Munti ceva mai speciali – de tip „masa”

Suntem obisnuiti ca atunci cand spunem munte sa avem in minte o structura imensa, inalta, din piatra, sau acopeirta cu paduri, cu varf inzapezit. Exista si altfel de munti, a carui aspect iti taie respiratia si iti imbogateste visele. Muntii-masa sau tepui, fara varf, nu sunt tocmai destinatia perfecta pentru pasionatii de snowboard sau ski, ci pentru cei care vor sa vada ceva cu adevarat deosebit. Mai jos am alcatuit un top al muntilor de acest tip.

1. Muntele Roraima – Venezuela/Brazilia/Guyana

munte-masa roraima venezuela-timetv

Muntele Roraima este cel mai inalt din Lantul Pakaraima, America de Sud. Descris pentru prima data de exploratorul englez Sir Walter Raleigh, in 1596, platoul de 31 de km patrati este asezat pe pereti stancosi de 400 de metri inaltime. Muntele marcheaza grantia a trei state: Venezuela, Brazilia si Guyana. Este considerat a fi una dintre cele mai vechi formatiuni geologice de pe Pamant: 2 miliarde de ani.

2. Muntele Masa – Africa de Sud

munte-masa africa de sud-timetv

Muntele Masa se inalta in spatele orasului Cape Town, fiind unul din simbolurile locale. Platoul de 3 kilometri este asezat pe stanci abrupte si flancat de Varful Diavolului, la est si de Capul Leului, la vest, doua formatiuni de roca, ce se disting de platoul perfect orizontal. Are 1.086 de metri inaltime, iar varful plat este adesea acoperit de nori grosi ce se „varsa” pe marginile abrupte, formand un soi de „fata de masa”.

3. Autana Tepui – Venezuela, munti de tip masa

tepui venezuela-timetv

Autana, sau Copacul Vietii este o structura de tip tepui spectaculoasa, localizata in statul Amazonas din Venezuela. Are o inaltime de 1220 de metri si este traversat de un tunel unic, de la un capat la altul.

4. Ptari Tepui – Venezuela

munte-masa venezuela-timetv

Peretii de roca ai Ptari Tepui sunt atat de izolati ca se crede ca o multime de plante si animale endemice (care traiesc doar in acel loc) s-ar afla acolo.

5. Ben Bulben – Irlanda

munte-masa irlanda-timetv

Ben Bulben este o formatiune mare de roci in Sligo, Irlanda, parte a Muntilor Dartry. Format in epoca glaciara, muntele este astazi protejat de natura. Plante variate traiesc doar pe platoul si crestele acestui munte, majoritatea fiind plante arctice-alpine, depozitate de pe vremea cad s-au topit ghetarii.

6. Muntele Garfield – SUA

muntele garfield-timetv

Muntele Garfield este localizat in Grafton, New Hampshire si e parte a Muntilor Albi. Ofera un peisaj deosebit, cu platoul sau intins si tesit.

7. Muntele Conner – Australia

munti-masa australia-timetv

Muntele Conner, cunoscut si sub numele de Attila, are in inaltime 859 de metri. Are varful plat si este un munte de tip inselberg in forma de potcoava. A fost numit Muntele Conner in 1873, dupa numele unui politician din Australia de Sud, M. L. Conner.

Cititi pe TimeTV si:

6 insulite intime si unice

Cateva piscine naturale in care chiar ai vrea sa te scalzi

10 plaje deosebite pentru vacante unice

Lacuri mai putin obisnuite: de culoare roz

Si Pamantul are inimi – cinci peisaje in forma de inima

Social

Arhiva stiri