Vinerea Mare la ortodocși

pastele-1

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ziua în care a murit răstignit pe cruce Iisus Hristos.

Această zi împreună cu Joia Mare și cu Sâmbăta Mare formează ”Triduum Sacrum”, cele trei zile sfinte de dinaintea Paștelui. Unii creștini țin post negru, nu mănâcă și nu beau nimic, de aceea i se mai spune și Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă. Cei care nu țin post azi, nu consumă oțet sau urzici pentru că Iisus a fost bătut cu urzici, iar după ce a fost biciuit și a cerut apă, I s-a dat să bea oțet.

Este singura zi în care nu se oficiază slujba Liturghiei. Liturghia înseamna jertfă și se consideră că nu se pot aduce două jertfe în aceeași zi. În schimb, se oficiază Denia Prohodului. După slujbă se înconjoară biserica de trei ori sau o singură dată cu trei opriri ritualice. Lumânarea aprinsă se aduce acasă și se înconjoară locuința de trei ori pentru a o feri de foc, de boli și de trăsnet, apoi se așează lângă icoana Maicii Domnului unde se va păstra împreună cu lumânarea de la Înviere.

 În Vinerea Mare nu se lucrează pământul, pentru că altfel „va seca”, nu se spală rufe, nu se coase și nu se sacrifică vietăți,  nu se framantă nimic și nu se coace pâine, ”ca să nu se ardă mâinile Maicii Domnului, aflată în durere și în rugăciune”. Se spune că acela care face vreun rău semenului sau, va primi pedepsă înzecită.

Este ziua în care se vopsesc ouă roșii, pentru că  a curs sângele lui Iisus. În unele zone ale țării se afumă copacii și casele cu tamaie  pentru a le feri de boli, de trasnete și de  animalele salbatice. Tradiția mai spune că ploaia în această zi vestește un an îmbelsugat, în caz contrar, anul va fi sărac.

 

 oua rosii de paste 2

 

 

Citește și:

MESAJE DE PAŞTE – Cele mai tari URĂRI!

 

Felicitari de Paste. Ce urari poti sa trimiti celor dragi

Social

Arhiva stiri