Scott Blake și arta din codurile de bare

barcode-artist-scott-blake

O singura imagine și câteva mii de cuvinte.

De-acum putem afla foarte multe informații dintro singură imagine a unei persoane. Tot ce trebuie să facem este să… îi scanăm portretul!

Artistul american, Scott Blake a realizat portretele unor celebrități din coduri de bare și  coduri QR personalizate.  Odată scanate, acestea redau  poze, videoclipuri sau scene din filme. Ingeniosul Scott Blake a conturat chipurile a peste 30 de personalități precum Elvis Presley, Madonna, Warren Buffet, Oprah sau Andy Warholl.

De exemplu  portretul jurnalistei Amy Goodman conține 2.304 de coduri QR care, scanate cu un smartphone, duc la înregistrarile video a emisiunii Democracy Now pe parcursul a nouă ani.

Portretul lui Elvis Presley este alcătuit din coduri de bare ale CD-urilor cu muzica lui, iar prin scanarea portretului lui Bruce Lee se pot vedea scene de kung-fu. La Oprah, artistul a folosit coduri de bare ISBN din clubul ei de carte.

Excepția o reprezintă autoportretul artistului, care e alcătuit din scanările unor pastile de ecstasy.

“Interacţionați cu arta mea. Porniți de la formă pentru a descoperi funcţionalitatea. Scanați codurile de bare cu un smartphone”,  spune Scott Blake.

 Blake lucrează între trei și șase luni pentru realizarea unei opere, apoi o imprimă pe panză sau pe cărți poștale.

Scott Blake, editor web și designer vestimentar, este originar din Omaha, Nebraska și a descoperit arta din codurile de bare în urmă cu 12 ani, inspirat de „virusul mileniului”, despre care se credea că va declanşa apocalipsa digitalã în 2000.

Iniţial desenele erau din pătrate și cercuri, apoi a ales dreptunghiuri și a observat că succesiunea liniilor semăna foarte mult cu nişte coduri de bare. Așa că a pus cifre în partea inferioară a liniilor de culoare neagră, cu scopul de a descrie nivelul de gri al pixelilor, precum şi coordonatele chenarului.

Astfel codurile de bare întalnite pe produsele cumpărate s-au transformat în obiecte de artă. Din fiecare cod scanat individual rezultă o nouă informație.

Artistul a câștigat Best New Media Artist în 2009 la Omaha Entertainment and Arts Awards.

 

Social

Arhiva stiri