Gusturi elevate – INFORMAȚII INTERESANTE pe care nu le știai despre PISICI

Spre deosebire de miros cu care se pot „lăuda”, pisicile au simţul gustului mai puţin dezvoltat din cauza unui număr redus de receptori gustativi – 470, spre deosebire de câini – 1.700 sau om – 9.000.

Gusturi-elevate-INFORMAȚII-INTERESANTE-pe-care-nu-le-stiai-despre-PISICI

Gusturi elevate – INFORMAȚII INTERESANTE pe care nu le știai despre PISICI

Receptorii (sau mugurii gustativi) sunt incluşi în papilele gustative, situate în partea superioară a limbii, în mucoasele cerului gurii, epiglotei şi faringelui. Aceşti receptori sunt funcţionali încă de la naştere, dar ajung la maturitate după câteva săptămâni. Apoi, cu cât animalul înaintează în vârstă, „ascuţimea” gustului scade.

Sensibilitatea receptorilor poate fi modificată şi de unele boli, cum ar fi diabetul sau din cauza unor medicamente. Aceste celule au legătură cu creierul şi senzaţiile gustative sunt înregistrate în funcţie de hrana pe care o gustă pisica. Astfel, hrana este „bună” sau „rea”, deci o acceptă sau o refuză.

Când pisica este gestantă, alimentele cu care se hrăneşte influenţează compoziţia lichidului amniotic şi, ulterior, a laptelui supt de pisoi. Acesta este un prim pas în dezvoltarea simţului gustativ. După naştere, pisicile preferă anumite diete, dar nu refuză un aliment nou. Dacă hrana propusă este mult mai gustoasă decât cea precedentă, sunt şanse să fie adoptată. Acesta este fenomenul numit „neophilia”. Fenomenul opus, „neophobia”, este mai neobişnuit. În acest caz, o pisică refuză consumarea unui aliment nou, mult mai gustos și apare în condiţii de stres maxim – schimbarea bruscă a dietei, a mediului înconjurător.

Dacă pisica a fost bolnavă, de exemplu a suferit o indigestie din cauza unor produse toxice sau alterate, va învăţa să evite aceste alimente pe viitor. Această aversiune persistă câteva săptămâni. La câini, situaţia este diferită. Ei uită mult mai repede şi după 24 de ore sunt dispuşi să consume din nou acelaşi aliment.

Pisicile sunt foarte sensibile la gustul amar şi le displace. De exemplu, resping alimente ce conţin unii îndulcitori artificiali, spre exemplu zaharina. Pisica, strict carnivoră, este foarte sensibilă la prezenţa anumitori aminoacizi asociaţi cu proteinele de origine animală. Este fals să spunem că pisicile preferă peştele, în defavoarea cărnii. Această preferinţă variază de la animal la animal. În general, trebuie acordată o deosebită atenţie texturii şi granulaţiei crochetelor, deoarece urăsc particulele foarte mici.

Pentru a se decide asupra hranei, pisicile „apelează” la cele două simţuri — gustul şi mirosul. Ele preferă produsele de origine animală, astfel explicându-se faptul că multe dintre aromele folosite în industria alimentară şi destinate pisicilor sunt prelucrate din ingrediente de provenienţă animală.

Diana Gălățanu, medic veterinar

Citește pe TimeTV și alte articole trimise de Diana Gălăţanu, la rubrica SCRIE ȘI TU! :

Social

Arhiva stiri