Iti place sa faci plaja? Vezi ce beneficii surprinzatoare aduce expunerea la soare

Oamenii de stiinta au studiat efectele soarelui asupra sanatatii umane si au ajuns la concluzia ca beneficiile sunt in proportie mult mai mare decat riscul de a dezvolta cancer de piele.

Beneficii-expunere-la-soare

Cercetatorii de la Universitatea din Edinburgh sunt de parere ca lumina soarelui ajuta la reducerea presiunii arteriale, scazand riscul de aparitie a atacului de cord si a atacului cerebral. Mai mult, specialistii sustin ca lumina soarelui ne poate prelungi viata, scrie descopera.ro.

In urma analizelor s-a constatat ca radiatiile UV elibereaza un compus ce are ca efect scaderea tensiunii arteriale. Specialistii au marturisit ca inainte de realizarea unei concluzii sigure, va fi nevoie de mai multe studii pentru a stabili daca, cu adevarat, expunerea la soare este sau nu benefica.

Producerea compusului care reduce presiunea arteriala este realizata separat de fabricarea in corp a vitaminei D (al carei nivel creste dupa expunerea la soare). Expertii au explicat ca pana acum, se credea ca beneficiile aduse de soare asupra corpului uman se datoreaza doar vitaminei D.

In timpul cercetarii, dermatologii au studiat presiunea arteriala a 24 de voluntari care, mai intai, au expusi la radiatii UV stand 20 de minute sub lampi cu infrarosu. Ulterior, intr-o a doua parte a studiului, voluntarii au fost asezati iar sub lampi, doar ca de data aceasta ei erau expusi doar la caldura, razele UV fiind blocate. Rezultatele au aratat ca, dupa expunerea la radiatii UV, presiunea arteriala a participantilor a scazut timp de o ora. In schimb, acest fenomen nu s-a observat si atunci cand participantii au fost expusi doar la caldura, lucru care sugereaza ca efectul benefic asupra sanatatii a fost redat de razele UV.

Totodata, in ambele cazuri, nivelul de vitamina D a ramas acelasi in timpul ambelor sesiuni.

Suspectam ca beneficiile aduse de soare asupra sanatatii inimii cantaresc mai greu decat riscul de a dezvolta cancer de piele. Munca noastra ar putea explica de ce suplimentele de vitamina D nu pot compensa singure lipsa de expunere la soare„, a explicat dr. Richard Weller.

Social

Arhiva stiri