Alertă ONU: peste 6000 de oameni fug zilnic din Siria

 

 refugiati sirieni-timetv

 Cel putin 5000 de persoane mor în fiecare zi, în timp ce în jur de 6000 de sirieni își părăsesc domiciliile pentru a scăpa de masacre, potrivit france24. Un raport al ONU  menționează că sunt peste 1,8 milioane de refugiați sirieni în țările vecine.  Este vorba de cea mai mare criză a refugiaților după genocidul din Rwanda din 1994.  Înalții responsabili ai ONU trag un nou semnal de alarmă.  Antonio Guterres, Înaltul Comisar al Refugiaților (UNHCR),  îndeamnă Consiliul de Securitate al ONU, care este divizat de conflictul din Siria, să ia măsuri.

În jur de 1,8 milioane de refugiați sirieni au fost înregistrați în țările vecine. Noi nu am mai văzut un aflux de refugiați care să crească atât de înfricoșător încă de la genocidul din Rwanda de acum 20 de ani.” a spus Guterres în fața membrilor Consiliului de Securitate al ONU.

Două treimi din refugiații care au părăsit Siria în acest an, sunt înregistrați în Iordania, Irak, Liban, Turcia și Egipt.

”Numărul extrem de mare al morților, în jur de 5000 pe lună, arată deteriorarea acestui conflict” a declarat la rândul său, secretarul general adjunct al ONU pentru Drepturile Omului, Ivan Simonovic.

Din martie 2011, data la care a început conflictul din Siria și până în aprilie 2013 au fost ucise mai mult de 93.000 de persoane, inclusiv 6500 de copii.

Valérie Amos, coordonatoarea ONU pentru ajutor de urgență, a folosit același ton alarmant în fața Consiliului de Securitate. Ea a spus că omenirea”asistă nu numai la distrugerea unei țări, ci și a unui popor.

„Consecințele economice, politice, sociale și de securitate ale acestei crize sunt extrem de grave și este imposibil de măsurat impactul pe care îl au traumatismele pe termen lung asupra acestor generații și ale urmașilor lor.” a decalrat Amos

Aproape 7 milioane de oameni, dintre care 4,2 milioane au fost mutați de pe teritorul Siriei, necesită ajutor umanitar de urgență. Jumătate sunt copii. După o evaluare a Programului Alimentar Mondial, 4 milioane de persoane nu-și pot procura alimentele de bază.

Valérie Amos a cerut regimului sirian să ia în considerare prioritățile umanitare și să permită tranzacțiile transfrontaliere deoarece conflictul din Siria este pe cale să devină cea mai mare tragedie umanitară a secolului XXI.

Propunerile alarmante ale responsabilior ONU au fost respinse categoric de către ambasadorul sirian la ONU, Bachar Jaafari. El a estimat că numărul morților a fost stabilit în mod neprofesionist de către o companie americană. Încă de la începutul conflictului, China și Rusia care au susținut regimul Bachar al-Assad, și-au exercitat dreptul de veto în toate rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU privitoare la conflictul din Siria.

refugiati siria-timeTv

Citește pe TimeTv și:

Mâncarea de la cantina unei școli din India a ucis 22 de copii

Furia egiptenilor face noi victime: 7 morţi şi peste 250 de răniţi  Grecia, din nou paralizată de greve!

Social

Arhiva stiri