Fraudă de 6 milioane de euro cu asigurări

Actiune de amploare, desfăşurată astăzi de autorităţi! 166 de percheziţii au avut loc în Capitală şi în 26 de judeţe într-un dosar de fraudă în domeniul asigurărilor de viaţă. Oamenii legii au verificat mai multe locuinţe şi peste o sută de sedii de firme, inclusiv societăţi de asigurări.

frauda-fraudă-6-milioane-euro-asigurări

44 de persoane sunt suspectate de fraudă, dintre care 21 de angajaţi ai BCR Asigurări de Viaţă. Cinci dintre ei erau şefi de sucursale. Alături de cei 21 de funcţionari ai BCR Asigurări de Viaţă au fost ridicaţi şi 23 de administratori ai unor societăţi comerciale. Cu toţii sunt suspectaţi că au constituit o reţea infracţională, pentru a obţine beneficii financiare, prin sustragerea de la plata taxelor şi a impozitelor pe salarii. Potrivit unui comunicat al autorităţilor, gruparea ar fi prejudiciat statul cu şase milioane de euro, în aproximativ şapte luni.

Cum acţiona reţeaua?

Din probele administrate in cauza rezulta suspiciunea ca modul de operare este unul inedit, constand in acordarea disimulata a unei parti din drepturile salariale lunare, initial prin incheierea de catre angajator a unei polite formale de asigurare de viata colectiva cu operatorul de asigurari, achitarea contravalorii politelor de asigurare de catre angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, in cursul aceleiasi zile sau in ziua urmatoare, de „rascumpararea clauzei suplimentare” si, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de catre asigurator direct in conturile angajatilor – beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plati ca fiind parte din veniturile salariale.

Dupa retinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate in conturile angajatilor, cu o frecventa lunara, sub forma de rascumparare, aceasta reprezentand in fapt o forma mascata de plata a drepturilor salariale, si in acelasi timp o modalitate de sustragere de la plata contributiilor aferente salariilor acordate.

Astfel, prin aceasta metoda, salariatii primeau o parte din indemnizatia lunara cu eludarea platii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentandu-l doar comisionul de 10% catre asigurator.

Social

Arhiva stiri