6 curiozitati de pe Terra

Planeta noastra este plina de oameni, locuri si vietati diferite si nu numai. La fel de multe si diverse sunt si anomaliile si misterele de pe Terra. Am ales 6 din ciudateniile naturale si artificiale si le-am insirat,  generos.

1. Cel mai scurt nume de localitate

localitatea cu cel mai scurt nume-timetv

Cel mai scurt nume de localitate este „Å”. Localizat intre Suedia si Norvegia, satul „Å” poarta un nume ce in limbile scandinave inseamna rau (apa curgatoare).

2. Cel mai lung nume de localitate

localitatea cu cel mai lung nume din lume-timetv

Aflat in Noua Zeelanda, un sat de pe un deal, are un nume lung de 85 de litere. Taumatawhakatangihangak oauauotamateaturipukaka pikimaungahoronukupokaiwhe nua kitanatahu inseamna in limba maori, „locul unde Tamatea, omul cu genunchi mari, care a alunecat, urcat si inghitit munti, cunoscut ca mancatorul de pamant, a cantat la flaut pentru iubita sa”. Thailandezii au creat un alt nume de localitate, de 163 de litere, care ar putea sa-i ia locul in Cartea Recordurilor.

 3. Cea mai calda mare/cea mai rece mare

cea mai rece mare din lume-timetv

Daca nu mai tineati mine de la orele de geografie, Marea Alba din Rusia e cea mai rece. Minima coboara pana la -2 grade celsius. Golful Persic are apele cele mai calde. Vara, temperatura ajunge pana la 35.6 grade.

4. Cea mai batrana Republica Constitutionala

san-marino-timetv

Cea mai veche republica constitutionala, San Marino a fost fondata in anul 301, de un lucrator in piatra, crestin, care fugea de persecutia imparatului Diocletian. Constitutia sa, din 1600 este cea mai veche din lume.

5. Cea mai adanca groapa, sapata de om

cea mai adanca groapa-timetv

Kola Superdeep Borehole din Rusia, este cea mai adanca groapa sapata de om, din lume. Sapata pentru cercetare stiintifica, a atins adancimea de 12. 261 de metri. Aceasta groapa a dezvaluit multe, printre care un depozit urias de hidrogen, atat de mare incat noroiul care iesea din groapa, fierbea.

6. Cel mai lung lant muntos de pe Terra

cel mai lung lant muntos-timetv

Nu veti avea ocazia sa admirati acest lant muntos, imens, de la poalele sale. Aflat la kilometri adancime, in mijlocul Atlanticului, falia care poarta numele oceanului, are 40 de mii de kilometri. Islanda este singura parte din acest lant, aflata la suprafata. Aliniamentul Anzilor este cel mai lung (7000 de kilometri), aflat la suprafata.

 

Social

Arhiva stiri