China și-a încheiat conturile cu Banca Nord-Coreeană de Comerț Exterior

banca chinei

Banca Chinei a închis marți conturile Băncii Nord-Coreene de Comerț Exterior. 

Principala instituție financiară care se ocupa cu operațiunile de comerț exterior ale Coreei de Nord a fost afectată de măsurile SUA, după ce în martie a fost acuzată că finanțează programul nuclear.

Un purtător de cuvînt al Băncii din Beijing a declarat că tranzacțiile cu Banca Nord-Coreeană de Comerț Exterior au fost oprite și conturile închise. Oficialii Băncii chineze au refuzat să dea mai multe detalii.

Închiderea băncii reprezintă primul semn că răcirea relațiilor dintre China și Coreea de Nord se accentuează. Comunitatea internațională a făcut presiuni împotriva Phenianului și a industriei sale de înarmare. Beijingul a aprobat două măsuri ale Consiliului de Securitate al ONU împotriva Phenianului după testul nuclear din februarie și după lansarea rachetei cu rază lungă  în decembrie.

În martie Trezoreria SUA a cerut Chinei să-i urmeze exemplul și să îngreuneze accesul Coreei de Nord la piețele financiare.

 China este cel mai mare partener comercial al Coreei de Nord.  Șase miliarde de dolari trec anual prin Banca de Comerț Exterior.  Activele și investițiile băncii sunt secret de stat, însă este utilizată de către ambasadele străine, organizațiile non-guvernamentale și agențiile ONU.

Oficialii câtorva bănci din China au declarat că nu au făcut afaceri cu banca coreeană, iar cei ai Băncii Industriale și Comerciale precum și ai Băncii Agricole, nu au fost disponibili pentru declarații. Însă nu cauzele diplomatice ar fi putut determina acțiunea băncii chineze ci managementul riscului. Trezoreria americană a avertizat instituțiile financiare din întreaga lume despre riscul de a face afaceri cu Banca Nord-Coreeană de Comerț Exterior. 

sursa: Financial Times

.Citește și:

Buncăr secret transformat în galerie de artă contemporană

 

 

 

Social

Arhiva stiri