8 copaci de basm

Exista probabil sute de copaci superbi in toata lumea. De obicei se fac remarcati prin varsta, marime, elemente inedite, conexiunile istorice pe care le au, semnificatii traditionale sau locul in care au crescut. Majoritatea aduna turisti din toata lumea, in fiecare an.

1. Baobabul „Ibric”, Madagascar

baobab-madagascar-timetv

Acest tip de baobab are o tulpina ce creste foarte mult si ajunge sa semene cu un ibric imens, de aici tragandu-i-se si numele.toti copacii de acest gen cresc in Ifaty, Madagascar. Exemplarul, cel mai masiv dintre toate, are aproape 1200 de ani si o capacitate de a depozita 117.000 de litri de apa si astfel poate supravietui conditiilor severe de seceta.

2. Copacul „Candelabru”, SUA

copac-sua-timetv

Copacul „Candelabru”este un urias din lemn rosu, de 96 de metri, localizat la nord de San Francisco, California. Prin copac a fost construit un tunel, acum mai bine de 60 de ani pentru a permite unei sosele sa treaca prin el.

copacul candelabru-timetv

3. „Copacul Inchisoare” Boab, Australia

copac-aborigen-timetv

Acest copac cu o tulpina nu foarte inalta, dar foarte lata, se afla la sud de Derby, in vestul Australiei. In 1890, a fost folosit pentru a intemnita indigeni australieni, in drumul lor spre Derby, pentru a-si ispasi pedepse acolo. Astazi serveste ca atractie turistica.

4. „Copacul de Bumbac”, Sierra Leone

copac-freeland-timetv

Copacul de „bumbac” e un arbore tropical, simbol istoric al capitalei Freetown. Potrivit unei legende, „copacul de bumbac”  si-a castigat faima in 1792, cand un fost grup de sclavi afro-americani, care-si castigasera libertatea pentru ca au luptat pentru Anglia, in timpul razboiului american de independenta, au stabilit copacul drept simbol al noii capitale a Sierra Leone. Ei au organizat un ritual in jurul copacului, multumindu-i lui Dumnezeu pentru libertatea lor ri dreptul la acea bucata de pamant.

5. Copacul Capela, Franta

 copacul-capela-timetv

Localizat in Allouville- Bellefosse in Seine- Maritime, Franta, stejarul are intre 800 si 1200 de ani. Are 15 m inaltime si o circumferinta, la baza, de 16 m.

copacul capela-timetv

O scara in forma de spirala a fost construita in jurul tulpinei, dar nu e o casa in copac obisnuita. interiorul ascunde misterele stejaurului. Inauntru sunt doua capele construite in 1669. Stejarul este considerat cel mai batran arbore din Franta.

6. Copaci impletiti, SUA

copac-carolina de sud-timetv

Acesta este faimosul „copac cos” al carui autor este Axel Erlandson (1884-1964), un cunoscut fermier americano-suedez, care modeleaza copaci, inca din 1947. Acest copac si alte piese ale sale, pot fi admirate in Gradinile Gilroy, California.

7. Stejarul inger, SUA

copacul-inger-timetv

Un arbore cunoscut si frumos, localizat in Angel Oak Park, pe Insula Johns, langa Charleston, Sudul Carolinei. Acest stejar are 500 de ani, 20 de m inaltime, 8,5 m circumferinta si acopera o arie de 17.200 de metri patrati. Cea mai lunga ramura are 57 de metri.

copacul inger-timetv

8. Arborele dragon, Spania

copacul dragon-timetv

Localizat in oraselul Icod, din insulele Tenerife, aproape de biserica San Marcos, copacul dragon are 22 de metri inaltime, 10 metri circumferinta si o greutate estimata de 70 de tone. Se speculeaza ca acest copac are 1000 de ani. Ultima cerere pentru a fi inclus ca patrimoniu al UNESCO a fost facuta in 2011.

Social

Arhiva stiri