9 pesteri care-ti bucura ochii

Pesteri: locuri racoroase formate in munti sau dealuri, suficient de inalte, cat sa adaposteasca oameni. Nici nu a inceput bine vara, ca ne-a si izbit un val de canicula! Si unde va zboara gandul atunci cand sunteti in masina, tramvai sau pe strazile care clocotesc in bataia soarelui fierbinte? La umbra, racoare si apa. O pestera ar fi locul perfect pentru a-ti trage sufletul si a te racori intr-o zi torida. Mai jos am insirat cateva din pesterile cele mai frumoase din lume.

1. Pestera marina din Algrave, Portugalia

pestera marina portugalia-timetv

Aceasta pestera marina este localizata langa plaja Bengail, in regiunea Algrave, Portugalia. Nisipul fin, valurile care patrund in ea si tavanul cu „o fereastra” spre cer, o fac superba si unica.

2. Pestera de cristal, Islanda

pestera de cristal islanda-timetv

Aceasta pestera de gheata este rezultatul unei mori glaciale, unde apa de ploaie si cea care se topeste de pe suprafata ghetarului sunt canalizate in mici rauri care patrund in crevasele ghetarului. Pestera are 7 m lungime si, ca orice alta pestera de gheata, e preferabil sa fie vizitata iarna, cand termperaturile sunt suficient de scazute, iar o eventuala prabusire a ghetii nu s-ar produce.

pestera de cristal islanda -timetv

3. Pestera Devetashka, Bulgaria 

caverna bulgaria-timetv

Pestera Devetashka nu este una dintre cele mai mari din Bulgaria, dar este cea mai faimoasa, din pricina istoriei sale. Astazi este casa a 30 de mii de lilieci. Localizata la 18 km nord-est de Lovech, pestera, este cunoscuta si sub numele de Maarata sau Oknata, pentru cele 7 gauri diferite in tavan care permit soarelui sa creeze un spectacol de lumini minunat.

pestera devetashka bulgaria-timetv

4. Pestera viermilor stralucitori, Noua Zeelanda

pestera viermi stralucitori-timetv

Orasul Waitomo din Noua Zeelanda e faimos pentru un lucru. An de an, sute de calatori vin aici pentru fi martorii unui spectacol inedit de lumini, dat de niste creaturi ce traiesc pe tavanul unei pesteri. Aratand ca niste stele pe un cer opac, „viermii” fosforescenti stralucesc, de fapt, pentru a atrage hrana. Larve a unui anumit tip de musca, acesti „viermi’ suspendati au acest mecanism de a luci, cand le e mai tare foame. Hipnotizati de lumina lor intr-un loc atat de intunecat, musculitele si alte vietati sunt atrase in plasa lor.

pestera viermi stralucitori-timetv

5. Pestera Cascadei Minehaha, SUA

pestera cascadei minehaha-timetv

Aproape de punctul de intalnire dintre paraul Minnehaha si fluviul Mississippi, o cascada inalta de 16 metri ingheata pe timpul iernii si creaza o pestera temporara in spatele perdelei groase de gheata.

pestera cascada-timetv

6. Caverna lui Fingal, Marea Britanie

pestera fingal scotia-timetv

Pestera Fingal este o caverna marina aflata pe insula pustie Staffa, in Scotia si e considerata comoara nationala. Este formata in totalitate din coloane hexagonale din bazalt, lipite intre ele. Marimea ei, tavanul arcuit natural si sunetele ciudate formate din ecourile valurilor, ii dau o atmosfera demna de o catedrala. Numele galic al pesterei, care o caracterizeaza perfect este An Uaimh Bhinn, si inseamna „pestera melodioasa”.

pestera scotia-timetv

7. Pestera verticala Ik Kil, Mexic

lac si pestera mexic-timetv

Ik Kil e o pestera verticala. fara acoperis, faimoasa, localizata in afara comunei Pisté, orasul Tinum, regiunea Youcatan, Mexic, langa fosta asezare maiasa Chichen Itza. Este permis sa inoti in apele sale si frecvent se organizeaza excursii cu autocarul pentru a o vizita. Peretii pesterii au o inaltime de 26 de metri. Lacul din interior are 60 de metri in diametru si o adancime de 40 de metri.

pestera mexic ik kil -timetv

8. Pestera Lacului Albastru, Brazilia

pestera lac albastru brazilia-timetv

Faimoasa Pestera a Lacului Albastru este un monument natural a carui interior e format din stalactite, stalagmite si un lac urias de un albastru electric.

pestera brazilia-timetv

9. Pesterile din marmura, Chile

pesteri marmura albastra chile-timetv

In Patagonia, America de Sud, Lacul General Carrera este impartit de Argentina si Chile. Apele de un verde-smarald si albastru-turcoaz au format, in timp, pesteri extraordinare in peretii de marmura.

pesteri chile-timetv

Citeste pe Time TV si:

10 plaje deosebite pentru vacante unice

6 curiozitati de pe Terra

5 cicatrici ale Terrei, facute de oameni

8 copaci de basm

7 localitati cu elemente bizare din jurul lumii

Social

Arhiva stiri