De ce nu au păsările penis? VIDEO

De ce nu au păsările penis?

97% dintre speciile de păsări nu au organe genitale externe. Oamenii de ştiinţă au încercat să descifreze mecanismul din spatele acestei ciudate caracteristici, constatând că dispariţia penisului are loc în faze foarte timpurii ale dezvoltării embrionare, sub influenţa unei anumite proteine.

pasari-penis-păsările-penis

Descoperirile au implicaţii importante, putând ajuta la înţelegerea mecanismului unor malformaţii genitale la om, malformaţii care se numără printre cele mai frecvente defecte congenitale întâlnite la oameni. Studiile au fost realizate de cercetători de la Howard Hughes Medical Institute şi  Universitatea din Florida, iar rezultatele au fost publicate în jurnalul Current Biology.

La aproximativ 97% dintre speciile de păsări masculii nu au penisuri. La puţine specii există organe genitale externe: diferite specii de păsări de apă (dintre care unele au penisuri spiralate a căror lungime depăşeşte lungimea corpului păsării) şi câteva specii de păsări primitive – grupul paleognatelor, din care fac parte emu, kiwi şi struţii.

Studiul a avut în vedere două grupuri mai noi de păsări (apărute mai recent în cursul evoluţiei), înrudite între ele, dar care se deosebesc totuşi radical unul de celălalt în ceea ce priveşte prezenţa organelor externe masculine:  anseriformele (din care fac parte raţele, gâştele, lebedele, la care masculii au penisuri) şi galliformele, căruia îi aparţin o mare parte din speciile de păsări terestre şi care sunt lipsite de penis.

Pentru a înţelege fenomenul, cercetătorii au crescut în laborator embrioni de găină (specie care face parte din ordinul galliformelor) şi de raţă (ordinul anseriformelor) şi au urmărit dezvoltarea penisului.

Rezultatele au fost destul de surprinzătoare. Specialiştii au constatat că, în fazele embrionare timpurii, organele genitale externe la ambele specii sunt atât de asemănătoare, încât sunt aproape imposibil de deosebit

Dar, la embrionii masculi de găină, la câteva zile după apariţia proeminenţei genitale primare (o mică umflătură care arată unde ar urma să crească organul respectiv pe corpul păsării), dezvoltarea acesteia se opreşte şi organul regresează.

Citeşte continuarea aici

Social

Arhiva stiri