Pasionat de jazz la 10 ani – interviu cu Albert Ruscu

albert ruscu

 

Eram la ArCuB Live Open Air Jazz, Blues& More în penultima zi de festival, când am luat și primul număr tipărit al revistei Jazz Compas.

Primul recital se încheiase. Cei de la ”Three for Helen” ( Michael Acker, Ionuț Bîcă, Vlad Popescu și Elena Moroșanu) au impresionat plăcut publicul.  Vocea Elenei Morosanu a facut senzatie printre vecinii mei de scaun și mi-a fost ciudă că n-am ajuns de la început. În partea a doua,  Mircea Tiberian urma să ne prezinte ”Aleea Cosmonauților”alături de Nadia Trohin, Chris Dahlgren și Christian Lillinger.

Plouase mult în ziua aia. În pauza dintre recitaluri am întâlnit-o pe mama lui Albert la o cafea.  

O fetita de vreo 4 anișori se apropie și începe să sară fix în balta de lângă noi. Apa era călduță și micuța, echipată cu bocancei de plastic și pantalonași roșii de fâș, se bucura teribil.  Mama lui Albert zâmbește îngăduitoare.  Se întoarce și-mi spune că nu trebuie să strici plăcerea copilului pentru nimic în lume. I-am zis că e minunat să aduci copiii la astfel de evenimente.  M-a impresionat foarte tare entuziasmul lui Albert de a fi acolo. Așa am aflat de pasiunea lui pentru muzică și că este deja celebru. Trebuia să vi-l prezint și vouă așa că am primit imediat acordul mamei pentru un interviu.

Vă dau câteva detalii: cântă la pian, adoră jam session-urile, compune în joacă dar știe că are ”de muncit mult de tot”. Vă las să-l descoperiți pe Albert Ruscu!

Când și cum ai început să cânți?

Am început pianul la vârsta de 7 ani luând lecţii particulare în cadrul unui club de muzică. Cu profesoara m-am întâlnit întâmplător într-o tabără, unde m-a văzut jucând şah. Ea s-a gândit că şahul s-ar putea combina foarte bine cu muzica şi m-a invitat la club să mă testeze. Aşa m-am „îndrăgostit” de pian şi de prima mea profesoară.  Acum am deja în spate 5 stagii si participări la Masterclass în cadrul Conservatorului din Aix en Provence cu distinși pianiști din Franta. Aici în România studiez cu pianişti de valoare precum Lena Conta-Vieru și  Shwan Sebastian.

Te-ar tenta să cânţi şi vocal?

Da, foarte mult! Cânt în maşină, în baie, la şcoală – în corală, când ies de la şcoală… Încerc de la „Back in Black” până la „Master of the House”, dar nu vă recomand să vă aflaţi pe lângă mine când fac lucrul acesta.

Cum vezi tu jazzul la 10 ani si şapte luni?

Cred că-l văd ca pe o joacă a imaginaţiei celor foarte bine pregătiţi (cel puţin la un instrument). Te joci  cu ritmurile, modurile şi armoniile. Ştii că în franceză se spune “jouer aux instruments” (exemplu: “jouer au piano”) şi nu “chanter au…”. E fantastic! Jazz-ul nu este uşor de înţeles și nici de făcut. Trebuie să ai instruire muzicală avansată ca să-l poți „digera”. Eu citesc și vizionez pe Internet tot felul de materiale despre jazz. Apoi trec la pian și încerc și eu, mai ales plecând de la unele teme clasice pe care le-am lucrat… și crede-mă că te simți  un mic compozitor! Îmi plac jam session-urile  unde se întâlnesc profesioniști de jazz (care poate nu s-au văzut sau auzit niciodată) și improvizează. Aș vrea să pot face  așa ceva, dar știu că am de muncit mult de tot.

Am înţeles că ai luat și premii, la ce festivaluri?

La ce competitii am participat până acum și ce premii am castigat ? – Nu le pot enumera pe toate. Au fost foarte multe și aproape toate cu premii.

Competiții importante

 • ·        Millenium International Contest – locul 1,2011
 • ·        Pro Piano International Contest – locul 1,2011, 2013
 • ·        Finalist Jeunesses Internationales Musicales – Piano Contest 2010

 

Recitaluri

 • ·        Conservatorul din Aix en Provence – „Les nuits pianistiques” 2011,2012 – Concertele stagiarilor
 • ·        Opera Națională – Maestro Junior 2011
 • ·        Centrul Cultural Arcus 2011
 • ·        Sala Dalles -3 recitaluri – 2010, 2011
 • ·        Reprezentanta Yamaha 2012
 • ·         Institutul Francez – ziua francofoniei – 2012
 • ·        Festivitățile Liceului francez Anna de Noailles – București – 2011, 2012, 2013
 • ·        Milano – Musiques en Reseau – Sala Auditorium Verdi – 2012
 • ·        Sala Radiodifuziunii Romane 2012 – Concert aniversar 55 de ani de la înființarea Colegiului National George Enescu

Ce ai cântat?

Am cântat compoziții de Bach, Haydn, Liszt, Chopin, Hachaturian, Debussy, Paul Constantinescu, Moskovski, Ravel dar și rock (“21 Guns”). Îți dau doar câteva exemple:

 • Inveníuni, Fughete, Preludii, Preludiu și Fuga  Nr. 12  în Fa  Minor  Bwv 881, Concertul Bwv 1052 (Partea I) de J.S.Bach
 • Sonata Nr. 53 în Mi Minor Hob.Xvi/34 de J. Haydn    
 • Toccata în Mi Bemol Minor de A. Khachaturian
 • Joc Dobrogean (Toccata) de Paul Constantinescu
 • Fantezia Impromptu Op. 66 de Chopin
 • Consolation I, En Reve de Liszt
 • Doctor Gradus Ad Parnassum, Golliwogg’s Cake Walk, Studiu Pentru Opt Degete de C. Debussy

Ai deja propriile compoziții?

Nu pot să spun că am compoziții. Este mai mult o joacă. Mă inspiră anumite teme sau stări când studiez la pian. Așa că iau o pauză de la studiu, când sunt acasă, și încep să improvizez sau să variez pe o temă. Nu le-am cântat decât acasă. Vreau să iau și lecții de compoziție  ca să fac cu adevărat muzică.

Cum ți se pare publicul? Ai emoții pe scenă?

Publicul este destul de neîcrezător când intru în scenă, înainte să încep să cânt. La final simt că i-am făcut fericiți chiar și pe cei care sunt în sală ca să-ți vâneze fiecare imperfecțiune. Cred că am emoții înainte de a atinge claviatura. Pe urmă sunt una cu pianul și dau totul.

Care sunt muzicienii tăi preferați?

Aș începe cu compozitorii: Debussy, Ravel, Stravinski, Liszt. Dintre pianiști prefer Berezovski, Rubinstein, Baremboim, Gould, Petrucciani, Măniceanu, Tănăsescu. În jazz îi ador pe Harry Tavitian, Johny Răducanu, Mircea Tiberian.

Ai vreun model?

Nu am un model anume. Vreau să iau tot ce este mai bun de la toți.

Cu cine ai vrea să cânți?

E o întrebare grea. Aș vrea să cânt concert  cu orchestră, aș vrea să cânt cu Baremboim, aș vrea să pot cânta jazz, rock… dar cine crezi că ar vrea să cânte cu un copil care mai are mult de învățat?!   

Ce asculți? Ce nu-ți place?

Ascult toate genurile de muzică cu excepția manelelor ! Deci îți dai seama ce nu-mi place!

Când  te faci mare ce vrei să fii?

Aș vrea să fiu om de știință și compozitor. Eu cred că este posibil! Tu ce crezi?

 

 

Elena IP

 

Citește pe TimeTv și:

Festivalul de film românesc din New York are nevoie de finanțare

”Blondă sau brunetă”? – Interviu cu artistul Silvan Stâncel

Interviu cu compozitorul Petru Margineanu – Scenarii pe portativ

 

Social

Arhiva stiri