Un vânător răbdător

Diana a dorit să scrie pe site-ul nostru un material interesant despre cum vânează pisica. Mulțumim!

Pe parcursul vînătorii, pisicile dau dovadă de multă răbdare, abilitate şi siguranţă. De multe ori, stau ore întregi în aşteptarea prăzii. Mirosul este unul dintre punctele forte ale pisicii, iar mustăţile au un rol deosebit în timpul vînătorii. Victima este reperată vizual sau auditiv, însă cel mai adesea olfactiv.

Un-vânător-răbdător

Pentru a nu fi depistată de viitoarea pradă, pisica se orientează împotriva curenţilor de aer. Are un teritoriu de vînătoare oarecum limitat, de pînă la 1 km pătrat şi nu atacă niciodată vieţuitoare mai mari decît ea, preferînd rozătoarele, peştii şi păsările (vrăbii, prepeliţe, potîrnichi).

Abilităţile de vînător apar încă de cînd pisoii au două luni, vîrstă de la care devin tot mai independenţi şi-şi stabilesc un teritoriu. Puii simulează vînătoarea atunci cînd se joacă între ei sau cu diferite obiecte. Spre deosebire de căţei, care sînt mai stîngaci, mai greoi şi care ajung să vîneze aproape de maturitate, pisoii au mişcări perfecţionate, sînt mult mai siguri şi învaţă treptat să se familiarizeze cu prada.

Vînătoarea cuprinde trei faze: prinderea, sacrificarea şi consumarea prăzii. În prima fază, pisica pîndeşte viitoarea victimă, se furişează pînă aproape de ea, o loveşte cu labele, o prinde cu ghearele şi cu dinţii. La pisoi, această etapă rămîne doar în stadiul de joacă. Nu toate pisicile îşi omoară prada.

Un rol important în această atitudine îl are mama pisoiului, care îl învaţă acest lucru, inclusiv să facă faţă concurenţei cu ceilalţi fraţi, dornici să mănînce aceeaşi pradă, dacă a fost sfîrtecată. Nu în toate cazurile pisica îşi mănîncă victimele. Dacă are pui, de multe ori aduce prada în apropierea cuibului, învăţîndu-i să omoare prada.

Pisoii învaţă tehnica vînatului încă de cînd sînt alăptaţi. La început, mama le aduce bucăţi de vînat, apoi leşul şi ulterior prada vie, pentru a-şi învăţa puii să se descurce singuri.

Diana Gălăţanu

Social

Arhiva stiri