Vindeca-ti trecutul – dizolvarea resentimentelor – cu Cristina Cristea

Carrie Fisher spunea că “resentimentul este ca şi cum ai bea otravă şi-ai aştepta să moară celălalt. ”

Mai ştiu că ”furia, resentimentul şi gelozia nu schimbă sufletul celorlalţi – îl schimbă doar pe-al tău” (Shannon L. Adler)

Cu alte cuvinte, resentimentul este ca un bumerang care şi-a ratat ţinta şi se întoarce către tine c-o forţă mult mai mare decât a plecat. Da, ai înţeles bine: tu eşti singurul afectat.

Vindeca-ti trecutul – dizolvarea resentimentelor - cu Cristina Cristea

Vindeca-ti trecutul – dizolvarea resentimentelor – cu Cristina Cristea

Ce sunt resentimentele?

Resentimentul este acel sentiment de amărăciune, mânie, ură pe care-l simţi atunci când ţi s-a făcut un rău (real sau perceput). Diferenţa dintre resentiment, furie şi dispreţ vine tocmai din modul în care persoana în cauză percepe starea de nedreptate.

Resentimentele sunt direcţionate către persoanele percepute ca având un statut superior.

Furia este direcţionată către persoanele percepute ca având un statut egal cu al nostru.

Dispreţul este direcţionat către persoanele percepute ca având un statut inferior.

Când apare resentimentul?

Resentimentul este generat de multe ori de senzaţia de umilinţă sau respingere – reală sau imaginată (percepută). Senzatia c-ai fost folosit sau că nu ţi se recunosc meritele, poate duce la resentimente. Când simţi că n-ai nicio putere să întorci acest comportament nedrept, să răspunzi cu aceeaşi monedă – alegi alternativa de-a internaliza emoţii negative – neconstructive şi deloc benefice.

Există 2 capcane legate de resentimente:

1. În primul rând, toate trăirile pe care le interiorizezi atunci când nutreşti resentimente, te afectează numai şi numai pe tine.

Louise Hay, o autoare celebră ce vorbeşte despre legătura care există între bolile fizice şi planurile mental şi emoţional, asociază resentimentele cu apariţia bolilor de ficat şi vezică biliară. Mai direct spus, toate resentimentele şi mânia pe care le simţi se pot localiza la nivelul ficatului, vezicii biliare, oaselor şi inimii şi le pot slăbi.

Iată câteva afirmaţii pe care Louise le propune pentru a dizolva aceste trăiri neconstructive:

“Experimentez iubirea, pacea şi bucuria.
Caut iubirea şi-o găsesc pretutindeni.
Mintea mea este purificată şi liberă.
Mă eliberez de trecut şi mă integrez în momentul prezent.
Totul este bine.”

Vei spune poate că sunt o visătoare şi că trăiesc într-o utopie.
Da, este adevărat că atunci când cineva îţi înşeală aşteptările şi te răneşte, doare cumplit. Şi da, se întâmplă să ne dorim să-l rănim şi noi pe cel care-a făcut asta. Şi totuşi, vreau să te rog să nu-ţi trăieşti furios viaţa sau jucând rolul de victimă. Chiar dacă eşti rănit, de tine ţine să accepţi sau nu faptul că eşti o victimă. Este mult mai important ca, după o astfel de situaţie, să-ţi găseşti şi să-ţi înveţi lecţia, apoi să te analizezi şi să vezi ce poţi îmbunătăţi la tine. Adevărul este că, după ani întregi în care-am suferit sincer din tot felul de motive, mai mult sau mai puţin importante, acum, cred cu tărie că 90% din suferinţele noastre sunt auto-provocate.

Poate te vei revolta şi vei spune: “tu chiar crezi că-mi face plăcere să sufăr?”
Ei bine, sigur că nu-ţi face plăcere să suferi. Cui i-ar face? Dar sunt convinsă că-ţi oferă un anumit gen de confort şi, într-o anumită măsură, te eliberează de responsabilitatea faţă de propria persoană, de propria fericire. Parcă este mai uşor să dăm vina pe altcineva pentru trăirile noastre, decât să recunoaştem  că, de fapt, noi gestionăm felul în care ne simţim. Da, responsabilitatea vine întotdeauna la pachet şi cu obligaţii. Este timpul să ţi le asumi.

2. A doua capcană se referă la generalizare.

Dacă la început nutreşti resentimente faţă de cel care, după părerea ta, a fost nedrept cu tine, în timp, trăirile de acest gen se pot extinde, generaliza către un grup mai mare de persoane: toate femeile, toţi profesorii, toţi şefii, toate femeile care conduc maşina, etc.

Ţie ţi s-a întâmplat  să faci o astfel de generalizare?

Sau poate tu nu ai resentimente faţă de nimeni. Dacă-i aşa, te felicit. Pentru a fi sigur de asta, iată cum le recunoşti:

Vorbeşti cu acea persoană folosind o voce prietenoasă doar pentru a-ţi acoperi propriile sentimente.
Vorbesti sarcastic despre acea persoana.
Vorbesti cu subinteles despre ea.
Experimentezi o agitatie si-o furie neasteptate, aparent fara motiv

Nu intra cu resentimente sau frustrări într-o relaţie nouă pentru că acest lucru poate fi toxic de ambele parţi.

Care-i părerea ta: sunt sau nu benefice şi constructive aceste resentimente?

În ceea ce mă priveşte, eu ştiu că, „pentru fiecare minut de furie, pierdem 60 de secunde de fericire”. Ce poţi face?
Sunt o sumedenie de lucruri pe care le poţi face pentru a-ţi dizolva resentimentele. Totul este să alegi în funcţie de ceea ce simţi tu.
Propunerea mea, aici şi acum, este un exerciţiu pe care l-am găsit în cartea lui Louise Hay şi care are menirea să-ţi activeze puterile tale interioare pentru a ierta şi-a merge mai departe.

Video-ul de mai jos a fost înregistrat în cadrul cursului de Inteligenţă Emoţională, ținut de Alina Roman, în care am fost invitată să ţin un discurs despre Resentimente.

Cu iubire, Cristina Cristea 🙂

[jwplayer mediaid=”53195″]

Mai puteti citi pe Time TV si:

Social

Arhiva stiri