Astrologia în câteva cuvinte cu MINERVA – IV

Cum determinăm Ascendentul (zodiac)?

În funcţie de ora de naştere. Viteza de mişcare, cu care se schimbă semnul în care cade Ascendentul, este de circa 1 oră şi 40 de minute.

Haideţi să vorbim acum despre planete!

Ştiţi cu câte planete operează astrologia? Cu 10: Soare, Lună, Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun şi Pluto.

Care este semnificaţia acestora?

Să le luăm pe rând:

Soare – vitalitate, sănătate

Luna – sensibilitate, emoţie

Mercur – mental, logică, raţiune

Venus – bun gust, valoare

Marte – energie, agresivitate, flambare

Jupiter – acumulare, noroc

Saturn – restricţie, limitare, autoritate

Uranus – surpiză, spasm, electricitate

Neptun – disipare, iluzie, vis

Pluto – moarte şi renaştere

minerva-gabriela-dima-astrolog-zodiac-timetv

zodiac

Ce ar trebui să mai ştim despre planete?

În mare, planetele se împart în 2 mari grupe: planete personale – Soare, Lună, Mercur, Venus, Marte şi planete transpersonale – Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun şi Pluto.

Personal prefer o categorisire în patru, combinaţie între caracteristici şi perioadele de revoluţie a planetelor: luminarile – Soare, Lună, planete personale (rapide) – Mercur, Venus, Marte, planete de legătură – Jupiter şi Saturn care fac trecerea de la planetele rapide la cele lente şi planete transpersonale (lente) – Uranus, Neptun, Pluto.

De ce sunt grupate aşa?

De fapt, orice categorisire implică ciclicitate, reţineţi viaţa noastră este o succesiune de ciluri. Soarele are o perioadă de revoluţie de 365,4 zile, Luna – 28,2 zile, Mercur – circa 4 luni (cu retrogradări – 7 luni), Venus – circa 7 luni (cu retrogradări – 11 luni), Marte – 2,4 ani, Jupiter – 12 ani, Saturn – 28,7 de ani, Uranus – 84 de ani, Neptun – 164 ani şi Pluto – 253 de ani.

Şi de ce personale?

Pentru că aceste sunt acele planete care dau coloratură vieţii noastre de zi cu zi. Planetele personale datorită mişcării rapide pe orbită în comparaţie cu cele lente, ne influenţează zi de zi. Pe când planetele transpersonale sau lente marchează generaţii. Iată măcar un motiv pentru care în astrologia de cuplu eu pun bază pe relaţiile dintre planetele personale. Şi cred că nu doar eu.

Noi ne planificăm şi ne rezolvăm problemele în funcţie de calendar, care calendar urmăreşte mişcarea Soarelui, acele 365, 2 zile. Toate evenimentele personale şi sociale sunt programate astfel. Cu excepţia că Soarele şi Luna nu retrogradează.

Că tot aţi amintit de retrogradare, ce este aceasta?

Păi, o chestiune care ţine de mecanica cerească. Încetinirea vitezei de rotaţie îm jurul propriei axe. Orbita Pământului şi a oricărei plante, nu este un cerc, ci o elipsă (ovoidă), iar atunci când planetele ajung în unghiurile de curbură, pentru a nu fi aruncate în afară datorită inerţiei, îşi încetinesc viteza de mişcare în jurul propriei axe cum spuneam. Este ca atunci când conducem cu viteza a 4-a şi trebuie să virăm la stânga sau la dreapta, atunci reducem treapta de viteză la a 2-a, pentru că dacă am lua virajul cu a 4-a am risca să ne lovim de casa de peste drum.

Din punct de vedere elementar… ca şi semnele, prin natura lor elementară, planetele sunt grupate în:

· planete de Foc – Soare, Marte, Jupiter, Pluto

· planete de Aer – Mercur şi Uranus

· planete de Pământ – Saturn

· planete de Apă – Luna, Venus, Neptun

Există vreo legătură între semne şi planete?

Mai mare decât am putea crede, în primul rând că astrologia operează cu semnele şi planetele şi relaţiile dintre ele. Fiecare semn are ca stăpân sau guvernator, o planetă. Berbec pe Marte, Taur pe Venus, Gemenii – Mercur, Rac – Luna, Leu – Soare, Fecioară – Mercur, Balanță- Venus şi Chiron, Scorpion – Marte, Pluto, Săgetător – Jupiter, Capricorn – Saturn, Vărsător – Uranus, Saturn, Peşti – Neptun, Jupiter (şi Chiron după unii astrologi).

O altă legătură puternică este dată de calitatea planetelor într-un semn. De exemplu, despre Soare că are putere maximă atunci când este în Leu. E, această poziţie se numeşte domiciliu. Dimpotrivă, cînd se află în Vărsător, semn opozabil semnului Leu, Soarele este secătuit de putere şi spunem că este în exil. Aici trebuie să fac o mică digresiune şi să vă spun că semnele sunt perechi două câte două dar, atenţie, şi opozabile: Berbec – Balanţă, Taur – Scorpion, Gemeni – Săgetător, Rac – Capricon, Leu – Vărsător, Fecioară – Peşti.

Revenind la calităţi, trebuie să vorbim despre armonia cu alte semne, cum este exaltarea şi căderea. Soarele este exaltat în Berbec, semnul primăverii, perioadă în care natura reînvie sub efectele regeneratoare ale Soarelui şi când căldura astrului este din ce în ce mai potentă. Soarele intră însă în exil când ajunge în semnul Balanţei, începutul toamnei, şi căldura sa, puterea sa calorică este tot mai slăbă. In semnele de aceeaşi natură cu elementul în care este domiciliu său, Săgetător şi Berbec, relaţia dintre ele este extrem de benefică, celebra trigonocraţie, dar şi aici îşi spune cuvântul relaţiile dintre planete. Când Soarele trece prin semnul Fecioarei sau Peşti, pare indiferent şi acest lucru datorită faptului că este peregrin, natura semnului nu îl ingluenţează în niciun fel.

Cum se realizează legătura între planete?

Prin relaţii care se numesc aspecte. Cele mai cunoscute relații de acest tip sunt:

· conjuncția, când planetele se află la acelaşi grad

· semisextil – între planete distanţa este de 30 de grade

· sextilul – distanţa este de 60 de grade

· semipătrat – distanţa de 45 de grade

· pătratul –distanţă de 90 de grade

· trigonul –distanţa de 120 de grade

· seschipătrat – distanţă de 135 de grade

· inconjuncţie – distanţă de 150 de grade

· opoziţie – între planete este o distanţă de 180 de grade

Există și altfel de planete cu care oprează astrologia?

Da, planetele minore sau asteroizii. Numele de planete minore este impropriu, cel mai bine li se potriveşte cel de asteroizi, deoarece nu au mărimea şi orbita necesară pentru a fi catalogate drept planete, dar sunt mai mari decât un meteorit sau o cometă.

Cel mai important mi se pare a fi Chiron sau Invăţătorul, asteroid care într-o temă astrală reprezintă locul în care suntem capabili să depăşim orice obstacol. Eu am mai observat că tranzitul lui Chiron prin câte un semn sau casă semnalează iminenţa unor evenimente care într-un fel sau alta ne vor marca viaţa sau vor marca o generaţie. Are o orbită extraordinar e elastică, dacă îmi este permis să spun aşa, în sensul că dacă în Balanţă stă 1,9 ani, în Berbec, semnul opozabil, stă 8,4 ani.

Şi ceilalţi? Ceilalţi sunt Ceres, Vesta, Juno şi Pallas. De exemplu, locul în care apre Ceres într-o temă astrală vorbeşte despre felul în care părinţii s-au ocupat de copilul lor, felul în care l-au crescut şi lecţia pe care o avem de învăţat vis-a-vis de relaţia părinte – copil, cu accent pe relaţia mamă – fiu. Vesta, o combinaţie între semnul Fecioarei şi Scorpion, poate semnifica, în funcţie de locul în care apare, devoţiunea pentru familie, atitudinea faţă de sex sau obsesiile noastre, subconştientul până la un anumit nivel. Ea este păzitoarea focului divin şi în această iportază eu o asociez evoluţiei spirituale, este depozitara a tot ceea ce a dus la evoluţia spirituală a omenirii.

Pallas, are toate atributele feminităţii dar nu excelează prin niciuna, nu în sensul în care am crede noi, deşi semnifică iubirea frăţească, iar pentru bărbaţi femeia ideală şi poate tocmai de aceea niciodată cucerită. Femeia de tip Pallas este femeia de afaceri de astăzi, femeia care se descurcă singură şi poate să îşi poarte de grijă. Interesantă este perspectiva din care abordezi problema. În mitologie greacă ea s-a născut din capul lui Zeus ceea ce poate semnifica ideea, şi nu întâmplător, apoi, ea a devenit zeiţa inteligenţei şi femeia fără de sfatul căreia Zeus nu lua nici o decizie.

A mai rămas un asteroid…Da, Junona sau Hera, soţia lui Jupiter sau Zeus, simbolul maternităţii, a mamei prin excelenţă, mama care îşi apără pruncul cu prețul vieţii, al familiei şi a cuplului și este foarte important locul ei într-o temă astrală pentru că este relaţionată cu ideea de căsătorie, de mariaj, tranzitul ei putând sugera unele probleme de familie prin care trece un cuplu şi unde este nevoie de mult calm. Să ne amintim din mitologie, nici Hera şi nici Zeus nu erau calmi, cu atât mai puţin conciliatori. Întotdeauna trebuia să intervină câte cineva ca în cuplul Zeus – Hera să se aştearnă calmul şi liniştea.

Vă așteptăm pe TimeTV.ro să citiți și următoarele seriale despre “Astrologia în câteva cuvinte cu  MINERVA

Nu uitați că în fiecare VINERI, între orele 22:00 – 00:00, veți putea intra în legătură DIRECTĂ cu astrologul MINERVA, apăsând pe secțiunea TIMETV LIVE.

Mai puteți citi pe TimeTV.ro și:

Social

Arhiva stiri