Este cea mai ciudata limba din lume. Vezi cum comunica locuitorii din Insulele Canare

Este cea mai ciudata limba din lume. Vezi cum comunica locuitorii din Insulele Canare.

Daca elevii romani se plang ca memorarea formelor verbelor neregulate din engleza si franceza este dificila, ar trebui sa se mai gandeasca o data.

cea-mai-ciudata-limba-din-lume-insulele-canare

Elevii de pe insula spaniola La Gomera sunt obligati inca din clasele primare sa invete o limb antica fluierata.

Limba Silbo este o forma fluierata a spaniolei, folosita de comunitatile din Insulele Canare in secolele XI si XII.

Pentru a pastra vie istoria, autoritatile au decis ca fiecare elev sa invete sa vorbeasca fluent limba ce contine intre doua si patru vocale si doar patru consoane.

Criza economica din anii ’50 a pus in dificultate vorbitorii de Silbo, acestia fiind nevoiti sa emigreze pentru a-si putea castiga painea.

Pana la sfarsitul secolului al XX-lea limba a disparut in totalitate.

In prezent, Silbo este ocrotita, demarandu-se o serie de actiuni pentru a readuce la viata limba moarta. Silbo este considerata astazi o mostenire culturala a regiunii, motiv pentru care a fost introdusa in scoli, fiind studiata timp de 3 ani.

Limba a fost folosita de nativii Guache. Potrivit Daily Mail, Silbo este originara din Afica de Nord, iar paradoxal, vorbitorii au perceput la inceput limba spaniola drept un fluierat de neinteles.

Studiile recente au aratat ca limba Silbo s-a dezvoltat pentru a le oferi localnicilor posibilitatea de a comunica pe distante lungi.

Insula La Gomera are o geografie formata din dealuri si depresiuni, iar intr-un astfel de peisaj limba fluierata putea calatori pana la 3 kilometri, oferindu-le locuitorilor posibilitatea de a comunica.

Desi se incearca reinvierea limbii prin predarea in scoli, autoritatile se tem ca noile taieri bugetare din Spania vor afecta perpetuarea acesteia.

UNESCO a realizat un documentar despre limba bizara folosita de comunitatile din La Gomera.

Mai puteti citi pe TimeTv.ro si: Marturiile incredibile ale unui detinut din Guantanamo. Conditiile de detentie din cel mai secret loc de pe pamant

Social

Arhiva stiri