Serpii din asfalt – opt sosele montane faimoase – FOTO

Drumurile de munte sunt superbe. Nu te lasa sa dormi sau sa te plictisesti si de multe ori uiti sa si clipesti, la cate minunatii ti se astern in fata ochilor. Cert este ca trebuie sa ai si un stomac tare, sa eviti sa mananci prea mult sau sa iei un Emiteral, eventual. Serpentinele sunt superbe, dar si nemiloase cu soferii. Din masina ai impresia ca te afli in parcul de distractii, intr-o masinarie de-aia de te zdruncina si te ameteste bine. De sus insa, spectacolul oferit de unduirile pronuntate ale strazilor este minunat.

1. Trecatoarea Stelvio, Italia

sosele montane

Trecatoarea Stelvio se afla in Alpii italieni. Acest drum in zig-zag este situat la o altitudine de peste 2500 de metri si are peste 48 de curbe. E superb de vazut din departare, dar foarte periculos pentru cei care sofeaza.

sosele montane

2. Forcella Lavardet, Italia

sosele montane-timetv

Forcella Lavardet este o sosea montana situata in Alpii Dolomiti la o altitudine de 1542 de metri, in provincia Vigo di Cadore. Soseaua a fost inchisa traficului, deoarece este foarte periculoasa, pentru ca are 14 curbe pronuntate, dar biciclistilor le este permis sa treaca.

sosele montane-timetv

3. Cheile Turini, Franta

sosele montane-timetv

Cheile Turini se afla tot in Alpi, dar in partea franceza, la 1607m, inaltime.  Sunt faimoase pentru ca gazduiesc Raliul de la Monte Carlo. Pana acum cativa ani, pe aceasta sosea se circula si noaptea, pentru ca era puternic luminata.

sosele montane-timetv

4. Soseaua Poarta Mare, China

sosele montane-timetv

Soaseaua Poarta Mare sau Bulevardul catre Rai, cum mai este denumita, se afla in provincia Hunan si are 10 km lungime. Cel mai inalt punct se afla la 1300 m, iar cel mai jos, la 200m. Constructia soselei a inceput in 1998 si a fost finalizata in 2006. Desi imprejurimile sunt extraordinare, cele 99 de curbe solicita la maximum atentia soferilor.

sosele montane-timetv

5. Cheile Caracoles, Chile/Argentina

sosele montane-timetv

Aceasta sosea trece prin muntii Anzi, intre Chile si Argentina si coboara in peste 30 de curbe pronuntate, o vale foarte aburpta. Drumul e acoperit de zapada aproape tot anul, iar serpentinele nu au vreun gard de protectie. Totusi sute de camioane si masini frecventeaza aceasta sosea zilnic, dar conditia buna in care este mentinuta contribuie eficient la stoparea accidentelor.

6. Soseaua Halsema, Filipine

sosele montane-timetv

Soseaua situata la cea mai mare altitudie, in Filipine, solicita 6 ore pentru a fi traversata. Alunecarile de teren sau avalansele de  pietre sunt dese si de multe ori blocheaza traficul. Multe portiuni din acest drum nu sunt inca asfaltate, desi autoritatile locale promit imbunatatirea soselei, care e marginita de prapastii extrem de abrupte. Este considerata una dintre cele mai periculoase sosele montane din lume.

7. Transfagarasan, Romania – una dintre cele mai frumoase sosele montane din lume

sosele montane-timetv

Drumul de munte Transfagarasan  este considerat unul dintre cele mai spectaculoase din lume. Are 90 de kilometri lungime si face legatura intre Transilvania si Muntenia, traversand muntii Carpati. Transfagarasanul este construit la 2134 de m altitudine si are multe curbe pronuntate. Viteza maxima permisa este de 40km/h si de obicei este inchis in perioada octombrie-iunie, din cauza zapezii.

sosele montane-timetv

8. Soseaua muntilor Atlas, Maroc

sosele montane-timetv

Trecatoarea Dades din Maroc este un loc deosebit, dar nu e de admirat atunci cand conduci. Cel mai spectaculos drum din muntii Atlas, aceasta sosea serpuieste la o altitudine de 2092 m, intre creste desertice.

Citeste pe TimeTV si:

Gradini Botanice rupte din Rai – FOTO

Orase la marginea pamantului – destinatii turistice superbe

Autobuz pe apa, tramvai suspendat – cateva mijloace de transport ciudate

6 insulite intime si unice

Cateva piscine naturale in care chiar ai vrea sa te scalzi

Social

Arhiva stiri