Omagiul adus unui hacker activist – Internetul, ca operă de artă colectivă

 INTERNET-PRINTED

 Poetul american, Kenneth Goldsmith a lansat de câteva zile în Mexico City, o expoziție controversată. Acesta propune imprimarea întregului conținut oferit de Internet.  Artistul încurajează  oamenii din lumea întreagă să printeze toate paginile care se gasesc pe web și să le reunească pentru a forma o operă de artă.

Printează Internetul”a debutat vineri 26 iulie în Labor Art Gallery.  Înr-o încăpere de 8 metri înălțime este depozitat un munte de 10 tone de hârtie, echivalentul a 3-4 pui de balene albastre, a calculat „Washington Post”.Publicul este invitat să citească textele cu voce tare pe o scenă mică sau să frunzărească prin hârtii.

Încă de pe 22 mai 2013, mai mult de 600 de contribuabili au răspuns apelului lui Kenneth Goldsmith și i-au trimis conținut de pe internet sub diverse forme.

În acest munte de foi în toate formatele se găsește totul și nimic. ”De la porno, bineînțeles, ce credeați, ăsta e internetul!”, spune artistul, până la numeroase e-mailuri și mii de pagini cu cod sursă. Galeria de artă contemporană a primit de asemenea extrase bancare, jurnale intime online, articole de presă sau 20 de pagini imprimate cu litera „A”,  repetată din belșg, a povestit Goldsmith  într-un interviu pentru CBC News.

I-a adus un omagiu lui Aaron Swartz, un hacker activist

Criticii îl acuză pe Goldsmithdisprețuiește ecologia, dar acesta a replicat că toată hârtia va fi reciclată și că este vorba de o bătălie ideologică. Opera sa este un omagiu adus lui Aaron Swartz, un hacker activist care s-a sinucis în ianuarie  2012, la vârsta de 26 de ani pentru că era urmărit de justiție. Swartz, co-fondator al site-ului Reddit, fusese acuzat de piratarea portalului Institutului Tehnologic din Massachussetts (MIT). Intenția lui era de a face publice aproape 5 milioane de articole științifice, accesibile numai prin abonament.

Kenneth Goldsmith  povestește că într-o zi a recuperat de pe un site de descărcări ilegale, o parte din documentele furate de Aaron Swartz.”Acesta avea 33 de gigabiți, cam 18.000 de fișiere, pe care am început să le deschid. În fiecare fișier erau mii și mii de pagini. Atunci am început să mă gândesc la cantitatea enormă de date existente. Nu fac asta pentru că oamenii vor să fure tot ce se găsește pe internet, vreau să fie un punct de plecare pentru întrebările mai ample”.

”Avem nevoie de noi modalități pentru a măsura infinitul”, spune poetul, pentru a sublinia ideea acestui proiect gigant.

Poetul Kenneth Goldsmith, născut în1961, predă la Universitatea din Pennsilvanya, este senior editor la PennSound și fondator al site-ului educațional UbuWeb.  Artistul a mai avut mai multe manifestări neconvenționale. În 2011, a lansat o sesiune de poezie la Casa Albă, când i-a citit președintelui Obama un extras din cartea sa, ”Traffic”, o redare a 24 de ore de informații  transmise de un post de radio new-yorkez. Printre operele sale se numără și ”Day”, cartea în care a rescris o ediție a „New York Times”, și mai recenta ”Șapte morți și dezastre americane”, retranscrierea reportajelor de la 11 septembrie 2001, a zilei în care a murit John F. Kenney și a altor catastrofe americane.

”Printează Internetul” va dura până pe 26 august.  Artistul va include în expoziție toate paginile care provin de pe internet. Dacă printați acest articol și-l trimiteți în Mexico City, contribuiți, poate pentru prima dată în viață, ca autor al acestei pagini, la crearea unei opere de artă colective.

goldsmith 2

Citește și:

Uniunea Europeană nu mai concesioneaza resursele de apă

Uruguay legalizează piața de canabis – ”consumatorii trebuie să se rupă de rețelele mafiote”

 

Social

Arhiva stiri