NOAPTEA MUZEELOR 2013 – hartă interactivă pe TimeTV!

NOAPTEA MUZEELOR 2013 are loc pe 18 mai.

Daca ai vrut sa vizitezi muzee sau sa iei parte la evenimente speciale si programul incarcat nu ti-a permis, in acest an ai ocazia sa participi la proiectul „Noaptea Muzeelor in 4 acte”.

HARTĂ INTERACTIVĂ Noaptea Muzeelor 2013 – www.TimeTV.ro

NOAPTEA MUZEELOR 2013 in Bucuresti

In Bucuresti, vizitatorii au de ales intre 32 de muzee si organizatii culturale care isi deschid portile pana tarziu in noapte pe 18 mai 2013 si invita publicul la expozitii, concerte, proiectii de filme, activitati pentru copii, spectacole etc., pentru experiente de neuitat la Noaptea Muzeelor 2013.

Muzeele care participa la Noaptea Muzeelor 2013 Bucuresti inca de la primele sale editii continua sa atraga anual mii de vizitatori:

 • Muzeul National al Aviatiei Romane
 • Muzeul de Arta „Vasile Grigore – pictor si colectionar”
 • Muzeul Militar National „Regele Ferdinand I”
 • Muzeul Municipiului Bucuresti
 • Muzeul National de Arta al Romaniei
 • Muzeul National de Arta Contemporana
 • Muzeul National Cotroceni
 • Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi
 • Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”
 • Muzeul National de Istorie a Romaniei
 • Muzeul National de Geologie
 • Muzeul National „George Enescu”
 • Muzeul National al Literaturii Romane
 • Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”
 • Muzeul National Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”
 • Muzeul National al Taranului Roman

Printre muzeele si institutiile care s-au alaturat evenimentului Noaptea Muzeelor 2013 in ultimii ani pot fi amintite Muzeul de Arta Veche Apuseana „Ing. Dumitru Furnica-Minovici”, Universitatea Spiru Haret, World Press Photo Romania, Arhivele Nationale ale Romaniei, Fundatia Löwendal, Centrul Cultural Art Society, Muzeul Bellu, Muzeul National al Pompierilor – Foisorul de Foc si Biblioteca Centrala Universitara „Carol I”.

Nu lipsesc noutatile si prezentele inedite: anul acesta sarbatoresc pentru prima data NOAPTEA MUZEELOR Muzeul Cailor Ferate Romane, Muzeul „Theodor Aman”, Romanian Design Week Preview – Palatul Stirbei, Galeria Galateca si Ferma Animalelor.

Instrumente deosebit de utile pentru vizitatorii bucuresteni sunt hartile tiparite cu organizatiile participante, disponibile la sediul muzeelor in noaptea evenimentului sau in format electronic pe www.noapteamuzeelor.ro, precum si aplicatia pentru smartphone conceputa special pentru aceasta noapte, care se poate descarca de pe AppStore si Google Play.

Pentru al treilea an consecutiv, Muzeul Bellu este deschis vizitatorilor. De data aceasta, institutia sarbatoreste centenarul aeronauticii militare, cu un tur ghidat la monumentele eroilor aviatori, dar si o reprezentatie sustinuta de Regimentul 30 Garda Mihai Viteazul (Noaptea Muzeelor 2013).

NOAPTEA MUZEELOR 2013

NOAPTEA MUZEELOR 2013

De Noaptea Muzeelor este incurajata utilizarea bicicletelor pentru a parcurge mai usor distantele intre muzeele din Bucuresti: si anul acesta vizitatorii au la dispozitie 100 de biciclete, prin cel mai important program national de bike-sharing, I’Velo.

Vizitatorii care doresc sa foloseasca bicicletele I’Velo pentru deplasarea intre muzeele deschise sunt rugati sa trimita un e-mail la adresa office@greenrevolution.ro (cu nume, prenume, CNP si numar de telefon) pana in ziua de joi, 16 mai, ora 18.00.

Bicicletele se vor prelua si preda la Sediul Green Revolution (I’Velo): Strada Olteni, nr. 3, sector 3, Bucuresti. Preluarea se face in ziua de vineri, 17 mai, intre orele 16.00-20.00, iar predarea in ziua de luni, 20 mai, intre orele 10.00-18.00.

Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” organizeaza „Dupa-amiaza muzeului” cu muzica, proiectii de filme documentare si targ, Muzeul National al Literaturii Romane a pregatit „Maratonul de Poezie si Jazz”, iar la Muzeul National al taranului Roman se vorbeste, se gateste, se canta si se aude aromaneste (din program: expozitie de fotografie veche, muzica, dansuri si bucate bine gatite – Noaptea Muzeelor 2013).

Muzeul National Cotroceni invita la vizitarea saloanelor oficiale ale palatului, la spectacol lectura „Micul print” si concert de muzica clasica. La Muzeul National „George Enescu” se vor auzi concerte in noapte, sub genericul „Rapsodii de primavara. Perpetuum Muzical”, iar la Muzeul National Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida” publicul paseste intr-o calatorie prin universul lego si al tehnicii, intr-o ingemanare de exceptie.

La Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” se viziteaza expunerea permanenta si expozitia „The Human Body” (aceasta din urma cu taxa), iar la Muzeul National de Istorie a Romaniei se organizeaza ghidaje tematice la Tezaurul Istoric, Lapidarium si Copia Columnei lui Traian, concerte, spectacole si ateliere de creatie. Muzeul Bellu a pregatit un program special dedicat eroilor aviatori, in colaborare cu Muzeul National al Aviatiei Romane.

Ferma Animalelor, prima ferma cu animale domestice deschisa pentru vizitare, va primi oaspeti pe 18 mai 2013 pana la miezul noptii. Vizita la ferma va fi gratuita la Noaptea Muzeelor 2013.

Muzeul National de Istorie va inchide pentru Noaptea Muzeelor expozitia „Comorile Chinei”, iar intrarea in incinta se va face din Strada Postei si nu din Calea Victoriei. Totusi, cei care viziteaza muzeul, pot primi un tichet in schimbul caruia vor putea intra, ulterior, la expozitie, contra unei sume de zece lei.

De Noaptea Muzeelor 2013, Muzeul Satului va permite accesul pe Aleea Calaretilor intre orele 19.00 si 21.00.

De asemenea, anul acesta, Muzeul National de Arta al Romaniei inaugureaza pentru public somptuoasele spatii recent restaurate din corpul central al institutiei: Sufrageria regala, Sala Tronului si Scara Voievozilor, care au fost doar partial accesibile vizitatorilor inainte de renovare.

In intervalul orar 19.00 – 04.30, publicul este invitat sa viziteze expozitia „Fragmente de memorie – Portrete regale. Palatul regal”, care isi propune sa reconstituie momente din istoria familiei regale (in anexa Salii Tronului) si a Palatului Regal (in anexa Sufrageriei Regale).

Biblioteca Centrala Universitara „Carol I” isi deschide portile publicului larg in cadrul evenimentului international Noaptea Muzeelor 2013, alaturandu-se celor peste 3.000 de muzee participante din Europa. Biblioteca se va dezvalui iubitorilor de cultura si de frumos prin tururile ghidate si expozitia de carte veche organizata in Corpul Boema.

Atmosfera de mister va fi completata de acordurile clasice oferite de Corul Colegiului German Goethe, dirijor Adelina Oltean, si elevii scolii de Muzica si Arte Plastice nr. 5. Cvartetul de muzica Earth, Wind and Drums va completa programul noptii si vor imbina standarde de jazz precum Looni’s Lament, Solar, All Blues cu jazz-ul contemporan, avangardist, incercand sa reinvie atmosfera anilor ’60.

Noaptea Muzeelor 2013: Alte institutii din Bucuresti deschise in noapte sunt: Universitatea Spiru Haret, World Press Photo Romania (in Piata Universitatii), Arhivele Nationale ale Romaniei, Fundatia Löwendal, Centrul Cultural Art Society si Biblioteca Centrala Universitara “Carol I”.

NOAPTEA MUZEELOR 2013 este un eveniment initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta si aflat deja la a noua editie. Noaptea Muzeelor are loc in fiecare an sambata, in jurul datei de 18 mai – Ziua Internationala a Muzeelor, sarbatoare instituita de International Council of Museums (ICOM).

Lista muzeelor si institutiilor participante este accesibila pe site-ul www.noapteamuzeelor.ro, cu detalii despre programele si evenimentele speciale pregatite pentru aceasta ocazie.

Alba Iulia: Personaje istorice precum Horea sau Avram Iancu se vor intalni cu vizitatorii

NOAPTEA MUZEELOR 2013

Purtatorul de cuvant al Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, Liviu Zgarciu, a declarat ca una dinte cele mai importante actiuni va avea loc in noaptea de sambata spre duminica, cand toate expozitiile muzeului vor putea fi vizitate gratuit, iar ghizii vor fi imbracati in personaje istorice.

NOAPTEA-MUZEELOR-2013

NOAPTEA MUZEELOR 2013

Zgarciu a spus ca vizitatorii vor avea ocazia sa intalneasca multe personalitati ale istoriei romanilor, precum Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu, regii Romaniei Mari, Ferdinand si Maria, sau primul primar roman al orasului Alba Iulia, Camil Velican. De asemenea, anul acesta la eveniment va fi prezenta si Garda Romana, cel mai recent proiect al Muzeului National al Unirii.

Actiunea face parte din Noaptea Muzeelor, un proiect international la care au aderat aproximativ 3.000 de muzee din Europa. Anul trecut, muzeul din Alba Iulia a fost vizitat intr-o singura noapte de 6.000 de persoane.

Sibiu: Expozitie de dinozauri in marime naturala, la Muzeul Brukenthal in Noaptea Muzeelor

O expozitie de sase dinozauri in marime naturala va fi vernisata, sambata, in cadrul manifestarilor organizate pentru Noaptea Muzeelor de Muzeul Brukenthal din Sibiu, costurile de organizare a expozitiei, circa 12.000 de euro, fiind suportate de un om de afaceri din Sibiu.

Managerul Muzeului National Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca, a anuntat lansarea campaniei „I love Brukenthal”, care isi propune sa consolideze sustinerea financiara a muzeului de catre iubitorii de cultura. Potrivit lui Luca, primul proiect din cadrul acestei campanii este deschiderea, in curtea Muzeului de Istorie Naturala, a expozitiei „Dinozauri de gradina”, care are sase dinozauri in marime naturala, de pana la sapte metri inaltime si de peste sapte tone.

Dinozaurii au fost produsi in Filipine din fibra si rasini speciale, astfel incat reproducerea sa fie cat mai realista. Costurile de producere, transport si instalare a lor la Sibiu, circa 12.000 de euro, au fost suportate de un om de afaceri din Sibiu. Noaptea Muzeelor 2013.

Omul de afaceri, Marius Rafa, a declarat, in cadrul aceleiasi conferinte de presa, ca a vrut, prin amplasarea dinozaurilor in curtea Muzeului de Istorie Naturala, sa atraga atentia sibienilor si turistilor asupra strazii pe care se afla muzeul, pe care o considera „cea mai frumoasa din Sibiu”, iar ideea i-a venit de la cei doi copii ai sai.

„Sunt tata a doi copii si toata ziua ma innebunesc copiii: «Dino in sus, Dino in jos». Si, daca s-a nimerit sa avem aceasta frumoasa curte si muzeul asta extraordinar alaturi de noi si pe cea mai frumoasa strada din Sibiu, m-am gandit ca acesta ar putea fi o atractie turistica extraordinara”, a declarat Marius Rafa.

Potrivit datelor oferite de reprezentantii Muzeului Brukenthal, dinozaurii vor ajunge vineri seara la Sibiu si vor fi montati in noaptea de vineri spre sambata, iar sambata, la ora 18.00, va fi vernizata expozitia, in cadrul manifestarilor organizate cu ocazia „Noaptea Muzeelor 2013„.

Dinozaurii vor ramane permanent in curtea muzeului din Sibiu, iar cei care vor dori sa-i vada vor plati un bilet de un leu, care nu include vizitarea celorlalte expozitii din interiorul Muzeului de Istorie Naturala.

Brasov: Opera de arta colectiva in Noaptea Muzeelor, la „Casa Muresenilor”

NOAPTEA MUZEELOR 2013

Vizitatorii care vor trece pragul muzeului „Casa Muresenilor” din Brasov, sambata, in Noaptea Muzeelor, vor putea participa la realizarea celei mai mari lucrari de arta plastica colectiva din municipiu, cu dimensiunea de 25 metri patrati. Incepand cu orele 18.00 si pana dupa miezul noptii, vizitatorii muzeului pot participa la crearea celei mai mari lucrari de arta plastica colectiva din Brasov cu dimensiunea de 25 metri patrati, coordonata de artistul plastic Daniel Rosca, potrivit unui comunicat al muzeului.

Artistul va crea o schita pe o coala de hartie uriasa, iar vizitatorii o vor putea colora dupa propria viziune, cu materiale puse la dispozitie de muzeu. Lucrarea va fi realizata in curtea interioara a muzeului, unde va fi expusa ulterior.

Pe langa opera de arta colectiva, vizitatorii pot asista la concerte de muzica clasica si jazz si pot viziona expozitiile permanente „Istoria familiei Muresenilor” si „Casa Muzicii”, precum si expozitia temporara „Publicitatea acum 100 de ani”.

Taxa de intrare la muzeu este de doi lei, in Noaptea Muzeelor. Muzeul de Arta Brasov anunta ca muzeul va putea fi vizitat intre orele 18.00-24.00. Oferta expozitionala cuprinde Galeria Nationala, expozitia permanenta a muzeului (arta romaneasca moderna si contemporana) si expozitia temporara „Theodor Pallady. Colectia Muzeului de Arta Craiova„.

Cu acest prilej, Muzeul de Arta Brasov in colaborare cu scoala Populara de Arte si Meserii „Tiberiu Brediceanu” Brasov, partener al evenimentului, ofera vizitatorilor posibilitatea de a asista la demonstratii de pictura pe sticla, modelaj, gravura, desen si sculptura (orele 18.00 – 22.00), taxa de intrare fiind de 1 leu.

De asemenea, Muzeul de Etnografie Brasov se alatura celorlalte institutii de cultura din intreaga lume la sarbatoarea Zilei Internationale a Muzeelor prin deschiderea expozitiei „Strainul apropiat. Despre oameni, viata si munca in Romania”, la Muzeul Civilizatiei Urbane a Brasovului din Piata Sfatului. Expozitia, care poate fi vizitata in perioada 16 mai –-16 iunie, de marti pana duminica, intre orele 10.00-18.00, prezinta in premiera publicului brasovean colectia fotografului Stephan Drube din Germania.

Noaptea Muzeelor 2013 – noapte albă

De asemenea, intre orele 18.00 -22.00, Muzeul de Etnografie Brasov va organiza evenimentul Noaptea Muzeelor, ocazie cu care in cadrul expozitiilor vor putea fi urmarite si filme documentare. Duminica, intre orele 10.00-18.00, la Muzeul de Etnografie Brasov si Muzeul Civilizatiei Urbane a Brasovului accesul la expozitii este gratuit.

Muzeul Judetean de Istorie aflat in Piata Sfatului are program de vizitare intre orele 18.00- 24.00. Vizitatorii vor putea vedea expozitia de baza a muzeului „Istorie, Cultura, Civilizatie” si vor putea viziona un film despre colectiile a sase muzee rurale din judetul Brasov: Colectia Muzeului din Rupea, Colectia Muzeului Sambata de Sus cu obiecte ce i-au apartinut Mitropolitului Ardealului Antonie Plamadeala, colectiile muzeelor etnografice de la sirnea, Viscri, Vladeni si Dragus. Intrarea la muzeu este de 1,5 lei, iar vizitatorii vor primi cate o vedere cu Brasovul.

Sibiu: Maraton gastronomic, spectacole folclorice si teatru de umbre, la Noaptea Muzeelor 2013

Un maraton gastronomic, un spectacol folcloric si un concert sustinut de Fanfara Gypsy Airlines din satul Zece Prajini, dar si un spectacol de teatru de umbre sunt pregatite de catre reprezentantii Complexului Muzeal „Astra” din Sibiu pentru Noaptea Muzeelor.

Directorul Complexului National Muzeal „Astra” din Sibiu, Valeriu Olaru, a anuntat ca toate cele sase unitati muzeale din componenta institutiei sunt implicate in organizarea de manifestari pentru Noaptea Muzeelor 2013.

Cele mai multe evenimente vor avea loc in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului, care este si cea mai vizitata unitate de catre turisti, potrivit statisticilor anuale ale institutiei.

In Muzeul in aer liber manifestarile vor incepe sambata, la ora 11.00 si vor continua pe tot parcursul zilei, pana la ora 01.00, intrarea publicului fiind libera. Printre evenimentele pregatite se numara un maraton gastronomic, definit de organizatori ca „un parcurs al Transilvaniei prin intermediul gustului”, un „adevarat maraton al mancarurilor traditionale, parcurgand jaloanele diverselor etnii care compun peisajul specific transilvanean”.

Cei care viziteaza muzeul vor putea gusta bucate traditionale care se vor pregati sub ochii lor pe toata durata zilei.

Spre seara, sibienii vor putea urmari un spectacol folcloric sustinut de artisti din intreg judetul si din judetele limitrofe, dar si un spectacol pregatit de Fanfara Gypsy Airlines din satul Zece Prajini.

„In satul Zece Prajini din Iasi se intampla un fenomen extraordinar la nivel european: toata populatia masculina canta la cel putin un instrument muzical, fie el bariton, trompeta, saxofon sau clarinet. Muzicantii sunt grupati in fanfare sau tarafuri, toti castigandu-si experienta la petreceri private sau la concerte in tara si strainatate. Este randul celor tineri sa raspandeasca priceperea lor in arta muzicii. Cantecele Fanfarei Gypsy Airlines au influente din muzica traditionala din Balcani, este ritmata, potrivita pentru publicul tanar la ani si la suflet, prezent la Maratonul gastronomic”, scriu organizatorii in programul manifestarii.

Potrivit organizatorilor (Noaptea Muzeelor 2013), un punct de atractie al zilei il reprezinta teatrul de umbre, un proiect dedicat elevilor cu varste cuprinse intre 12 si 18 ani.

In cadrul acestui proiect, 15 elevi ai scolii Gimnaziale Cristian, cu sprijinul studentilor Departamentului de Arta Teatrala, vor prezenta publicului o versiune inedita a basmului popular „Greuceanu”.

Proiectul “urmareste dezvoltarea imaginatiei, a abilitatilor practice si a lucrului in echipa in randul tinerilor, antrenati in realizarea siluetelor, in insusirea tehnicilor de manuire a acestora si de interpretare a rolurilor”.

Cluj: Expozitie de obiecte etnografice ale lui Ion Ratiu si Serbarile Balmosului

Mai multe obiecte din colectia etnografica a fostului lider taranist Ion Ratiu vor fi expuse la Muzeul de Istorie Turda, in cadrul Noptii Muzeelor, iar la sectia in aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei vor avea loc Serbarile Balmosului – in total, 11 muzee din Cluj participand la actiune.

Noaptea Muzeelor 2013 – TimeTV.ro

Directorul Muzeului de Arta din Cluj-Napoca, Calin Stegerean, a declarat ca in judetul Cluj la Noaptea Muzeelor vor participa 11 muzee si Centrul de Cultura Urbana din Cluj-Napoca, de la Bastionul Croitorilor, care vor fi deschise, sambata, gratuit pentru public, unele pana dupa miezul noptii.

„Vizitatorii vor avea parte de expozitii speciale, dar si de spectacole sau targuri de produse. La eveniment participa Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Arta, Muzeul de Istorie Turda, Muzeul Municipal Dej, Muzeul «Octavian Goga» de la Ciucea, Muzeul Apei din Floresti, Muzeul de Etnoarheologie «Petre Porutiu» din Iclod, dar si cele trei muzee ale Universitatii «Babes-Bolyai» – de Mineralogie, Paleontologie, Zoologie si Vivariul”, a spus Stegerean.

La Muzeul de Arta va avea loc expozitia „Confesiunile unui pelomorf”, a artistului francez Nicolas Julliard. in cadrul acesteia, vor fi expuse personaje create de Julliard – pelomorfii, care sunt „obiecte tridimensionale realizate din materiale textile sau personaje desenate, creaturi stranii umanoide inspirate de una din jucariile copilariei sale”.

La Muzeul de Istorie din Turda vor fi expuse obiecte din colectia etnografica a fostului lider taranist Ion Ratiu, iar la Muzeul Municipal din Dej va fi vernisata o expozitie de imagini pentru vizionarea carora este nevoie de ochelari 3D. Potrivit acestuia, in cadrul sectiei in aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei vor avea loc Serbarile Balmosului, preparatul traditional fiind balmosul ardelenesc.

De asemenea, in curtea Muzeului Etnografic al Transilvaniei din centrul municipiului Cluj-Napoca va avea loc un targ de produse bio, de vin si tuica, dar si o actiune de degustare de sarmalute ardelenesti, urmand a fi pregatite 3.000 de sarmalute.

Noaptea Europeana a Muzeelor (Noaptea Muzeelor 2013) a fost initiata de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta.

Social

Arhiva stiri