Ce nu știai despre mucusul peștilor

Mucusul peștilor este folosit pe post de platoșă. Cu toţii ştim că pielea peştilor este acoperită de un mucus, dar puţini ştiu că aceasta reglează la nivel molecular schimbările ce se fac între corpul acestuia şi mediul acvatic.

Ce-nu-stiai-despre-mucusul-pestilor

Ce nu știai despre mucusul peștilor

Mucusul, care se formează din amestecul apei din acvariu cu o glicoproteină secretată de corpul peştelui, are rol în respiraţie, dar şi de protecţie împotriva paraziţilor. Unele specii de peşti secretă un mucus cu care îşi hrănesc puii. Acest mucus este adesea bogat în proteine şi grăsimi ce sunt indispensabile creşterii şi dezvoltării puilor.

Există şi specii de peşti a căror piele conţine celule ce nu realizează schimbul cu mediul. Când aceste celule se sparg, în cazurile în care se rupe pielea, se eliberează un hormon al fricii, ce se transmite în tot acvariul şi are efectul unui semnal de alarmă pentru toţi peştii. Aceştia încep să se agite, uneori se izbesc de sticla acvariului, fără vreun motiv vizibil. În aceste cazuri, numai schimbarea apei va duce la îndepărtarea acestor substanţe şi la liniştirea peştilor.

Gălăţanu Diana

Social

Arhiva stiri