”Blondă sau brunetă”? – Interviu cu artistul Silvan Stâncel

ilvan stancel coperta 1-timetv

Chitara clasică l-a fermecat pe la 17 ani și de atunci i-a dedicat mii de ore de muncă, emoții și concerte.  Silvan Stâncel are un stil propriu cu influențe flamenco, folk,  pop și jazz. Unii spun că ar fi printre cei mai talentați chitariști de flamenco din țară. Atunci când compune se conectează la ceva dincolo de corzi, iar când redă vibrațiile, te prinde cu totul. La concerte te poți simți în cel mai rău caz, bine! Acum și-a lansat primul album din carieră, ”Blondă sau Brunetă” și împarte cu bucurie copiilor mai mici sau mai mari, arta chitarei la Acustic Live Music Camp.

 

În interviul trecut ne povesteai despre pregătirile pentru lansarea primul tău album. Când a apărut oficial?

Înainte de toate îți mulțumesc pentru invitația interviului și salut călduros cititorii www.timetv.ro !

BLONDĂ SAU BRUNETĂ, primul meu album oficial produs de Libris Brașov , mi-a ajuns de la tipografie acasă pe data de 21 iunie a.c., pe data de 28 iunie a fost pus la vânzare iar pe data de 2 iulie, dată care a și coincis cu ziua mea de naștere, a fost semnalat în mass-media. Consider deci ziua de 2 iulie 2013 data nașterii lui oficiale. Așa mi-e și mie mai ușor de ținut minte.

Reacțiile au fost pe măsura așteptărilor tale?

Reacțiile au fost nesperat de multe și de dublă felicitare, o dată pentru aniversare și apoi pentru CD. Totodată până la data acestui interviu s-au înregistrat și vânzări. Asta e un semn bun nu neparat în sensul câștigului financiar ci în sensul că sistemul de producere funcționează corect, gândirea e corectă, adică în concordanță cu realitatea. E important ca lucrurile să funcționeze corect, dacă se poate și mult atunci și mai bine, însă înainte de toate, corect. Muzica e ceva delicat, iar să vinzi așa ceva respectând toate normele legale e, cred eu, o știință și o artă. Cel mai adesea e dată gratis (ceea ce e parțial bine, parțial rău), uneori e subvenționată de stat sub varii forme (ceea ce e bine pe termen scurt dar foarte rău pe termen mediu și lung) și cel mai rar cumpărată. Cel mai sănătos este ca ea să fie cumpărată direct de piață prin formele ei legale. Dacă este cumpărată artistul are fonduri care să-i permită ca să creeze mai departe și să existe în calitatea lui profesională de artist, dacă nu este cumpărată artistul va trebui să presteze alte munci ca să atragă fonduri și nu va mai avea timp să creeze. Deci nu va mai produce muzică sau ceea ce produce nu va mai fi de bună calitate, nu va fi profesional. Prin urmare în relația public-artist toată lumea va avea de câștigat doar dacă artistul este cumpărat în principal direct de piață, de ascultători. Așa cred eu. Cumpără acum albumul „Blondă sau Brunetă” !!!  De unde? De aici, iar autografele la concert sau, de ce nu, cu alte ocazii !

Silvan Stancel coperta timetv

Ce înseamnă să promovezi un album în România?

Fiind primul meu album e pentru prima dată când sunt pus într-o astfel de situație. Nu am multă experienţă la capitolul acesta însă constat acum că este înainte de toate un efort de timp, comunicare profesională, planificare și resurse financiare. Simt că e nevoie de răbdare, relații, conexiuni, diplomație, înțelegere și desigur mass-media de partea ta. Apoi este important că fii corect și transparent în relațiile interumane și profesionale, nu degeaba se spune că reputația se câștigă greu și se pierde repede… la fel și aici. E ceva nou și foarte îmbogățitor ca experiență profesională. Simt că lucrurile merg pe calea cea buna. Sunt sincer.


Ce ne poţi spune despre piesele cuprinse pe CD?

CD ul audio conţine 15 piese (5 instrumentale, 10 vocale) compuse de mine exclusiv. Sunt parte din experiența mea muzicală de 18 ani. Cu ele am câștigat concursuri, datorită lor am fost și sunt invitat în țară și străinătate pentru concerte, prin ele am cunoscut probabil cei mai frumoși oameni din viata mea, ele îmi dau forță să continui mersul meu artistic. E acolo munca unui om, sunt ani de viață, o percepție muzicală personală despre frânturi de realitate (sper eu originală!) un mijloc de comunicare artistică pe care toate le-am numit SILVAN STÂNCEL – BLONDĂ SAU BRUNETĂ. Sunt parțial eu, este parțial fiecare. E un loc intim de întâlnire între mine și tine, între tine și tine, între mine și mine. Cântecele sunt parțial cunoscute, parțial necunoscute. Cele mai cunoscute aduc noul prin maniera originală de orchestrație și, sper, va surprinde plăcut. CD-ul include piese cu care am câștigat 7 trofee și premii naționale la festivaluri de muzică și totodată piesa „Jonny” prin care am fost selectat să particip în Franța la Paris în cadrul Festivalului Internațional de Muzică MIGRATIONS din 2008, fiind acolo singurul român invitat. Albumul, ca produs, este unul premium, trilingv română-engleză-franceză, foarte calitativ din punct de vedere grafic și conceptual, fiind totodată o noutate inclusiv în gama de produse ale producătorului. După cum am spus deja este produs de Libris Brașov  iar colaboratorii sunt: Virgil Oniță – administrator Libris Brașov, Dana Anghelescu – consilier juridic, Echipa Libris Brașov, Dávid Botond – fotograf, Vlad Agreșeanu – concept grafic, Levelsound Studio – înregistrări, Bencze Bernadette Rėka & Bianca Smeu – fotomodele, Izvora & Dave Duce – traducători, Ovidiu Scridon – artist, Mariana Agache – manager, cărora le adresez mulțumiri și pe această cale.

Blonda sau bruneta?

Da!

 

coperta 3 blonda sau bruneta

Pe 14 iulie începe Tabăra de Chitară. Ce așteptări ai anul acesta?

   În primul rând ca tabăra să fie de real folos participanților din toate punctele de vedere. Acustic Live Music Camp ed. VI 2013  a fost concepută din start cu două serii. Este pentru prima dată în cele șase ediții și asta pentru că numărul participanților a crescut în timp și nu am mai putut face față doar cu o singură serie. Desigur că succesul se datorează muncii de echipă și vorbesc aici de Pensiunea Râmeț  și în special de artiștii colaboratori invitați în calitate de profesori: Andras Varga, Iarina Copuzaru, Andrei Roșulescu, care dincolo de talent sunt niște oameni minunați. Totodată un rol foarte important l-a jucat de-a lungul timpului SC HORA SA care, începând cu a doua ediție a oferit constant chitare. Anul această sponsorizează cu 14 chitare, ele vor ajunge la participanți, vor pleca cu ele acasă. Mulțumesc astfel domnului director general, domnul ing. Nicolae Bâzgan și domnului ec. Gabriel Hărăpescu. Și anul acesta, grație sponsorului SC AGACHE SRL, prin doamna Mariana Agache, oferim un loc gratuit unui tânăr pasionat de chitară, fără posibilități materiale sau din centru de plasament păstrând astfel și caracterul social al taberei. Sunt mulțumit de cum se anunță evenimentul.

 

Ai încântat iubitorii muzicii bune anul acesta la numeroase festivaluri și concerte din Transilvania, din țară dar mai ales din străinătate. Ce le mai pregătești?

Concerte înainte de toate. Împreună cu Ovidiu Scridon vom onora toate invitațiile din țară și străinătate. Tineți aproape pe paginile noastre de facebook pentru noutăți în acest sens! Lansez astfel albumul și referitor la Ovidiu Scridon îi vom promova în continuare volumul de versuri PORTRETUL UNUI GÂND și CD-ul ”Într-o zi”. Am discutat totodată cu el ideea unui album comun… spunem mai mult când va fi cazul.       

Multumesc foarte mult!

   Eu îți mulțumesc ție și cititorilor pentru timpul acordat!

 

 

 

Citește pe TimeTv și:

Interviu cu Silvan Stâncel – Emoții în ritmuri de flamenco, special pentru Time TV.ro

Premieră în România: Jazz Compas, ediție Princeps în luna iulie

Teatrul de Artă Bucureşti deschide stagiunea de vară

Artă-n iurtă la Vama Veche

Social

Arhiva stiri