5 cicatrici ale Terrei, facute de oameni

Planeta noastra poarta marci ale timpului, cicatrici adanci, urme ale bataliilor trecute cu meteoriti sau incercari ale oamenilor de a profita de bogatiile pamantului, unele atat de profunde, ca se vad din spatiu. Mai jos am ales doar cinci din multele astfel de urme, facute de oameni, care starnesc curiozitate si suprindere.

1. Mina Mir, Rusia

mina rusia-timetv

Numita si Mina Mirny, aceasta gaura imensa facuta in pamant, e o fosta mina de diamant, localizata in Estul Siberiei, Rusia. Are 525 de metri adancime, a patra din lume, si un diametru de 1200 de metri. Este a doua mina ca marime din lume, dupa Mina Canion Bingham.

mina de diamante mirdin rusia-timetv

Mina Mir a fost prima si cea mai mare mina din fosta Uniune Sovietica. Pentru a o face atat de mare, s-a lucrat 44 de ani si a fost inchisa in iunie 2001.

2. Mina de diamant Diavik, Canada

mina de aur-canada-timetv

Aceasta mina de diamant se afla in teritoriile nordice ale Canadei, la 220 de km sud de Polul Nord. A devenit o parte importanta a economiei regionale, cu 700 de angajati, vanzari de 100 de milioane si productie de aproximativ 1500 de kilograme de diamante, pe an. Se asteapta ca mina sa fie exploatata timp de 16-22 de ani.

mina canada-timetv

3. Marea prapastie din Kimberly, Africa de Sud. Una din cele mai generoase cicatrici ale Terrei

mina de diamante-timetv

Orasul Kimberly este casa minei de diamante De Beers Consolidates, una dintre cele mai bogate din lume. Inca este considerata capitala, la nivel mondial, a industrei cu diamante. Centru al febrei dimantelor inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, sapaturile au inceput in 1871, cand un diamant a fost gasit pe un deal mic, numit Colesberg Koppie.

mina africa de sud-timetv

4. Grasberg Mine, Indonesia

mina indonesia-timetv

Mina Grasberg este cea mai mare mina de aur si a 3-a cea mai mare mina de cupru, la nivel mondial. Localizata in provincia Papua, in Indonezia, langa muntele Puncak Jaya, cel mai inalt munte din Papua, are 19.500 de angajati.

5. Super Groapa, Australia

mina australia-timetv

Groapa Fimiston, cunoscuta ca Super Groapa, este cea mai mare mina deschisa din Australia. Groapa este sapata in forma conica, are 3.5 kilometri lungime, 1.5 km latime si 570 de metri adancime. Cu aceste dimensiuni, e usor de vazut din spatiu.

mina australia-timetv

Social

Arhiva stiri