Stii de ce şi câinii cască?

Stii de ce cască cainii?

Cercetătorii au observat că doar 12 câini din cei 60 au început să caşte când omul din faţa lor căsca cu adevărat sau se făcea. Majoritatea câinilor au căscat fără legătură cu cele două situaţii. Oamenii de ştiinţă au constatat în schimb că, sistematic, nivelul de cortizol a fost ridicat când câinii căscau “cu adevărat”.

de-ce-casca-caine-cascat-cască-cainii

Potrivit cercetătorilor, rezultatele contrazic teza empatiei la căscat, valabilă la oameni. Se ştie că, la om, căscatul “contagios” este rezultatul unei atitudini empatice. Fenomenul rezultă dintr-o contracţie a muşchilor feţei, precum şi a diafragmei, care duc la inhalare de aer. Este comun tuturor mamiferelor (în afară de girafă). La maimuţe, căscatul este un mijloc de comunicare prin care animalele încearcă să se facă înţelese. Acelaşi lucru este valabil şi la câini. Căscatul la câini nu este o sincronizare cu comportamentul uman, ci mai mult un fel de a scăpa de stres şi dintr-o situaţie stânjenitoare.

Câinii încearcă astfel să scadă presiunea fiindcă sunt stresaţi când stăpânii îi privesc direct. Căscatul este pentru ei calmarea unei situaţii, un fel de a evita conflicte prin trimiterea de mesaje corporale liniştitoare, încheie maxisciences.com.

Social

Arhiva stiri