Curiozități despre parfumuri

sticlute de parfum 2

Câte ceva despre parfumurile din cele mai vechi timpuri, cum se extrag și de ce le cumpara lumea, potrivit cerceteaza.ro:

Substanțele mirositoare din componența unui parfum nu au numai origine vegetala ci și animală. De exemplu, o substanță de culoare închisa secretată de sistemul digestiv al cașalotului (o anumita specie de balenă, Sperm Whale, în engleză) stă la baza producerii ambrei. Alte arome se obțin și din castori sau albine, în timp ce moscul (în original musk, care înseamna testicul în limba sanscrită) se obține din secreția unei glande situate în regiunea anală a boului moscat.

Cele mai vechi relicve ale producerii de parfumuri  au aproximativ 4000 de ani. Descoperite recent, sticlutele de parfum și vasele de mixare, găsite în Pyrgos, Cipru, făceau parte din materialele de lucru ale unui laborator de aproximativ 4000 de metri pătrați.

Prima femeie care se îndeletnicea cu fabricarea parfumurilor se numea Tapputi și este considerată prima chimistă din istorie. Ea este  mentionata pe o tăbliță cuneiformă găsită în zona Mesopotamiei în mileniul 2 ÎHr . Tappputi folosea flori, ulei, obligeană impreună cu smirnă și balsamuri. Apoi adauga apă distilată și filtra de mai multe ori obținând parfumuri.

Tehnica distilării,  prin care se puteau obține uleiurile esentiale din plante și flori, a fost descrisă pentru prima dată de către Avicenna, un celebru învățat din Persia. Distilarea este și astăzi cea mai utilizată metodă prin care se extrag uleiurile aromatice din flori.

Apa maghiară (Hungary Water) este denumirea primului parfum modern din Europa. Călugarii maghiari au fabricat în 1300 parfum la cererea reginei Elisabeta a Poloniei.

578504_299099026870368_700002679_n

Industria parfumurilor din Franța a luat amploare sub influența parfumierului personal al Caterinei de Medici, pe nume Rene. Însă fabricarea esențelor parfumate fusese inițiată cu mult înainte de acesta Călugarii de la Mânăstirea Sfânta Maria din Florența dețineau rețete de parfum încă din 1221.

Denumirea ”apa de colonie” provine de la numele orașului german Cologne (Koln). Aici s-a fabricat pentru prima dată această varietate de parfum în 1709 de către Giovanni Maria Farina.

Aristocrația europeană folosea parfumurile pentru a masca mirosurile neplăcute emanate de corp, în lipsa unei igiene adecvate.

Apa de colonie, cel mai cumpărat produs din gama parfumurilor, are cea mai mica concentratie de parfum, 5%.  Apa de toaletă are o concentrație medie de 10%, apa de parfum una de 15%  iar cea mai mare concentrație o întâlnim în extractul de parfum 20%, dar la unele produse exclusiviste, aceasta poate fi și de 40%. Aftershave-urile au o concentrație medie de 3%.

Parfumurile destinate barbatilor au în general o concentrație mai mică de parfum decât parfumurile destinate femeilor. Concentrația uzuala maxima sub care se vând parfumurile bărbătești este cea a apei de colonie, iar în cazul produselor pentru femei, cea a  apei de toaletă.

“Notele” sau “tonurile” unui parfum sunt în numar de 3: de varf, de mijloc si de bază. Notele de varf sunt cele pe care le mirosim imediat dupa ce încercam un parfum și au la baza moleculele cu cea mai rapidă evaporare care alcătuiesc parfumul. Imediat după acest prim contact, nasul nostru începe să simtă notele de mijloc, care constituie “inima parfumului”, iar după 30 de minute percepem și notele de bază.

Cel mai bine vândut parfum din perioada modernă este Chanel No 5. Lansat acum aproape un secol, în 1921, celebrul No 5 este prima creație a creatoarei de moda Gabrielle “Coco” Chanel și de atunci se vinde fără întrerupere. La fiecare 55 de secunde, în lume se vinde o sticluță din acest  parfum. Printre ingredientele Channel No 5 se numără extractul de mosc și cea mai scumpă cafea din lume Kopi Luwak, ale cărei boabe se extrag din excremente de civetă. Dar pentru a proteja specia, ingredientul din cafea a fost înlocuit cu unul similar, produs în laborator.

  sticlute de parfum

 

citește pe TimeTv și:

Imaginatia este singura limita – fotografii incredibile

Social

Arhiva stiri