Renault Sherpa, un Hummer à la française

Măsoară 5 metri în lungime, cântăreşte peste 9 tone, dar se deplasează cu agilitatea unei gazele. Este Renault Sherpa, un fel de Hummer „à la française” dacă vreţi, care figurează în catalogul Renault Trucks de mai bine de 30 de ani. În aceste 3 decenii, vehiculul, actualizat odată cu trecerea timpului, a suferit numeroase modificări pentru a satisface necesităţile armatei franceze.

Renault Sherpa 3

Pentru noi Renault Sherpa este un monstru, dar pentru armata franceză este doar un blindat uşor. Un vehicul foarte mobil, destinat misiunilor tactice de recunoaştere, patrulare şi escortă, al cărui principal avantaj este polivalenţa. Versiunile cele mai „rele” pot fi dotate cu o turelă de calibru mare, rachete cu rază scurtă de acţiune sau antene de comunicaţii.

Renault Sherpa 1

Blindajul este conceput pentru a rezista tirurilor de mitraliere AK 47 şi exploziilor de mine antipersonal. Monstrul vine echipat cu un sistem de protecţie anti-incendiu. Din punct de vedere al motorizării…surpriză! Sub capotă avem un motor în doar 4 cilindri. Diesel, cu o capacitate de 5 litri, preluat de la divizia de camioane Renault. Propulsorul dezvoltă 215 CP şi un cuplu motor enorm, care ajută Renault-ul să atingă o viteză maximă de 110 km/h. Autonomia maximă este de 900 km, dar asta nu datorită unui consum redus, ci rezervoarelor cu o capacitate totală de 164 litri. Nivelul de confort oferit pasagerilor este excepţional, ca şi capacităţile lui Sherpa în teren accidentat.

Renault Sherpa 2

Tracţiune integrală permanentă, diferenţiale blocante, unghi de atac de 60 de grade şi garda la sol de 60 cm. Acesta este Renault Sherpa. Oferă un compromis ideal între mobilitate şi încărcătură utilă. Polivalenţa sa l-a facut unul din vehiculele preferate ale armatei franceze, destinat în principal operaţiunilor tactice şi logistice.

Social

Arhiva stiri