Biografie Nelson Mandela – O viață ca un film

Nelson Mandela a câştigat respectul întregii lumi pentru lupta sa împotriva regimului de apartheid din Africa de Sud.

Nelson Mandela a petrecut 27 de ani în închisoare, iar ulterior a devenit primul preşedinte de culoare sud-african. A jucat un rol esenţial în eforturile pentru pace, care i-a adus şi Premiul Nobel în 1993.

Biografie Nelson Mandela

Nelson Mandela s-a născut în 1918, într-un mic sat Africa de Sud. Rolihlahla Dalibhunga a fost numele dat de părinţi, însă cel de Nelson l-a primit la şcoală, de la o profesoară.

Nelson Mandela şi-a pierdut tatăl la 9 ani. Aşa a ajuns în grija unui lider tribal local. Acesta l-a trimis la cele mai bune şcoli la care copiii de culoare aveau acces la acea vreme.

Nelson Mandela

Nelson Mandela

A devenit avocat şi şi-a deschis un birou la Johannesburg cu partenerul său, Oliver Tambo. Împreună, cei doi au făcut campanie împotriva apartheidului, sistemul condus de un partid format exclusiv din albi şi care oprima majoritatea de culoare.

Nelson Mandela, o viață ca un film

S-a însurat prima oară în 1944, cu Evelyn Mase. Ea a fost cea care l-a intretinut pe Nelson din salariul sau de asistenta, pe durata studiilor la drept.

Nelson Mandela

Nelson Mandela

Au avut împreună 4 copii, dar au divortat dupa 13 ani. Evelyn făcea parte din Martorii lui Iehova, şi nu era defel interesată de politică, în vreme ce Nelson s-a dedicat total patriei sale.

Tot în 1944, Nelson Mandela s-a alăturat, ca activist, Congresului Naţional African. A devenit apoi membru fondator şi, ulterior, preşedinte al Ligii de Tineret.

Nelson Mandela a murit

Nelson Mandela

În 1956, a fost acuzat de înaltă trădare, alături de alţi 155 de activişti, dar acuzaţiile împotriva lui au fost retrase după un proces care a durat mai uţţi ani.

Rezistenţa împotriva apartheidului a luat amploare, mai ales din cauza unor legi noi care le dictau sud africanilor de culoare inclusiv unde pot locui sau munci.

Nelson Mandela 2013

Nelson Mandela 2013

În 1958, Nelson Mandela s-a însurat a doua oară. Winnie Madikizela i-a devenit soţie şi, în anii care au urmat, s-a implicat în lupta pentru eliberarea soţului ei din închisoare.

Tensiunile cu regimul de la putere au culminat în 1960, când poliţia a ucis 69 de oameni. Masacrul a marcat sfârşitul rezistenţei paşnice, iar Mandela – devenit deja vicepreşedinte al Congresului naţional african, a lansat o campanie de sabotaj economic. A fost însă arestat şi acuzat de sabotaj şi tentativă de răsturnare a guvernului.

În 1964, a fost condamnat la închisoare pe viaţă. La proces, şi-a exprimat ideile despre libertate, democraţie şi egalitate.

A murit Nelson Mandela

Nelson Mandela

În timp ce era închis, tinerii de culoare au luptat împotriva minorităţii albe aflate la putere. Au fost ucişi sute, iar alte mii – răniţi, iar revolta a fost înăbuşită.

În 1980, Oliver Tambo, aflat în exil, a lansat o campanie internaţională pentru eliberarea prietenului său. Presiunea a dat roade, iar în 1990, preşedintele de Klerk l-a eliberat din închisoare.

Aşa au început negocierile pentru o nouă conducere, multi-rasială.

În 1992, Mandela s-a despărţit şi de Winnie, pe motive de adulter.

În decembrie 1993, Nelson Mandela şi de Klerk au primit premiul Nobel pentru pace.

5 luni mai târziu, pentru prima oară în istoria Africii de sud, toţi cetăţenii au votat în alegeri libere, iar Mandela a fost ales preşedinte, cu o majoritate covârşitoare.

Când a împlinit 80 de ani, Mandela s-a însurat pentru a treia oară. Cu Graca Machel, văduva fostului preşedinte mozambican.

După ce a renunţat la funcţia de preşedinte, în 1999, Nelson Mandela a devenit cel mai cunoscut ambasador al ţării sale. A susţinut campania de luptă împotriva HIV-SIDA şi a luptat pentru dreptul sud-africanilor de a găzdui Campionatul mondial de fotbal din 2010.

Probabil cea mai celebră intervenţie publică a sa, după retragere, a fost cea din 2005. După moartea fiului său, Makgatho, într-o vreme când epidemia de SIDA era un subiect tabu, Mandela le-a cerut sud africanilor să vorbească deschis despre maladie.

În 2004, la 85 de ani, Nelson Mandela s-a retras din viaţa publică pentru a petrece mai mult timp alături de familie şi prieteni, dar şi pentru a „medita în linişte”. Nu mă sunaţi, vă sun eu! – i-a descurajat el pe cei care se gândeau să îl invite la diverse angajamente publice.

Carisma, simţul umorului şi seninătatea cu care şi-a înfruntat soarta amară, dar şi povestea extraordinară a vieţii sale explică popularitatea sa în întreaga lume.

Social

Arhiva stiri