Ce trebuie să știm despre VACCINAREA și DEPARAZITAREA câinilor

 

Programul de vaccinare şi deparazitare este cel mai important lucru în ceea ce priveşte profilaxia stărilor morbide la animalele de companie.

Ce-trebuie-sa-stim-despre-VACCINAREA-si-DEPARAZITAREA-cainilor

Iubitorii de animale care doresc să-şi achiziţioneze un căţel trebuie să ştie că el are nevoie de cel puţin o deparazitare externă, una internă şi neapărat de un vaccin. Toate acestea sunt trecute într-un carnet de sănătate, parafate şi semnate de un medic veterinar.

Vaccinările încep în jurul vârstei de 5-6 săptămâni, înainte de această vârstă organismul nefiind capabil să producă un răspuns imun adecvat şi este protejat de către anticorpii preluaţi de la mamă prin colostrul ingerat. Tot la această vârstă se începe şi cu deparazitarea internă, această manoperă fiind necesară deoarece paraziţii pot fi transmişi de la mamă la făt chiar din perioada fetală, ulterior prin laptele matern şi prin ouăle eliminate o dată cu fecalele. Rapelul la deparazitare se face la 10-14 zile, acest interval fiind considerat suficient pentru ca formele larvare să încheie ciclul evolutiv.

Prima deparazitare începe la vârsta de 5 săptămâni, iar prima vaccinare începe la 6 săptămâni, numai la organismele clinic sănătoase (în caz contrar tulpina vaccinală inoculată poate produce boala pe fondul imunosupresiei) cu un vaccin împotriva parvovirozei canine, boală frecvent întâlnită la această vârstă. Această boală se manifestă prin vărsături, diaree apoasă sangvinolentă, urât mirositoare, fecalele fiind eliminate cu o frecvenţă crescută – chiar şi de 20 ori/zi şi duce la deshidratarea organismului, urmată ulterior de moartea animalului. La 7 săptămâni se realizează a doua deparazitare.

Următorul vaccin se efectuează la un interval de 2-3 săptămâni (la 8 săptămâni), fiind un vaccin tetravalent pentru parvoviroză, boala Carre (denumită popular jigodie), hepatita infecţioasă Rubarth şi leptospiroză.

Boala Carre este o boală infecţioasă ce afectează în special câinii în vârstă de 6-8 luni. Se caracterizează prin febră conjunctivită purulentă, bronhopneumonie, diaree hemoragică, iar în ultima fază o manifestare nervoasă urmată ulterior de moarte.

Hepatita Rubarth se manifestă prin diaree, tremurături, febră, vărsături, sete exagerată, o stare de excitaţie, lătrat, căinele alergă şi se loveşte de obiectele din jur, pot apărea şi crize epiteliforme, pareze.

Leptospiroza se manifestă prin hemoragii la nivelul mucoaselor, sete exagerată, vomă.

După acest vaccin tetravalent, opţional se poate apela la un vaccin monovalent împotriva Coronavirozei la vârsta de 10 săptămâni, urmat de o deparazitare la 11 săptămâni. La 12 săptămâni câinele este vaccinat cu un vaccin hexavalent, care conţine rapelul pentru Parvoviroză, Maladia Carre, Hepatita infecţioasă şi Parainfluenţa, iar la 16 săptămâni este vaccinat cu un vaccin împotriva Rabiei şi Leptospirozei.

Pe parcursul perioadei de deparazitare/ vaccinare nu este indicat contactul câinelui cu exteriorul. Animalul poate lua contact cu mediul exterior la 10-14 zile de la ultimul vaccin. După această schemă de vaccinare se continuă cu un vaccin polivalent anual împotriva bolilor descrise mai sus, vaccin împotriva rabiei precedate evident de deparazitările interne.

Vaccinarea cânilor asigură o viaţă mai sănătoasă pentru câinele dvs. şi este bine să fie făcută numai de către medicul veterinar, care va alege schema de vaccinare care se potriveşte cel mai bine pentru el.

Diana Gălăţanu, medic veterinar

Citește pe TimeTV și alte articole trimise de Diana Gălăţanu, la rubrica SCRIE ȘI TU! :

Social

Arhiva stiri