Istoria Rroma, Rromilor, Romane dźene, Muzica tiganeasca

Istoria Rroma, Rromilor, Romane dźene, Muzica tiganeasca – In perioada interbelica, romii constituie un grup heterogen, avand ca limba materna romani, romana sau maghiara si aflandu-se la diferite nivele sociale si economice.

In general, ca grup, romii sunt mai degraba marginalizati sau in cel mai bun caz tolerati, decat acceptati ca minoritate. Pana acum, ascensiunea sociala a unor romi insemna de regula pierderea identitatii lor etnice. Istoria Rroma.

Acum insa, intelectuali romi constituie organizatii cu scopul de „emancipare si redesteptare a neamului rom” si apar publicatii ca ziarul „Glasul Romilor” (1934-1941). Aceste tendinte nu au timpul sa se consolideze datorita instaurarii dictaturii si inceperii razboiului.

Glasul romilor

Glasul romilor

Inspirat de politica nazistilor, regimul Antonescu deporteaza in Transnistria peste 25.000 de romi; se apreciaza ca peste jumatate au murit datorita conditiilor foarte grele de acolo.

In toata Europa, numarul victimelor de etnie roma, raportat la totalul populatiei sunt comparabile cu numarul victimelor evrei. Regimul comunist care s-a instaurat dupa al doilea razboi mondial duce o politica de asimilare, iar romii isi pierd statutul de minoritate etnica.

In pofida doctrinei comuniste egalitare, romii sunt discriminati in continuare, primind locuinte la marginea localitatilor si slujbe de putina importanta. (Istoria Rroma)

Astazi, Romania se confrunta inca cu discriminare si rasism la toate nivelele societatii. Venitul mediu pe persoana al romilor este mult sub cel al societatii in general si speranta de viata este cu peste 10 ani mai mica.

Totusi, comunitatea romilor face pasi importanti spre a deveni o minoritate etnica in sensul modern al cuvantului, ca membri ai societatii romanesti si nu ca grup doar tolerat. Integrarea aduce insa pericolul asimilarii (pierderii identitatii etnice si culturale).

Multe organizatii ale romilor au sesizat acest lucru, astfel incat programele de promovare a culturii si limbii romani au o importanta egala cu cele prin care se urmareste imbunatatirea conditiilor sociale si economice. Istoria Rroma.

Istoria Rroma

Istoria Rroma

Istoria romilor este, din pacate, foarte putin cunoscuta in Romania. Manualele de istorie nici nu mentioneaza romii si in nici un caz istoria romilor. A cunoaste istoria romilor inseamna a intelege multe din problemele cu care se confrunta aceasta minoritate in ziua de azi.

Romii sunt, probabil, cel mai bine cunoscuti datorita muzicii lor. Exista numeroase izvoare istorice care mentioneaza muzicieni romi cantand pentru regi si imparati. De asemenea, in tot estul europei, romi au fost intotdeauna preferati pentru evenimente ca nunti sau sarbatori. (Istoria Rroma)

n multe instante, statutul de muzicieni de valoare le-a permis romilor sa aiba privilegii greu de obtinut altfel. Spre exemplu, desi romii erau inca vanduti ca sclavi in secolul al XIX-lea in Moldova si Tara Romaneasca, muzicienii romi de prestigiu din Transilvania imperiului Austro-Ungar aveau un rol important in comunitatile satesti si se bucurau de unele privilegii de care taranii romani nu se bucurau.

In Romania, putem auzi muzicieni romi cantand peste tot, la festivaluri si sarbatori in aer liber, la festivaluri folclorice, in salile de concerte, pe terase si in restaurante. Istoria Rroma.

Unii lautari au cunostinte destul de variate ca sa faca parte si din orchestrele simfonice. Lautarii trebuie sa stie sa cante o mare varietate de cantece, deoarece ei canta in regiuni diferite, in locuri diferite si pentru audiente diferite.

tiganci

Chiar si in acelasi loc, sa zicem la o nunta, sunt femei, barbati, tineri, batrani, tarani, intelectuali, muncitori, toti la un loc, fiecare avand preferinte diferite. De aceea, lautarii au de obicei un repertoriu foarte larg, si se mandresc cu aceasta. (Istoria Rroma)

Muzica lor este creativa, bogata, intensa, plina de sentimente dar extraordinar de variata si greu de cuprins in definitii. Totusi, este aceasta muzica tiganeasca? De cele mai multe ori nu.

Daca un ansamblu scoate un album, deseori auzim influente bulgaresti, sarbesti, turcesti sau grecesti, poate si datorita faptului ca o astfel de combinatie are mai mult succes la public.

Taraful Haiducilor, spre exemplu, canta muzica tiganeasca, dar combinata cu elemente ale muzicii turcesti, romanesti si diferite alte influente.

3238-24 Zigeuners bij Vaals onder bewaking van Belgische gendarmes. 1928

Daca ascultam muzica celor mai bine cunoscuti artisti romi in romania, Adrian Minune, Nicolae Guta si Florin Salam, foarte rar vom gasi ceva care poate fi numit tiganesc. A gasi muzica tiganeasca autentica in Romania este deci dificil.

ISTORIA Rroma – Origini – Romane dźene

Rromii (uneori scris romi,cunoscuți și ca „țigani”) reprezintă un grup etnic originar din India medievală.

Rromii sunt răspândiți în foarte multe zone geografice, dar mai ales în Europa, cele mai importante grupuri trăind în Europa Centrală și de Est, în Turcia, în Peninsula Iberică și în sudul Franței. =Istoria Rroma=

Importante comunități de rromi trăiesc de asemenea și în America, în special în Brazilia, unde rromii au fost deportați de către guvernul portughez în timpul erei coloniale. Migrația etniei rome a făcut ca aceasta să se fi răspândit în istoria mai recentă și în alte zone ale emisferei vestice.

Istoria si Cultura Roma

Limba romani cuprinde mai multe dialecte, numărul total estimat de vorbitori fiind de peste două milioane. Numărul total de persoane de etnie romă este cel puțin de două ori mai mare (chiar de mai mult de două ori, conform unor estimări). Mulți romi sunt vorbitori nativi ai limbii țării în care trăiesc sau ai unei limbi care combină limba romani cu limba țării lor de rezidență. (Istoria Rroma)

În limba romani, cuvântul „rom” (AFI: ɖom) înseamnă „om, bărbat, soț”. Pluralul cuvântului este „romi”. Adjectivul în forma corespunzătoare genului feminin este „romă”, cu pluralul „rome”. Unii membri ai etniei folosesc cuvântul „rom” pentru a se autodenumi, însă există și grupuri (romii din Germania sau cei din Regatul Unit) care nu folosesc acest nume.

Uneori cuvântul „rom” este scris cu dublarea literei „r”: „rrom”. Această scriere este comună în particular în România, unde este utilizată pentru a realiza o distincție clară față de cuvântul „român”. =Istoria Rroma=

rromi

Dorin Cioabă, fiul regelui autoproclamat al romilor Florin Cioabă, a propus în 2009 să se utilizeze numele de „indirom” în loc de „rom”, pentru a evita acuzațiile românilor conform cărora romii se folosesc de numele României și pentru a face mai evidentă proveniența hindusă a romilor, însă această propunere nu a fost aprobată.

În ediția din 2012 a DEX-ului, au fost schimbate definițiile considerate ofensatoare ale unor cuvinte precum „rom” „jidan” sau „țigan”. Modificările au fost realizate ca urmare a unei recomandări făcute de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Etimologia cuvântului „țigan” nu este clară: o teorie spune că numele de „țigani” („zingari”, „tsigans”, „Zigeuner”, „cigani”, „cikani” în alte limbi) provine din grecescul „athinganoi”, (tradus: „a nu se atinge”), numele unei secte din Bizanț care practica izolaționismul, cu care țiganii (romii) au fost confundați; o altă teorie spune că numele vine de la cuvântul persan „ciganch” („lăutar”„dansator”), de la cuvântul persan asinkan („fierărie”) sau de la un cuvânt cuman care ar însemna „sărac, lipsit de mijloace”

tigani

O legenda din 950 vorbește despre monarhul persan Bahram Gur ce și-a încheiat domnia în jurul lui 438. De aici aflăm primele mărturii despre niște nomazi, care se ocupau cu muzica, cunoscuți sub numele de luri.

Istoria Rroma

Astfel regele Persiei îi va cere suveranului Indiei 12.000 de luri care ar fi urmat să distreze auditorii și să se stabilească acolo pentru a deveni agricultori și a munci pământul primind în schimb fiecare, vite, măgari și grâne. =Istoria Rroma=

50 de ani mai târziu în poemul epic național persan Șah (Cartea Regilor) aflăm că lurii au mâncat grânele și vitele refuzând munca pământului, și au fost drept urmare izgoniți de către regele Bahram Gur.

De-a lungul vremii, cercetători renumiți ca John Sampson, Alexandru Paspati, Johan Dimitri Taikon sau pelerini ca Bernhard von Breydenbach, Arnold von Haff plasează romii în urma unor experiențe aprofundate în rândul triburilor hinduse sau indiene.

John Sampson găsește originea triburilor rome în nord-vestul Indiei determinând după cercetarea idiomului ca strămoși apropiați ai limbii romani (țigănească), limbile singhaleză, marathi, sindhi, punjabi, dardica și pahari de vest (dialecte hinduse vorbite de băștinași). De asemenea graiul romilor conține amprente exacte ale limbii sanscrite, fiind identificate peste 500 de cuvinte a căror origine indică poate fi ușor de recunoscut.

Conform dovezilor lingvistice, proto-romii au trăit în zona centrală a Indiei. A existat o migrație inițială către nord-vestul subcontinentului indian, urmată de migrația in afara Indiei.

Nu se cunoaște exact locul romilor în societatea indiană. O ipoteză este aceea că ei ar fi facut parte din clanul războinic al rajpuților (casta Kșatriya).[25] În 1192 armatele aliate ale principilor din Rajput au fost înfrânte în Bătălia de la Tararori, la nord-vest de Delhi. Istoria Rroma.

După înfrângerea suferită în lupta cu Mohamed Ghur, clanul războinic nord-indian Rajput (casta Kșatrya), ar fi plecat împreună cu familiile spre ținuturile arabe și turce, și apoi în Europa.

O altă teorie susține ca strămoșii romilor erau locuitorii orașului indian Kannauj, care au părăsit acest oraș în urma atacurilor lui Mahmoud din Ghazni.

Romanes

În secolul XI romii se aflau în Imperiul Bizantin, de unde au pătruns în sud-estul și centrul Europei (secolele XIV-XVI), ca și în nordul Africii. Migrația masivă a romilor în Europa a început, însă, în secolul XIV odată cu cucerirea de către turci a portului grecesc Gallipoli.

De altfel ascensiunea triburilor nomade indiene a fost strict legată de victoriile turcești și de făurirea puternicului Imperiu Otoman, romii prosperând în interiorul lui.

=Istoria Rroma=

În secolul XV au pătruns în Europa apuseană (în special în peninsula iberică, iar din secolul XIX în cele 2 Americi.

În țările române, romii, sunt semnalați în secolul XIV ca robi. În Evul Mediu majoritatea romilor din țările române erau robi boierești, domnești sau mânăstirești, ocupațiile lor principale fiind acelea de căldărari, fierari, aurari, spoitori, cântăreți, etc. =Istoria Rroma=

În secolul XIX, sub influența ideilor liberale ale revoluției de la 1848, toți oamenii au fost declarați liberi și egali, robia romilor fiind definitiv abolită în 1856.

Poporul rom stabilit în țările Europei a fost supus în timpul celui de al doilea război mondial unor persecuții și acțiuni de epurare etnică și culturală. Alături de evrei, romii au fost prădați, lipsiți de bunuri și averi (în special aur) și trimiși în lagărele de concentrare de la Birkenau și Auschwitz în vederea ștergerii oricărei urme a prezenței acestor averi. (Istoria Rroma)

Social

Arhiva stiri