Ce este INTELIGENTA EMOTIONALA? – cu Alina Roman

“Sa nu uitam ca micile emotii sunt marii capitani ai vietilor noastre si ca ne supunem lor fara macar sa ne dam seama.” – Vincent Van Gogh

Ce este o emotie? Dictionarul explicativ al limbii romane o defineste ca fiind o

“Reactie afectiva de intensitate mijlocie si de durata relativ scurta, insotita adesea de modificari in activitatile organismului, oglindind atitudinea individului fata de realitate”.

Cercetarile de pana acum arata ca emotiile iau nastere intr-o parte a creierului uman numit amigdala, sau creier amigdalian, pe care o aveau si stramosii nostri si care ii ajuta sa supravietuiasca. Si astazi emotiile ne-ar ajuta si pe noi sa ne cunoastem mai bine, daca le-am asculta si am invata de la ele.

Din pacate, prea putini dintre noi ne ascultam emotiile si le lasam sa ne ghideze in viata de zi cu zi. Prea putini dintre noi suntem in mod natural capabili sa ne conectam usor la propriile noastre emotii, sa ni le constientizam si sa ni le controlam in situatii tensionate. Cu alte cuvinte, putini dintre noi avem o inteligenta emotionala nativa.

Unii dintre specialisti  definesc inteligenta emotionala ca:

„Abilitatea de a recunoaste si a intelege emotiile tale si ale celorlalti si capacitatea de a folosi aceasta intelegere pentru a-ti controla comportamentul si a imbunatati semnificativ relațiile cu ceilalti.”

Cu alte cuvinte: “Cu totii putem fi furiosi la un moment dat, dar oamenii inteligenti emoţional stiu ce sa spuna sau sa faca in acele momente, pentru a obtine cel mai bun rezultat.”

inteligenta emotionala alina roman

Ce pot face cei care nu au aceasta capacitate innascuta de a-si constientiza si controla emotiile? Foarte simplu: o invata! Aceleasi cercetari arata ca inteligenta emotionala poate fi dezvoltata, spre deosebire de inteligenta rationala sau de personalitate, care sunt mai mult sau mai putin constante de-a lungul vietii.

Studii indelungate realizate pe esantioane de sute de mii de persoane au aratat ca oamenii care lucreaza la dezvoltarea inteligentei lor emotionale reusesc apoi sa nu mai fie coplesiti de provocarile din viata de zi cu zi. Acestia isi pot controla emotiile in situatii tensionate si se bucura de viata mult mai mult decat atunci cand nu isi constientizau si stapaneau emotiile.

De fapt cea mai importanta parte este constientizarea, pentru ca nimeni nu vrea sa devina un „mic robot”.  Miracolul „de a te stapani” vine din constientizare. Atunci cand simti furie, iubire, ura, invidie si esti constient, incepi un proces de cercetare a ta ” a sinelui interior”, de aici vine stapanirea de sine si calmitatea oamenilor care sunt inteligenti emotional. Ei nu se stapanesc fortat si strang din pumn „pe sub masa”, ei inteleg ce se intampla, analizeaza sentimentele care le traiesc si astfel au posibilitatea sa raspunda constient la orice provocare din viata lor. Din acest motiv pentru ceilalti din exterior par a fi oameni foarte calculati si puternici, si sunt, dar cu totii putem fi atunci cand vom intelege ca acei oameni, de fapt, se distreaza in interiorul lor, ei traiesc altcumva emotiile si invata ceva foarte importatant din acest proces.

Cum ne putem dezvolta Inteligenta Emotionala?

Informandu-ne, citind sau participand la Cursul de Inteligenta Emotionala. In timpul cursului, autoanalizandu-ne, experimentand si punand intrebari concrete, putem descoperi in ce zone excelam si unde mai avem de lucrat. Participand la curs, putem intelege cum functioneaza la nivel fizic Inteligenta Emtionala si descoperim cum sa ne identificam emotiile si cum sa le „controlam” – a se intelege o traire interioara inteleapta, constienta.

Chiar circula o gluma pe facebook, cred ca ati vazut-o cu totii, despre reactia marilor lideri la SENTIMENTE. Este relatata in poza de mai jos.

obama vs putin expression of the face

In plus, putem afla cum sa vedem lucrurile intr-o lumina noua, luand in considerare si perspectiva celorlalti si putem intelege emotiile si comportamentele celor din jurul nostru.

Daca suntem interesati de toate aceste lucruri,  TimeTV.ro va recomanda cu caldura un curs de INTELIGENTA EMOTIONALA, Sambata 1 iunie si Duminica 2 iunie, intre orele 10.00 si 18.00, impreuna cu Alina Roman, un om care a plecat in acesta calatorie de dezvoltare personala inca din 1999.

Agenda Cursului e urmatoarea:

Ziua 1

 • 9.30 – 10.00 Primire participanti
 • 10.00 – 11.30 Prezentare agenda, asteptari;
 • Cum iau nastere emotiile – valori si nevoi emotionale
 • 11.30 – 11.45 Pauza de cafea
 • 11.45 – 13.00 Valori si nevoi emotionale (continuare)
 • 13.00 – 14. 00 Pauza de pranz
 • 14.15 – 15.15 Eneagrama si dezvoltarea personala – Invitat special: Ovidiu Voinea, master practitioner si coach NLP
 • 15.15- 16.00 Tipuri de emotii. Valorificarea emotiilor
 • 16.00 – 16.15 Pauza de cafea
 • 16.15 – 18.00 Inteligenta Emotionala – rezultate cercetari, comparatie cu Inteligenta Rationala si Personalitatea.

Ziua 2

 • 9.30 – 10.00 Primire participanti
 • 10.00 – 11.30 Constientizarea propriilor emotii. „Alfabetizarea” emotionala
 • 11.30 – 11.45 Pauza de cafea
 • 11.45 – 12.15 Puterea vindecatoare a eliberarii de resentimene – Invitat special: Cristina Cristea, psihoterapeut in supervizare si autor alungatristetea.ro.
 • 12.15 – 13.00 Controlul propriilor emotii
 • 13.00 – 14.00 Pauza de masa
 • 14.00 – 16.00 Constientizarea emotiilor celorlalti
 • 16.00 – 16.15 Pauza de cafea
 • 16.15 – 18.00 (Re)construirea relatiilor celorlalti prin valorificarea emotiilor

Cursul are loc in Bucuresti, Strada Academiei nr. 7 Etaj 1 (deasupra Librariei M. Eminescu).

Locurile sunt limitate. Ca sa poti rezerva un loc la acest curs, inscrie-te completand formularul de aici.


Vizualizare hartă mărită

Merita sa descoperim cine suntem si cum sa intelegem ce se petrece cu noi. Economisim multa energie pe care noi acum o consumam dand vina pe cei din jurul nostru, fix in acelasi timp in care ne intrebam de ce nimeni nu ne intelege. Este mult mai usor sa realizezi ce-ti propui in viata construind pe o baza solida EMOTIONAL.

Mai puteti citi pe Time TV si:

Social

Arhiva stiri