Prima arestare în cazul fraudelor de la BAC

Prima arestare în cazul fraudelor de la BAC

Frauda de la Bacalaureat se lasă cu arestări! Fosta directoare a liceului Dimitrie Bolintineanu, din Capitală, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile. Decizia luată ieri de Tribunalul Bucureşti nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel a Capitalei.

Costica Vărzaru

Procurorii au stabilit că, în perioada mai-iunie, în calitate de director al Liceului „Dimitrie Bolintineanu”, Costica Vărzaru a pretins bani de la elevi înscrişi la bacalaureat, pentru a-şi folosi influenţa pe lângă membrii Comisiei, astfel încât aceştia să fie mai permisivi. Ulterior, femeia a şi efectuat demersuri în acest scop. Ea a urmărit să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori, precum şi o comisie care putea fi influenţată, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Tribunalului Bucureşti. 5 dascăli din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi luni la Poliţia Capitalei. Ei au fost lăsaţi să plece, singura reţinută fiind fosta directoare a liceului, Costica Vărzaru. Unele cadre didactice sunt suspectate că le-ar fi spus elevilor subiectele la proba scrisă de la Limba şi literatura română. Asupra lor ar fi fost găsiţi bani şi cadouri care le-ar fi parvenit în aceeaşi zi.

Elevii mai spun că şpaga era dată în mod obişnuit profesorilor liceului, nu numai pentru examenul de Bacalaureat. Un elev de clasa a X-a a dezvăluit pentru reporteri că unii profesori luau sume cuprinse între 200 şi 400 de lei pentru a da note de de trecere. Alţi liceeni care învăţau la seral au dat şi ei bani directorului adjunct pentru a trece clasa. La liceul Dimitrie Bolintineanu au fost făcute percheziţii cu sprijinul SRI, al Direcţiei Generale Anticorupţie şi al Poliţiei Capitalei. Procurorii au ridicat toate înregistrările video din sălile de examene, pe care urmează să le analizeze în cadrul anchetei de corupţie presupus săvârşită la examenul de bacalaureat. De asemenea, au fost ridicate înscrisuri, obiecte şi laptopuri. Şi elevii care au susţinut luni proba de limba română de la bacalaureat la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sală. Mulţi dintre ei aveau fiţuici în buzunare.

Social

Arhiva stiri