10 lucruri ciudate si interesante din jurul lumii

Sunt zeci de lucruri ciudate si interesante din jurul lumii, pe care le cunoastem, nu doar zece. Cu siguranta sunt zeci, de care nu stim nimic. Micuta colectie prezentata mai jos e doar o farama din curiozitatile Terrei. Astfel, stiati ca…

1. Cele mai multe piramide se gasesc in Sudan si nu in Egipt?

 sudan-piramide-timetv

De fapt Sudan e tara cu cele mai multe piramide de pe Pamant. Sunt cel putin 223 de astfel de constructii in orasele sudaneze Al Kurru, Nuri, Gebel Barkal si Meroe. Au in jur de 20-30 de metri inaltime si baza mica, fapt ce le face abrupte.

2. In 50 de tari din jurul lumii se conduce pe partea stanga a strazii?

 sosele-stanga-timetv

Desi oamenii din majoritatea tarilor de pe mapamond conduc pe partea dreata a strazii, in aproximativ 50 de tari, se conduce pe partea stanga a soselei. Bineinteles, intre aceste state e inclusa Marea Britanie si fostele colonii ale sale ca Australia, Noua Zeelanda, India. Totusi cele din Statele Unite nu au mostenit obiceiul englezesc. Exista si un numar de tari care nu au legatura cu Anglia si care au adoptat acest obicei, Japonia, numarandu-se printre ele.

3. Exista o tara unde numarul cailor e mai mare decat cel al populatiei?

 tara cu cei mai multi cai-timetv

Cai mongolezi sunt parte dintr-o rasa specifica Mongoliei. Se spune ca acesta rasa nu a suferit multe schimbari inca de pe vremea lui Gingis Han. Desi sunt mici, nu sunt considerati ponei. Nomazii care traiesc in stilul traditional mongol, detin in total 3 milioane de cai, numar ce-l depaseste pe cel al omaneilor, 2,75 de milioane.

4. Papua Noua Guinee e tara in care se vorbesc cele mai multe limbi?

 papua noua guinee tara cu cele mai multe limbi vorbite timetv

Un numar impresionant de 750 de limbi se vorbesc in acest colt de lume. Cele ai commune sunt motu si engleza pidgin (o engleza stricata).

5. Alaska are dune de nisip?

 dune-nisip-alaska-timetv

Marile Dune de Nisip Kobuk se afla la 40 de mile deasupra Cercului Arctic, si totusi temeperaturile de vara depasesc 100 de grade Fahrenheit! Un lucru cu adevarat ciudat in Alaska este ca unele dune masoara pana la 50 de metri inaltime. Cele trei conglomerate de astfel de dune acopera peste 20 de km patrati si constituie cea mai mare arie de dune active aflate la latitudini arctice.

6. Un oras din Australia e cel mai izolat din lume?

 perth-cel mai izolat oras din lume timetv

Orasul Perth din Australia e cel mai izolat de pe planeta. Intre Perth si alta localitate se intind 300 de kilometri de desert arid.

7. Puterea Amazonului este covarsitoare?

 putere amazon-timetv

Fluviul cu latimea ce amai mare din lume, Amazonul, impinge atat de multa apa in Oceanul Atlantic, ca aproape 200 de kilometri din ocean , de la gura de varsare, este format din apa dulce.

8. Cea mai lunga calatorie cu trenul dureaza o saptamana?

 cea mai lunga calatorie cu trenurl-timetv

Trans-Siberianul ofera cea mai lunga calatorie cu trenul. Un total de 9000 de kilometri sunt parcursi in 7 zile, intre Moscova si Vladivostok.

9. Din padurile pamantului au ramas doar 22%?

 22 de procente au ramas din padurile initiale ale terrei-timetv

Din cauza defrisarilor necontenite, nici un sfert din padurile initiale ale Terrei, a mai ramas in viata. Europa de Vest a pierdut 98% din padurile initiale, Asia, 94%, Africa– 92%, Oceania– 78%, America de Nord, 66% si America de Sud 54%. Aproximativ jumatate din padurile tropicale ale lumii, care initial acopereau peste un milliard jumatate de hectare, a disparut in ultimile decenii.

10. Cea mai scurta cursa aeriana intre continente dureaza 20 de minute?

 cea mai scurta cursa intercontinentala cu avionul-timetv

Din Gibraltar (Europa) si pana in Tanger (Africa) sunt exact 55 de km, care, cu avionul sunt parcursi in 20 de minute, cea mai rapida trecere intre doua continente, sparate de apa.

Social

Arhiva stiri