Sapte epave care atrag si dupa „pensionare” – FOTO

Natiunile Unite estimeaza ca sunt peste 3 milioane de epave pe fundul oceanului. Dar epave pot fi gasite si pe insule parasite, recifuri de corali sau alte locuri pustii. In Romania, epava de la Costinesti e cunoscuta si in timp a devenit chiar „o mascota” a statiunii romanesti. Mai jos am alcatuit o lista cu cele mai cu oscute epave la vedere din lume.

1. Epava Dimitrios, Grecia

epave faimoase-timetv

Dimitrios este o epava greceasca faimoasa datorita locului inedit in care se afla, foarte aproape de plaja Gythio, Grecia. Exista multe zvonuri in jurul esuarii acesteia, dar cele mai multe spun ca nava era folosita pentru a trafica ilegal tigari intre Turcia si Italia.

2. Epava SS Ayrfield, Australia

epave faimoase-timetv

SS Ayrfield a fost o nava din otel, cu aburi si o singura elice, de 1140 de tone si 79 m. A fost construita in Marea Britanie in 1911 si inregistrata in Sydney, in 1912. A fost solicitata de Guvernul Commonwealth si folosita pentru a transporta provizii trupelor americane care stationau in Pacific, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Carena se afla langa gura de varsare a raului Haslams (Australia), cu varful inspre tarm.

3. Eduard Bohlen, Namibia

epave faimoase-timetv

Eduard Bohlen a fost o nava care a esuat pe Coasta Scheletului, din Namibia, pe 5 septembrie 1909. Astazi, epava e ingropata partial in nisip la un sfert de mila de tarm. Nava era folosita pentru transport de marfa, avea o capacitate de 2,272 de tone si o lungime de 95 m. In septembrie 1909, a esuat din cauza cetii groase. Epava simbolizeaza cel mai bine solitudinea coastei Namibiene.

epave faimoase-timetv

4. Epava de langa Vila Nova de Milfontes, Portugalia

epave faimoase-timetv

Pe frumoasa plaja Vila Nova de Milfontes din Portugalia zace epava unui remorcher. Localnicii spun ca aceasta nava olandeza a esuat in timp ce fugea de Paza de Coasta. Membrii echipajului nu au vrut sa fie prinsi, deoarece barca era folosita pentru a fura marfa.

5. Epava Panagiotis, Grecia

epave faimoase-timetv

Panagiotis este o epava pitoreasca ce zace in nisipurile albe ale unui colt de insula izolat, pe coasta insulei Zakynthos. Navagio, locul unde a esuat, este un adevarat „focar turistic”, din nord-vestul insulei, cu mii de vizitatori in fiecare an. Nava a fost construita in Scotia, in 1937, sub numele de Saint Bedan si a esuat in 1980, in timpul unui transport de tigari de contrabanda, fiind urmarita de Marina Greceasca.

epave faimoase-timetv

6. Epava Loullia, Egipt

epave faimoase-timetv

Loullia a fost un cargobot din Panama, construit in Suedia si lansat in 1952. Intr-o calatorie de la Aqaba spre Suez, Loullia s-a ciocnit puternic de Reciful Gordon, pe 29 septembrie 1981. Echipajul a abandonat nava patru zile mai tarziu si inca zace deasupra recifului.

7. Epava Protector, Australia

epave faimoase-timetv

Protector a fost o canoniera mare solicitata de guvernul Australiei de Sud, in 1884, pentru a apara coasta locala impotriva posibilelor atacuri dupa „sperietura ruseasca”, din 1870. In 1943, Protector a fost pus in slujba razboiului, de catre armata Statelor Unite. In drumul spre Noua Guinee, nava a fost avariata intr-o coliziune cu un remorcher si a fost abandonata.

Citeste pe TimeTV si:

Crestele orizontale, balcoane ale frumusetii – FOTO

Constructii naturale superbe: arcuri si poduri – FOTO

Destinatii de vacanta, pentru doritorii de ‘altceva’

Insulele Maldive, petice de Rai in ocean – FOTO

Social

Arhiva stiri