Reteta succesului: INCREDE-TE IN PROPRIUL TAU DESTIN

Reteta succesului : al treilea ingredient

In anii de liceu avusesem un coleg, sa-i zicem Gino, ce nu prea se-ndemna la carte, ba chiar din contra, era cam printre ultimii din clasa. Din pricina aceasta, Gino nu se prea bucurase de respectul dascalilor sau chiar si-al nostru. Cu toate astea Gino era baiat de treaba, simpatic intr-un fel, as spune chiar placut la urma urmei … Era atletic, dar altceva atragea mereu atentia asupra lui, si anume felul spilcuit cu care se afisa in permanenta. Desi cu greutate absolvi liceul, pe Gino tot la costum si cu cravata il intilneam adesea prin oras. De nu l-as fi stiut as fi jurat ca-i vreun inspector de pe la primarie, caci eu si ceilalti tineri umblam cu blugi si geci, si ne lasasem barbi ca sa parem mai sic.

dan danila and raymond aaron

Reteta succesului – Dan Danila

De fiecare data il intrebam asa-n raspar cum ma obisnuisem : « Sa traiti dom’ inspector, cum mai merge treaba ? » Pe Gino niciodata nu parea sa-l incomodeze zeflemeaua, ba chiar parea c-o ia in serios, – asa cum arata la patru ace, impunator de la distanta.

Mult dupa esuarea comunismului in tara, ma intorc din Canada in vizita la mama, si dau de Gino ce traversa tantos pe corso la costum si la cravata, cu-n mare diplomat in mina. Ne-am bucurat de revedere si am decis sa luam o halba, sa mai schimbam citeva vorbe.

Dar pina sa ajungem noi la berarie, pe Gino il saluta vreo doi politisti si o cucoana, ba chiar trecind pe linga un agent de paza, ce-mi stau urechile sa auda ? … « Sa traiti dom’ inspector ! » Asta ce farsa o mai fi ? imi zic – si ard de nerabdare sa ne asezam la masa.

« Ce mai faci Gino, unde lucrezi ? » intreb eu, de data asta cu un fel de teama …

« Inspector financiar la primarie ! » veni raspunsul, si parca palaria mea de cowboy zvicni putin pe timpla dreapta.

Apoi imi explica cum dupa comunism, si el ca toata lumea de prin urbe se aranja cu-o diploma in drept, la universitatea la care eu facusem acea inginerie. Combinatia dintre acea diploma si citiva prieteni – care tocmai urcasera in functii cu noul partid de la putere – l-au propulsat pe Gino al nostru exact acolo unde – cu exceptia lui – nici un alt muritor nu isi putuse imagina vreodata. Da, am spus bine cu exceptia lui, caci Gino prin felul cum se prezentase lumii, stiuse dintotdeauna ca viata intr-o buna zi o sa-i ofere ceva mai mult decit ironia noastra.

Credinta lui in propria persoana, certitudinea ca el merita mai mult decit ii oferisem noi sau cei din jur, il impinsesera spre atitudinea aceea batoasa, eleganta. Prin repetarea cotidiana a acelui ritual cu cravata si camasi scrobite el isi manipula subconstientul creind acele emotii pozitive ce-l inaltau pe amicul nostru.

Un articol de DAN DANILA (Reteta succesului)– CANADA.

Ramaneti alaturi de noi pentru a afla restul ingredientelor din Reteta succesului. Aboneaza-te la NEWSLETTER acum.

Mai poti citi pe  Time TV si:

 

 

Social

Arhiva stiri