8 rauri la superlativ

In lume exista sute de rauri. Unele sunt remarcabile pentru lungimea sau latimea lor, altele pentru panorama pe care o ofera sau culoare. Aceasta este o lista cu raurile care ocupa primul loc in categoria lor.

1. Cel mai adanc rau din lume – Raul Congo

cel mai adanc rau-timetv

Aflat in Africa, raul Congo are o adancime de 230m. Este al treilea cel mai mare rau din lume, cand vine vorba de volumul de apa pe care il varsa, desi reprezinta o cincime din volumul celui mai mare rau din lume, Amazonul. Lungimea, de 4.700 de km il situeaza pe locul 9, la acest capitol.

2. Cel mai lung rau de pe o insula – Raul Kapuas

cel mai ;lung rau-timetv

Insula Borneo gazduieste cel mai lung rau din tot arhipelagul indonezian. Raul Kapuas se intinde pe 1.143 de km, facand legatura intre Pontianak si Sanggau. Este totodata cel mai lung rau de pe o insula, avand cativa metri in plus fata de raul Sepik (1.126 km), cel mai lung rau din Noua Guinee.

3. Cel mai scurt dintre rauri – Raul Roe

cel mai scurt rau din lume

Avand doar 61 de km, raul Roe, desparte Giant Springs de Missouri Great Falls, Montana, SUA si este inregistrat in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai scurt rau.

4. Cel mai colorat rau din lume – Raul Caño Cristales

cel mai colorat rau din lume

Caño Cristales e un rau in Columbia si mai este cunoscut ca „Raul cu cinci culori”, „Curcubeul lichid” sau chiar „Cel mai frumos rau din lume”. Multitudinea de culori, rosu, galben, verde sau albastru, de pe fundul raului, e datorata unor alge care confera astfel un aspect unic.

cel mai colorat rau din lume

5. Cel mai murdar rau din lume – Raul Citarum

cel mai murdar rau din lume

Nu, nu este un rau din Romania, ci din Vestul capitalei Indoneziei, Java. Desi este important din punct de vedere economic si agricultural pentru multi, este extrem de poluat. Aproximativ 5 milioane de persoane traiesc pe marginea raului. Un imprumut de 500 de milioane de dolari a fost alocat de o banca proeminenta, pentru curatarea raului Citraum.

6. Raul situat la cea mai mare altitudine – Yarlung Zangbo

cel mai sus situat rau-timetv

Raul Yarlung Tsangpo curge in partea de Sud a Vaii tibet, la aproximativ 4500 m peste nivelul marii. Are 1200 de km lungime si 300 de km latime si isi croieste drumul, pe acoperisul lumii.

7. Cel mai lat raul din lume – Rio de la Plata

cel mai lat rau-timetv

Multi cred ca Amazonul e cel mai lat rau din lume, dar nu este adevarat. Amazonul este cel mai mare raul din lume, dupa raportul lungime/latime.Cel mai lat in schimb este Rio de la Plata, un rau tot din America de Sud si are in latime, 225 km. acest rau este format din confluenta a alte doua rauri, Uruguay si Parana. Desi e un rau, acesta se comporta ca un estuar cu apa sarata si dulce.

8. Cel mai lung rau de pe Glob – Nilul

cel mai lung rau din lume

Ca Nilul e cel mai lung rau din lume, e lucru stiut inca din gimnaziu. Are 6650 de kilometri si traverseaza 9 tari: Etiopia, Zair, Kenia, Uganda, Ruanda, Burundi, Sudan, Sudanul de Sud si Egipt, avand o importanta majora in dezvoltarea vietii, civilizatiei si istoriei acestora.

Social

Arhiva stiri