Festivalul de teatru experimental, ”Scrie despre tine”, debutează pe 10 mai

afis SDT FESTIVAL

În perioada 10 mai – 10 iunie va avea loc în București, prima editie a Festivalului de Teatru Independent ”Scrie despre Tine”. Tema acestei ediții va fi “Cui ne spunem poveștile?”

În cadrul Festivalului vor fi prezentate în premieră 5 spectacole de teatru ce reprezintă prima stagiune românească de texte documentate din experiențe personale care ating teme extrem de actuale pentru publicul romanesc. Alte 8 piese realizate în cadrul atelierului ”Scrie despre Tine” vor fi prezentate în spectacole lectură. Totodată, Festivalul va găzdui și reprezentația unei piese irlandeze: “Solpadeine is my boyfriend”, scrisă de Stefanie Preissner și regizată de Gina Moxley.

 Componenta experimentală a proiectului se va extinde şi la nivelul unor acţiuni de stradă ce se vor desfăşura pe toată perioada Festivalului. Astfel, o Echipă Experimentală, formată din voluntari, va documenta tema festivalului “Cui ne spunem poveştile? ” prin exerciții specifice, interviuri, exerciţii de observaţie, fotografie, sunet, video. Fiecare zi din cadrul Festivalului va avea câte o temă.

Piese de teatru şi acţiuni experimentale în cadrul Festivalului Scrie despre Tine

 Piesele au fost scrise de participanți la primul atelier de scris susținut de Vera Ion și Sorin Poamă, fondatorii atelierului Scrie despre Tine. După o prezentare în fața publicului sub formă de piese lectură, în decursul anului trecut, în cadrul Festivalului vor fi prezentate piesele produse:

”Io te-am facut io te omor” de Andreea Lupu, distribuție: Andreea Bibiri, Claudiu Istodor/Romeo Tudor, Ilinca Hărnuţ, Sorin Poamă, Carmen Guran, regia Vera Ion, Sorin Poamă

”Branză Topită” de Corina Ciubotaru, cu: Cristina Găvruş, Lucian Iftime, Sever Bârzan, Sorin Poamă, Iulia Verdeş, regia: Mihaela Sîrbu

”Stand up, pls” de Silviana Vişan Carter, cu: Silviana Vişan Carter, SimonaCuciurianu, IonuţGrama, Dan Lupu, SorinPoamă, Alexander Fuhrmann, regia Vera Ion, Sorin Poamă

”Ultimii eroi+” de Anca Ştefan, regia: Ilinca Hărnuţ, distribuție: Cătălina Bălălău, Lucian Teodor Rus, Iulia Verdeş, Sever Bârzan, Marian Olteanu

”La bucătărie şi la mare” de Cosmin Briciu, cu: ŞtefanPătraşcu, OanaPopescu, regia: Sorin Poamă, Vera Ion 

” Vrem să oferim un teatru viu, aproape de realitatea care ne înconjoară. Pentru asta, în producția acestor piese am abordat o metodă experimentală, așa cum am făcut și în cadrul atelierului. În repetiții ne-am folosit mult de exerciții de improvizaţie pornind de la texte. Am cooptat în echipă actori amatori, cu care am lucrat în cadrul atelierului, și care joacă alături de actori profesioniști. Descoperim din ce în ce mai multe lucruri noi lucrând cu oameni care nu sunt neapărat „din domeniu”, însă au o miză foarte mare în acest proces de lucru. ” declară Vera Ion, regizor şi co-fondator al atelierului Scrie despre Tine.

Componenta experimentală a proiectului se va extinde şi la nivelul unor acţiuni de stradă ce se vor desfăşura pe toată perioada Festivalului. Astfel, o Echipă Experimentală, formată din voluntari, va documenta tema festivalului “Cui ne spunem poveştile?” prin exercitii specifice, interviuri, exerciţii de observaţie, fotografie, sunet, video. Fiecare zi din cadrul Festivalului va avea câte o temă.

 De obicei, povestim ce ni se întâmplă prietenilor şi familiei. Cu Scrie despre Tine, un număr mare de poveşti şi experienţe personale se lansează în spaţiul public, într-un exerciţiu de sinceritate al povestitorilor faţă de “străini”.

Festivalul Scrie despre Tine îşi propune, pe lângă piesele de teatru prezentate, să documenteze ce înseamnă “străin” în Romania anului 2013. Fie că e vorba de străinii din autobuz, sau de cei cu care împărţim locul de muncă, de cei plecaţi “afară” sau de cei din alte oraşe, echipa Scrie despre Tine vrea să afle şi să documenteze ce se întâmplă când se produce “întâlnirea”.

Ca să fii jucător în echipa experimentală, trebuie să îţi alegi minim 5 teme din cele 30, pe care să le documentezi prin exerciţiile propuse de antrenori. Toate materialele rezultate din documentare vor fi publicate pe site-ul proiectului, www.scriedespretine.com, iar la sfârşitul lunii iulie o parte din materialele generate prin această arhivare vor fi publicate în primul număr al revistei Scrie despre Tine. De asemenea, se primesc şi propuneri din afara Bucureştiului.

Membrii echipei experimentale care în mai şi iunie vor fi în Bucureşti, vor avea acces la toate evenimentele din cadrul Festivalului şi la atelierele deschise Scrie despre Tine.

Festivalul ”Scrie despre Tine” este realizat în regim independent şi este prima manifestare artistică de acest gen în România. Oricine doreşte să îl susţină o poate face printr-o donaţie în cadrul campaniei ce se desfăşoară pe platforma internaţională de crowdfunding Indiegogo http://www.indiegogo.com/projects/the-write-about-you-festival–2

Reprezentaţiile primei ediţii a Festivalului de Teatru ”Scrie despre Tine” se vor desfășura în sălile partenerilor:  MNAC, Teatrul Act, Teatrul de Arta Bucureşti, Teatrul de Comedie, Teatrul Apropo, Legere Café, Lente&Cafe, Join Point, Cărtureşti, Café Verona, UNATC.

Festivalul de Teatru ”Scrie despre Tine” este un proiect cultural finanţat de AFCN şi realizat sub înaltul patronaj al Ambasadei Irlandei la Bucureşti.

Social

Arhiva stiri