Veteranii de piatra – drumurile vechi din lume

Drumurile sunt de cand lumea, mai lungi, mai scurte, pietruite, nepietruite. Mereu duc spre ceva, cineva, scurteaza distante, ocolesc obstacole. Simbol puternic al prezentei umane pe aceasta planeta, drumurile  spun multe si despre istoria omenirii. La urma urmei, sunt cam singurii martori ai vremurilor apuse. Acestea sunt zece dintre drumurile cu cei mai multi ani, dar care inca nu au iesit la pensie.

1. Via Augusta, Spania- Italia

drum spania-italia-timetv

Drumul a fost parcurs de Imparatul Augustus, de la Cadiz, Andalusia, prin Catalonia, pana la Pirinei. Aici se intalneste cu Via Domitia si continua pana la Roma, unde cum spunea si o veche zicala, „se intalnesc toate drumurile”.

2. Drumul de Chihlimbar, Rusia- Italia

drumul ambrei-timetv

Inca din timpuri stravechi, ambra (chihlimbarul), denumit aurul nordului, era comercializat pe acest drum ce leaga Marea Baltica de Marea Adriatica. Astazi, reprezinta o ruta interesanta de urmat de la St. Petersburg, prin Europa centrala si de est, pana la Venetia.

3. Via Egnatia, Albania- Turcia

drum albania-turcia-timetv

Romanii, grecii, bizantul, cruciatii, venetienii, otomanii si austriecii, cu totii au folosit acest drum care traverseaza muntii din pensinula balcanica. Proconsulul Gnaeus Egnatius a ordonat construirea acestui drum, in primul secol d.Ch, pentru a lega Marea Adriatica de Marea Egee si de stramtoarea Bosfor.

4. Drumul Regelui, Egipt- Siria

drum egipt-siria-timetv

Acesta a fost unul dintre cele mai importante drumuri comerciale din Orienul Mijlociu, inca din vremurile biblice, legand Egiptul, prin Sinai, de Golful Aqaba, pe-atunci, nordul Siriei. Varii locuri de pelerinaj se gasesc pe acest drum, ca muntele Nebo, Raul Iordan.

5. Drumul regal persan, Turcia- Iran

drum turcia-iran-timetv

Darius cel Mare al Persiei a dezvoltat acest drum pentru a crea o legatura intre Marea Mediterana si Golful Persic. Incepe in Sardis, nord-vestul Turciei, tracerseaza Mesopotamia, pana in Susa, Iran. Regele Midas, profetul Daniel, Regina Ester, istoricul Herodot si cuceritorul Alexandru cel Mare, sunt cateva dintre personalitatile istorice care au calatorit pe acest drum.

6. Vechea ruta din nord, America de Nord

drum america de nord-mexic-timetv

Indienii Blackfeet calatoreau pe acest drum, care initial se intidea pe o lungime de 3.220 de kilometri, de la Canada, pana in Mexic, de-a lungul „Coloanei verdebrale a lumii”, lantul Muntilor Stancosi. Indienii calatoreau timp de 4 ani pentru a ajunge in Mexic, cu scopuri comerciale, spirituale sau matrimoniale. Inca exista fragmente din acest drum in Idaho de Nord si Montana.

7. Vechiul drum din nord, Australia

drum australia de nord-timetv

Faimos pentru maestria inginereasca a secolului al XIX-lea, acest drum este insa cunoscut si pentru motive mai putin laudabile. La acest drum au lucrat prizonieri inchisi fortat, legati cu lanturi de fier in jurul picioarelor.  Drumul incepe in Sydney si ajunge pana la Newcastle, in New South Wales. Cateva sectiuni, urmeaza rute vechi ale aborigenilor.

8. Drumul Nakasendo, Japonia

drum japonia-timetv

Acest drum ingust, construit in secolul al XVII-lea, leaga Kyoto de Edo (Tokio) si a fost construit pe ruta unui alt drum comercial vechi. Nakasendo are 500 de kilometri si trece pe malurile Lacului Biwa, prin lanturi montane si pana in Kanto, campie langa Tokio. Drumul a fost facut pentru calareti, pentru ca japonezii nu foloseau care. Anumite parti din acest drum linistit au fost pastrate si renovate.

9. Drumul Khmer, Cambodgia – Tailanda

drum cambodgia-tailanda-timetv

Acest drum stravechi de 225 de kilometri lega Angkor, Camodgia de Phimai, Tailanda si era considerat sacru pentru regii-zei ai imperiului camodgian, care il frecventau pentru a vizita temple si a savarsi diferite ritualuri religioase ce includeau foc, apa si linga (falusuri sculptate in piatra). Majoritatea drumului a fost acoperit de jungla, dar inca exista portiuni care pot fi vizitate.

10. Vechea ruta Yuen Tsuen, Hong Kong, China

drum china hong kong-timetv

De secole oamenii au calatorit pe acest drum pietros si anevoios, care facea legatura intre Yuen Long si Tsuen Wan, teritoriile de azi ale Hong Kong. In prezent, ambele capete ale drumului sunt amestecate intr-un vartej urban de mall-uri si sosele aglomerate, dar mijlocul drumului ramane inca un fragment linistit.

Citeste pe TimeTV si:

Peisaje la inaltime – sapte platforme suspendate

Autobuz pe apa, tramvai suspendat – cateva mijloace de transport ciudate

6 insulite intime si unice

Cateva piscine naturale in care chiar ai vrea sa te scalzi

10 plaje deosebite pentru vacante unice

Social

Arhiva stiri