Regina Ana a României – Portret biografic

Regina Ana a României şi Regelui Mihai au trăit o frumoasă poveste de dragoste timp de şase decenii şi jumătate. Regina i-a stat alături soţului ei în anii grei de exil când au trebuit să facă multe sacrificii şi compromisuri pentru a-şi câştiga existenţa. Cuplul regal are cinci copii.

Regina Ana a României

Regina Ana a României

Regina Ana a României

Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a născut la 18 septembrie 1923, la Paris. A fost fiica Principelui Rene de Bourbon-Parma şi a Prinţesei Margareta a Danemarcei.

Principesa Ana l-a cunoscut pe Regele Mihai I al României la Londra în 1947. După doar o săptămână, Regele i-a cerut mâna.

„”Ne-am întâlnit prima oară, printr-o pură întâmplare, din nou, fiindcă fusese invitat la căsătoria reginei Elisabeta cu prinţul Philip de Edinburg. Am urcat, am intrat în salon şi am văzut multe persoane. Intenţionam să mă retrag. Mama a zis: ,,Nu, vreau să ţi-o prezint pe regina Elena, dar şi pe prinţesa Irina şi regele Mihai.”

L-am văzut în uniformă, fusesem şi eu în armată, şi în loc să fac o reverenţă, am pocnit călcâiele şi am luat poziţie de drepţi. Am fost atât de oripilată după aceea încât mi-am cerut scuze şi am plecat… Ca să-l întâlnesc pe verişorul meu care locuia într-o altă cameră.””

Regele Mihai a fost silit să abdice la 30 decembrie 1947. După câteva luni, la 10 iunie 1948 a avut loc la Atena nunta sa cu Principesa Ana. Exilul a început odata cu revenirea din Atena şi a durat aproape cinci decenii.

Regina Ana a României și Regele Mihai

Regina Ana a României și Regele Mihai

Au locuit, până la sfârşitul anului 1948 la reşedinţa Reginei-mamă, Elena. Din 1949 s-au mutat la Lausanne şi apoi în Anglia, unde au stat până în 1956. Aici au construit o fermă de pui şi un mic atelier de tâmplărie, pentru a-şi câştiga existenţa.

Din 1956, Regina Ana a României și Regele Mihai s-au mutat în Elveţia.

Am ajuns în Elveţia, fiindcă acolo a găsit de lucru, la o companie americană, ca pilot de avioane. Cum ştiam că e pilot, ştiam că această muncă îi dădea satisfacţii, căci e greu să trăieşti în afara ţării tale şi departe de ţara ta, povestește Regina Ana a României.

Regina Ana a României și Regele Mihai I

Regina Ana a României și Regele Mihai I

Regina Ana a României i-a fost alături soţului ei şi în 1992 când i s-a permis să revină în România, pentru o scurtă vizită.

Exilul s-a încheiat oficial în 1997, când Regele a reprimit cetăţenia română.

Cuplul regal (Regina Ana a României și Regele Mihai I) are cinci fete.

Anul acesta, Majestăţile Lor aniversează 65 de ani de la căsătorie.

Social

Arhiva stiri