O pădure submarină veche de 50.000 de ani, găsită în regiunea de coastă a statului Alabama

O pădure submarină veche de 50.000 de ani, găsită în regiunea de coastă a statului Alabama

Nişte scafandrii amatori au anunţat descoperirea unei păduri subacvatice primitive de chiparoşi în largul statului Alabama, conform LiveScience.com.

padure-subadvatica-golful-mexic-pădure-submarină

Pădurea denumită Bald Cypress a fost îngropată sub sedimente oceanice, fiind protejată într-un mediu lipsit de oxigen timp de aproximativ 50.000 de ani şi a fost probabil dezgropată de uraganul Katrina în 2005, conform lui Ben Raines, unul dintre primii scafandri care a explorat această pădure subacvatică şi directorul executiv al Fundaţiei nonprofit Weeks Bay care se ocupă de studiul estuarelor, scrie Agerpres.

Pădurea conţine copaci atât de bine conservaţi încât atunci când sunt tăiaţi miros încă a sevă proaspătă de chiparos.

Trunchiurile de chiparoşi acoperă o zonă de cel puţin 0,8 kilometri pătraţi, la câţiva kilometri de coasta Mobile, din Alabama şi la aproximativ 18 metri adâncime sub apele Golfului Mexic.

Deşi a fost descoperit abia recent, acest peisaj subacvatic va putea fi explorat doar în următorii câţiva ani, înainte de a fi distrus de apa marină şi de organismele acvatice care atacă lemnul.

Din 2005 şi până în prezent pădurea a devenit un fel de recif artificial, ce atrage numeroase specii de peşti, crustacee, anemone marine şi alte forme de viaţă acvatice. O parte dintre copaci sunt cu adevărat masivi, iar mulţi dintre ei au fost doborâţi de sedimentele care i-au acoperit timp de mii de ani.

„Să înoţi printre trunchiuri şi ramuri de copaci este chiar deosebit. Ca şi cum ai fi într-o poveste”, a povestit Raines pentru LiveScience.

Conform analizelor făcute de Grant Harley, un dendrocronolog (om de ştiinţă care studiază vârsta copacilor) de la University of Southern Mississippi, această pădure are vârsta de aproximativ 52.000 de ani.

Inelele de creştere ale copacilor dezvăluie secrete despre clima din Golful Mexic din urmă cu zeci de mii de ani, într-o perioadă cunoscută drept epoca glaciară din Wisconsin, perioadă în care nivelul mării era mult mai scăzut decât în prezent.

În plus, pentru că unii chiparoşi pot trăi un mileniu şi sunt o mulţime dintre aceştia, oamenii de ştiinţă pot afla mai multe date despre istoria climatică a acestei regiuni.

„Unele trunchiuri sunt foarte mari, având diametrul de peste 2 metri şi probabil că au mii de inele de creştere”, a precizat Grant Harley, adăugând însă că în cel mult 2 ani ecosistemul marin va distruge complet acest ecosistem fosilizat, îngropat sub sedimente.

Social

Arhiva stiri