Totul despre Papa Benedict al XVI-lea – 2013

Benedict al XVI-lea a fost un papă conservator, cu un pontificat marcat de o întoarcere la valorile tradiţionale ale Bisericii Catolice.

Însă finalul de mandat a adus cea mai mare surpriză din ultimele secole pentru istorici şi teologi deopotrivă – Papa şi-a dat pur şi simplu demisia.

A lăsat în urmă o biserică catolică mai dezbinată ca oricând, măcinată de scandaluri sexuale şi abuzuri ale preoţilor.

Joseph Ratzinger s-a născut în 1927, în Bavaria. Viaţa sa nu a fost lipsită de controverse. În tinereţe, a fost membru al mişcării „Tineretul nazist”.

În 1951 a devenit preot, iar ulterior, un profesor de teologie apreciat. După cariera academică la universităţi germane de prestigiu, a fost numit arhiepiscop de Munchen, iar în 1977 – cardinal.

Papa BENEDICT AL XVI-LEA, UN PAPĂ CURAJOS

Din 2002 şi până când a fost ales papă, a fost decan al Colegiului Cardinalilor, una dintre cele mai respectate figuri la Vatican.

Totodată, cardinalul Ratzinger a fost unul dintre cei mai apropiaţi confidenţi ai îndrăgitului Ioan Paul al II-lea.

În 2005, la 78 de ani, a devenit primul papă de origine germană, după conclavul din aprilie.

Papa Benedict al XVI-lea şi-a petrecut cei opt ani de pontificat apărând credinţa în contextul unei crize fără precedent în sânul Bisericii Catolice.

Chiar şi ultimele sale zile pe scaunul Sfântului Petru au fost umbrite de polemici şi speculaţii. S-a vehiculat că unii prelaţi l-ar fi determinat să abdice.

Mai exact, Benedict al XVI-lea ar fi aflat dintr-un raport secret, întocmit la cererea sa, că în vârful ierarhiei Vaticanului există clerici homosexuali, şantajaţi de amanţii lor.

Valul de acuzaţii, procese şi rapoarte oficiale despre abuzurile sexuale comise de membrii clerului a atins punctul culminant în 2009 şi 2010.

Mai mult, există speculaţii potrivit cărora chiar Vaticanul a încercat să ascundă violurile. În aceste condiţii, Benedict al XVI-lea a fost primul Suveran Pontif care a cerut ca Biserica să îşi asume responsabilitatea. El s-a întâlnit cu victimele, cărora le-a cerut scuze.

Benedict al XVI-lea

Benedict al XVI-lea

Benedict al XVI-lea a provocat, însă, şi nenumărate controverse. De exemplu, a declarat într-un comunicat că în Africa nu ar trebui împărţite prezervative. Cu altă ocazie, a spus că Profetul Mohamed a fost diabolic.

Epuizat pe măsură ce se apropia de 86 de ani, uzat de intrigi şi de scandaluri în Biserică, Benedict al XVI-lea s-a retras pur şi simplu la sfârşitul lunii februarie, fără vreo ceremonie, lăsându-i pe cei peste un miliard şi jumătate de credincioşi stupefiaţi.

Gestul lui Benedict al XVI-lea este fără precedent pentru un pontif în ultimele şapte secole. Şi-a anunţat demisia în limba latină, în faţa cardinalilor, invocând sănătatea şubredă şi vârsta înaintată.

Benedict al XVI-lea şi-a petrecut ultima parte a vieţii, ca papă emerit, la o mănăstire din interiorul Vaticanului, aproape de succesorul său, Francisc.

Social

Arhiva stiri