Top 10 trecatori superbe din intreaga lume

Trecatoarea, cunoscuta si sub denumirea de canion mic, cheie, crevasa, defileu, pas, viroaga sau  rapa este o vale adanca formata intre munti si stanci. Cheile sunt formate prin eroziune, ca urme ale raurilor ce isi creaza cu vointa loc prin piatra muntelui. Sunt intalnite mai mult in zonele aride, decat in cele umede, deoarece aerul uscat, diferentele de temperatura, anotimpurile, curentii specifici sunt factori importanti, ce contribuie la formarea lor. In cele mai multe cazuri, canioanele sunt adevarate locuri minunate ce dovedesc inca odata maiestria naturii.

1. Crevasa Takachiho, Japonia

 

crevasa-japonia-timetv

Sub forma literei V, aceasta crevasa a fost formata in urma eroziunii raului Gokase-gawa, in muntii Aso Iava. Maluri rosiatice inalte si accidentate, strajuiesc de o parte si de alta, sute de metri.

Crevasa-Takachiho-Japonia-timetv

Cascada Manai-no-taki, inalta de 17 metri este cunoscuta, pentru norii imensi de vapori ce se inalta in urma apei care curge cu putere. Lunga de 600 de metri, aceasta crevasa e infrumustata de malurile pline de ciresi japonezi si azalee pe durata anotimpurilor calde si frunze rosiatice si sculpturi de zapada si gheata in sezoanele reci.

2. Canionul Antilopa, SUA

 

Canionul-Antilopa-SUA-timetv

Acest canion este cel mai popular si fotografiat canion din sud-vestul Americii Centrale. Este localizat in Navajo, Arizona si este format din doua sectiuni: partea de sus a Canionului Antilopa sau Crapatura si partea de jos a Canionului Antilopa sau Tirbusonul.

Canionul-Antilopa-SUA-timetv

Canionul a fost format in urma eroziunii muntelui de gresie Navajo, in urma indundatiilor si a actiunii aerului aspru. Pe perioada musoanelor apa de ploaie inunda aceste formatiuni si contribuie sezon dupa sezon la „sculpatrea” in timp a  canionului. Cu trecerea timpului, apa a format coridoare inguste in roca rosiatica ce, la lumina zilei, ofera un peisaj unic si superb.

3. Defileul Verdon, Franta

 

defileul-verdon-franta-timetv

Lung de aprozimativ 25 de km si adanc de 700 de metri, poarta numele raului care l-a format, denumit la randul sau dupa culoarea sa electrica, verde-turcoaz, una dintre particularitatile principale ale acestui defileu.

defileul-verdon-timetv

Portiunea cea mai impresionanta este cuprinsa intre satele Castellane si Moustiers-Sainte-Marie, unde apa a sapat pana la 700 de metri adacime in masa de calcar. La capatul defileului, raul Verdon se varsa in lacul artificial, Sainte-Croix-du-Verdon.

defileul-verdon-franta-timetv

Totodata, defileul Verdon este cunoscut ca unul dintre cele mai frumoase din Europa si atrage an de an sute de turisti, fiind si un loc perefct pentru alpinisti, pescari, pasionatii de canoe si rafting.

4.  Viroaga Oneonta, SUA

 

raul-columbia-timetv

Formata de raul Columbia, viroaga este una dintre atractiile si zonele deosebite din statul Oregon. O serie de plante si animale sunt protejate deoarece traiesc doar in acest habitat.  Peretii stancosi sunt acoperiti de muschi, licheni si alte plante specifice doar zonei.

columbia-oneonta-timetv

Prin viroaga curge paraul Oneonta si patru cascade isi varsa apele aici. Poduri au fost permise doar pe o portiune a crevasei, pentru a pastra anumite zone speciale ale acesteia.

5. Crevasa Vintgar, Slovenia

 

trecatoare-slovenia-timetv

Una dintre cele mai populare destinatii turistice din Slovenia, Crevasa Vintgar, se afla in satul Podhom si a fost „pregatita” pentru vizitatori de mai mult de 100 de ani.

trecatoare-slovenia-timetv

Desi pasarela de lemn e ingusta, se intinde pe 1600 de metri, de-a lungul raului Radovna, care se izbeste galagios de rocile de pe fundul crevasei. Au fost construite galrii si poduri special pentru a pune in evidenta frumusetea locului.

radovna-slovenia-timetv

Crevasei Vintgar ii pune capat superba cascada Šum, (26 m),  cea mai inalta din Slovenia.

6. Canionul Glen, SUA

 

canion-glen-timetv

Canionul Glen este localizat in sud-estul statului Utah si nord-vestul statului Arizona, in cadrul Stancilor Vermilion si a fost sapat de raul ColoradoBazinul Powell a fost creat de Canionul Glen si un baraj construit pentru a proteja Dinosaur National Monument.

canion-glen-timetv

Canionul Glenn e o oaza pentru toti iubitorii de mediu de la botanisti, antropologi, geologi, oferind fiecaruia „material de studiu”, din belsug. In acest loc minunat, pietrele spun cu adevarat povesti. Studiul rocilor de-aici ofera informatii pretioase despre schimbarea climatica.

7. Canionul Uvac, Serbia

 

chei-slovenia-timetv

Rezervatie naturala in Serbia, canionul format pe raul Uvac reprezinta nu numai un loc superb si unic, ci si unul din putinele habitate ale vulturilor plesuvi. Canionul este cunoscut pentru serpuirea sa accentuata si multimea de pesteri si menadre demne de vizitat.

chei-serbia-timetv

Raul are 100 de metri lungime si serpuieste pronuntat printre stanci, scenariu superb pentru fotografi si amatorii de locuri deosebite.

uvac-Serbia-timetv

Pe rau au fost sonstruite patru lacuri artificiale, placute pentru apele foarte curate numai bune pentru pescuit si inot. Mai multe spatii de camping sunt de asemenea amenajate pe maluri pentru turisti.

8. Viroaga El Tajo, Spania

 

El-Tajo-Spania-timetv

Ronda este unul din putinele orase de pe mapamond care sa fie construit in jurul unei viroage adanci, aflate in centrul acestuia, fapt ce a speriat, in trecut, cotropitorii. Puente Nuevo (Podul Nou) face legatura intre marginile viroagei.

el-tajo-timetv

Cunsocut sub numele de El Tajo, viroaga a fost creata de eroziunea constanta a raului Guadalevín, ce este „hranit” de alte parauri ce se formeaza dupa topirea zapezii de pe muntii inalti Sierra de las Nieves.

el-tajo-spania-timetv

Viroaga este destul de ingusta, doar 68 de metri, latime si desul de adanca, aproximatic 120 de metri. Podul inalt este unul dintre cele mai fotografiate locuri din Spania.

9. The Narrows, SUA

 

canion-narrows-timetv

Complexul de chei The Narrows (Ingustele), situate in statul american Utah, reprezinta o sectiune din Canionul North Fork si s-a formar pe raul Virgin. Cataratul pe stancile acesui complex de chei reprezinta activitatea cea mai populara de pe platoul Colorado. Denumirea le-a fost data dupa lungimea mare pe care o au si ingustimea caracteristica multor sectiuni.

canion-narrows-timetv

The Narrows e in general inchis pimavara din cauza indunatiilor provocate de topirea zapezii de pe platourile mai inalte. Aici apa atinge viteze mari si din cauz ingustimii cheilor, se ridica foarte mult. Cheile sunt periculoase si vara, deoarece se inunda usor daca ploua torential.

10. Crevasa Leutasch, Austria

 

crevasa-austria-timetv

Una dintre atractiile prinipale este pasarela de lemn construita pe unul din malurile crevasei si care o traverseaza in totalitate.

trecatori-austria-timetv

Crevasa are 3 km lungime si se termina cu o cascada inalta de 23 de km. Deoarece reprezinta unul dintre principalele obiective tursitice din Austria, s-a investit mult in facilitarea accesului turistilor in crevasa. Podul de lemn a fost intarit cu bare metalice si aduna an de an sute de turisti.

Social

Arhiva stiri