Acum câţiva ani am asistat la poate cea mai violentă izbucnire emoţională pe care am văzut-o vreodată, tocmai de la cel mai calm şi echilibrat om pe care îl cunoşteam. Eram colegi de ani de zile şi personal nu îl văzusem niciodată nervos, iritat sau supărat.
Fiecare dintre noi ne mai manifestam din când în când supărarea sau iritarea în situaţii tensionate, dar el părea să îşi controleze foarte bine emoţiile negative, nelăsând să se întrevadă nici cel mai mic semn de iritare, în cele mai stresante situaţii….
Până într-o zi când, aparent fără niciun motiv, colegul nostru a sărit de pe scaunul de la biroul unde lucra, sfărâmând tastatura computerului de birou cu o forţă incredibilă. A fost momentul în care toate emoţiile de enervare, iritare, supărare, reprimate în repetate rânduri s-au cumulat în cea mai puternică izbucnire de furie şi pentru câteva momente, faţa lui a devenit violet, iar strigătul lui s-a auzit în toată clădirea.
Din fericire, nimeni nu a fost rănit şi în foarte scurt timp colegul meu şi-a revenit în simţiri, cerându-ne scuze şi mărturisindu-ne că nu îşi poate explica comportamentul. Suntem învăţaţi din copilărie să ne reprimăm emoţiile. Suntem învăţaţi de mici să ne bazăm doar pe logică şi raţionament. Şi de mici, ne formăm tipare mentale care sunt în defavoarea dezvoltării noastre personale şi în defavoarea formării şi menţinerii unor relaţii armonioase cu ceilalţi.
“Majoritatea oamenilor îşi reprimă cele mai multe dintre emoţiile lor naturale. Dar ele sunt prietenii voştri. Ele sunt darurile făcute vouă. […] Aceste unelte vă sunt date la naştere, ele au ca scop să vă ajute să treceţi peste greutăţile vieţii.” – Neale Donald Walsch

Se pare că toate încercările de a reprima sau a evita gândurile, emoţiile sau amintirile nu vor face decât să le intensifice. Încercând să suprimăm o emoţie, o amintire sau un gând care nu ne place, nu vom reuşi decât să le facem să apară din nou şi din nou, din ce în ce mai puternice.
Din păcate suntem obişnuiţi să ne reprimăm emoţiile, pentru că:
- Suntem educaţi că emoţiile sunt ruşinoase sau că sunt nişte lucruri prea personale, ca să vorbim despre ele cu ceilalţi.
- Ne simţim vulnerabili, dacă vorbim despre ele.
- Ne temem de consecinţe, dacă vom fi oneşti în privinţa emoţiilor pe care le simţim în anumite momente.
- Studierea emoţiilor necesită mult efort, pentru că nu ştim cum să o facem, nu ne este confortabil sau pur şi simplu ne temem de asta.
Adoptând noi tipare mentale, benefice nouă, putem reconsidera emoţiile, care ne pot învăţa cine suntem, prin prisma nevoilor noastre emoţionale unice şi a valorilor pe care le preţuim cel mai mult. Doar în acest fel, vom putea diminua considerabil în intensitate emoţiile negative şi ne vom putea genera emoţii pozitive, benefice atât nouă cât şi semenilor noştri.
Vrei ca emoţiile tale să îţi devină prieteni şi să nu mai preia controlul asupra comportamentului tău în situaţii tensionate? Participă la Cursul de Inteligenţă Emoţională cu Alina Roman (Dezvoltare Personala).
Cursul are loc sâmbătă, 27 iulie (între orele 11.00 şi 19.00) şi duminică, 28 iulie (între orele 10.00 şi 18.00), în Bucureşti, la Eter Spa din Bd. Pache Protopopescu nr. 104 (vezi harta de mai jos).
Despre ce vei discuta şi experimenta pe parcursul celor două zile poţi vedea aici: http://www.alinaroman.ro/calendar-evenimente.html
Locurile sunt limitate. Merită să faci primul pas ACUM. Mai ales că ai 100% garanţie. Dacă nu eşti mulţumit, iţi primeşti banii înapoi.
În mai puţin de 1 minut, îţi poţi rezerva un loc la acest curs, completând formularul de aici.
Pentru cei care nu au răbdare să se convingă la curs cât de fain este vă oferim o mostră video mai jos.
Cursul are loc în București, la Eter Spa, Bd. Pache Protopopescu nr. 104.
Vizualizare hartă mărită
Mai puteti citi pe TimeTV.ro si:
Similare