Autobuz pe apa, tramvai suspendat – cateva mijloace de transport ciudate

Cu totii folosim mijloace de transport in comun. Unii merg cu tramvaiul, altii cu metroul sau autobuzul. Sunt unii care folosesc si trenul zi de zi pentru a ajunge la serviciu. Toate normale, aglomerate si da, plictisitoare, dar necesare. Exista totusi locuri unde mijloacele de transport care ni se par atat de comune, nu sunt suficiente. Acolo. acestea au fost adaptate nevoilor sau doar supuse cerintelor unei imaginatii bogate.

1. Autobuzul plutitor – Hipopotamul, Canada

autobuz pe apa canada-timetv

Hipopotamul este un autobuz unic, de 40 de pasageri, care asigura calatorii atat pe uscat, cat si pe apa, pe lacul Ontario. Turul destinat in special turistilor, considerat a fi o adevarata aventura, dureaza 90 minute.

autobuz pe apa si uscat Canada-timetv

2. Trenul suspendat – Schwebebahn, Germany

tramvai suspendat-timetv

Wuppertal Schwebebahn este singurul tren suspendat de pe batranul continent, care parcurge majoritatea traseului deasupra raului Wupper (10 km) si doar 3.3 km, peste strazi. Trenul este situat la 12 m inaltime fata de rau si 8 metri, deasupra strazilor. Pentru mai mult de 100 de ani, acesta a fost considerat cel mai sigur mod de a calatori, pana in aprilie 1999, cand din nefericire, un accident grav a demontat aceasta convingere. 3 oameni si-au pierdut viata in urma accidentului, cand trenul a cazut, din cauza unor reparatii neterminate, in rau.

tren suspendat germania-timetv

3. Funicularul subteran – Carmelit, Israel

funicular subteran israel-timetv

Carmelit e un funicular subteran in Haifa, Israel. A fost inaugurat in 1956 si inchis in 1986, pentru ca arata „semne de imbatranire”. A fost redeschis in 1992 dupa o renovare serioasa. Pentru ca Haifa e un oras construit pe Muntele Carmel, funicularul asigura transportul in sus si in jos pe o distanta de 274 de metri.

4. Roverul polar, Canada

rover polar-timetv

Autobuzele cu roti imense a fost conceput initial pentru primul ajutor in cazul unor incendii pe aeroporturi. Mai nou acestea s-au dovedit perfecte pentru a transporta turisti care vor sa vada ursii polari in propriul lor habitat.

5. Ingerii ghetii, SUA – mijloace de transport sezoniere

transport gheata-timetv

Insula Madeline este singura din Insulele Apostolilor, ce apartin de Wisconsin, care e locuita. Pentru a face legatura intre insula si Bayfield, exista vaporase pe timp de vara, iar cand apa ingheata, dar nu suficient de mult petru a sustine un vehicul, exista barci cu elice speciale.

6. Taxiuri de canal, Tailanda

taxi pe apa tailanda-timetv

Bangkok este cateodata numit si „Venetia din Est”, datorita retelei vaste de canale. Barcile-taxiuri reprezinta o parte importanta din sistemul de circulatie al orasului, deoarece de multe ori sunt mult mai rapide decat cele de pe uscat.

7. Trenul din bambus, Cambodgia

tren din bambus-timetv

Doritorii de senzatii tari ar fi interesati de un astfel de mijloc de transport, cu adevarat ciudat si unic. Trenul din bambus, cunoscut local sub numele de Nori, e format dintr-o platforma, un cadru asezat pe roti, nu foarte inalte, si un motor electric. Nori atinge o viteza maxima de 40 km la ora, iar majoritatea distantei parcurse se face pe sine vechi, asa ca „zgaltaiala” e parte a aventurii.

8. Tramvaiul aerian, SUA

tramvai suspendat sua-timetv

Linia tramvaiului aerian Roosvelt e in New York si face legatura, deasupra raului East, intre Insula Roosvelt si Manhattan. Fiecare cabina transporta maximum 110 persoane si face aproximativ 115 calatorii pe zi. Viteza medie a tramvaiului suspendat e de 29 km/h si parcurce 940 de m in 3 minute. Din el se vede superbul Manhattan si Raul East.

tramvai suspendat sua-timetv

Citeste pe TimeTV si:

6 insulite intime si unice

Cateva piscine naturale in care chiar ai vrea sa te scalzi

10 plaje deosebite pentru vacante unice

Lacuri mai putin obisnuite: de culoare roz

Si Pamantul are inimi – cinci peisaje in forma de inima

Social

Arhiva stiri