor, Spania. Mica insula este legata de coasta printr-un pod artificial. In varful insulei se afla o manastire, care dateaza din secolul al X-lea. Pentru a ajunge la manastire se trece de un pod solid si 237 de trepte, deasupra marii.

scari cu poveste-timetv

3. Scari spirala, China

scari cu poveste-timetv

O scara inalta de 91,5 metri urca in spirala pe peretele vertical al Muntilor Taihang, in Linzhou, China. Scara ofera emotia urcusului pe munte, fara pericol. Desi nu este nevoie de un echipament special pentru a urca aceste trepte, pentru mai multa siguranta, s-au alcatuit niste regului pentru cei care urca. Astfel, persoanele doritoare trebuie sa aiba sub 60 de ani si sunt rugate sa completeze un formular in care sunt intrebati daca au probleme cu inima sau plamanii.

scari cu poveste-timetv

4. Awaji Hyakudanen, Japonia

scari cu poveste-timetv

„Awaji Yumebutai”, in engleza „Stage of Dreams” si in romana, „Scena Viselor” este un complex de scari si gradini, in Insula Awaji, Japonia. Una dintre gardini este situata pe 100 de trepte, cu 100 de terase patrate, imbogatite cu flori superbe. Complexul a fost construit in memoria victimelor cutremurului Hanshin din 1995.

scari cu poveste-timetv

5. Scarile Moise, Olanda

scari cu poveste-timetv

Fortul de Roovere, construit in secolul al XVII-lra este inconjurat de un sant si a fost construit initial, fara un pod. O restaurare recenta a implicat si construirea unui pod. Ideea inedita de a crea un pod care traverseaza canalul, dar prin apa si nu deasupra apei a fost si un omagiu adus arhitectilor initiali ai constructiei. Pentru a evita pericolul unei inundatii, s-au construit doua baraje.

scari cu poveste-timetv

6. Scarile Canion, Ecuador

scari cu poveste-timetv

Faimoasele Scari Canion se afla langa cascada Pailon del Diablo, Ecuador. Cascada este mare si este considerata a fi una dintre principalele atractii ale zonei, iar scarile curbate si abrupte ii imbogatesc frumusetea.

7. Chand Baori, India

scari cu poveste-timetv

Chand Baori este un complex de scari faimos, aflat in satul Abhaneri, langa Jaipur, Rajasthan, India. A fost construit in 800 d Chr.  Cele 3500 de trepte inguste, situate pe 13 etaje, se adancesc la 30 de metri in pamant, fiind cel mai mare si mai adanc complex de scari din India.
Deoarece Rajasthan este extrem de arid, structura Chand Baori a fost conceputa pentru a conserva cat mai multa apa. Pe fundul putului temperatura aerului se mentine cu 5-6 grade in minus fata de cea de la suprafata si era folosit ca loc de adunare cand caldura era insuportabila.

scari cu poveste-timetv

Citeste pe TimeTV si:

Tuneluri superbe de copaci – FOTO

Cinci tuneluri inedite din jurul lumii – FOTO

Top 5 zgaraie-nori cu teluri inalte – FOTO

Sapte epave care atrag si dupa “pensionare” – FOTO

Social

Arhiva stiri